14.12.2013

Avaimet käteen -saaristolaisleipä

Sain haasteen kokeilla saaristolaisleivän tekemistä valmiilla jauhoseoksella, ja koska olen tämän leipägenren suuri ystävä, tartuin ilman muuta tilaisuuteen. Erilaisia ruisleipiä, maltaisia vuokavirityksiä ja ties mitä rouheisia herkkuja on tullut leivoskeltua sekä hyvällä että huonolla menestyksellä, ja on totta kai jännä nähdä, mihin kohtaan onnistumisskaalaa päästään tällaisella tuotekonseptilla. Ja tästä ei muuten kotileipurin homma helpommaksi mene, Laihian Maltaan paketista kun löytyy jauhoseoksen lisäksi myös annospakattu kuivahiiva sekä kertakäyttöinen paistovuoka. Vettä (tai muuta nestettä), uuni ja sekoitusvermeet... Ja tietysti hieman aikaa. Muuta et tarvitse.Oma periaatteeni on kokeiltavaksi tarjottujen raaka-aineiden ja tuotteiden kanssa se, että lähden mukaan vain itseäni oikeasti kiinnostavien tuotteiden kanssa. Ja raportoin kokeilusta blogissani mikäli tulos miellyttää. Eli jos voisin vilpittömästi suositella muitakin kokeilemaan. Ja ilmeisesti valintaseulani on ollut riittävän tiukka (kranttu sihtikurkku!), koska kokemukset ovat olleet pääasiassa todella hyviä. Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipä kuuluu ehdottomasti tähän kategoriaan. Todella hyvän makuista leipää, ja tässä on juuri sitä rouhetta ja sattumaa, mistä tykkään. Hyvät ravintoarvot ja raaka-ainelistakin! Leivoin oman testileipäni omenamehuun, ja unohdin sen tarkoituksella nousemaan 30+30 minuutin sijaan jotakuinkin 60+40 minuutiksi. Täydellinen rakenne! Om nom nom. Ainoa miinus on paperivuoka. Metallinen leipävuoka kun antaa ehdottomasti paremman paistopinnan ja -muodon! No, oman vuoan käyttäminen on tietysti sallittua jos ja kun sellaisen omistaa.

Leipä paranee vanhetessaan, ja makuoptimi taitaa olla siinä kolmannen päivän tienoilla. Maltainen saaristolaisleipä on hyvää sellaisenaan (siis pelkästään voideltuna), mutta kuten kuvista huomaatte, taipuu se muuhunkin. Tuli paineltua piparimuotilla söpöilyleipäsiä, kun taas ylimenneet murut kohosivat voileipäkakkumaiseksi leivokseksi!

Poikkileikkausta, leivosta (leipämurua, tuorejuustoa,
maitoa ja graavilohta) ja söpöilyleipiä.Avaimet käteen -saaristolaisleipä

1 pkt Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipää
2.5 dl vettä, omena- tai appelsiinimehua, piimää tai muuta nestettä
kulho ja sekoituslusikka
keittiöpyyhe
uuni
aikaa

Leivo leipä ohejeen mukaisesti, ja anna sen jäähtyä täysin ennen leikkaamista. Odota mieluusti seuraavaan päivään.Saaristolaisleipäpaketti on muuten täydellinen lahjavieminen. Vaikka joululahjaksi! Tai mökille, missä leivonta-aineet ja -tarvikkeet kenties ovat kortilla.

2 kommenttia:

  1. Olen suuri saaristolaisleipä ystävä. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sairaan Hyvää: Suosittelen! Ja veikkaisinpa, että appelsiinimehuun tehtynä leivästä tulisi tosi kivan makuista, vaikka maltaisen maun turvin tämä on herkkua vaikka ihan vain veteenkin leivottuna.

      Poista