2.11.2013

Rosmariinileipä

En ole vieläkään saanut aikaiseksi uuden hapanjuuren valmistelua. Mikä on aika huono juttu sen asian kannalta, että omaa leipää tulee leivottua yhä useammin ja nimenomaan juureen tehty limppu maistuisi.

Tuunailuaddiktin tämänkertainen leivänmaustaja oli kuivattu rosmariini. Nappivalinta! Tuoksu on huumaava, ja rosmariini antaa leivälle todella aromaattisen maun.Leipäreseptin pohjana käytin taasen tuttua vaivaamattoman limpun ohjetta, joka nousi aikanaan New York Timesissa julkaistuna isoksi hitiksi. Eikä tarvitse kysyä miksi. Helppo rapeakuorinen leipä, jonka voisit kuvitella tupsahtaneen ammattileipomosta, puhuttelee kotikokkeja ympäri maailman.

Kuvien leivän Hayley's Twist ei kuitenkaan jäänyt rosmariinitestiin. Leivontanesteenä kokeilin lanttujen keitinvettä, jossa siis oli runsaasti makeaa lantun makua. Kotitekoista kasvislientä! Ja epäilemättä tämä lisäsi leivän makuaromeja (kuitenkin ilman lanttumaisuutta). Hyvä esimerkki marttailusta: älä ihmeessä hukkaa juuresten keitinliemiä, jos tuollaisiin puuhiin on kotona ryhdytty.


Niin, ja leivän päällä olevat seesaminsiemenet eivät suinkaan ole palaneita, vaan kyseessä tumma variantti! Aluksi tuntui hassulta, kun siementen väri sai ajattelemaan unikkoa mutta koko oli väärä ja maku seesaminen. :D Tumma seesam antaakin paahtuneen maun lisäksi hyvää kontrastiväriä leivän pintaan. Ja ilman hampurilaissämpyläkonnotaatioita!!!


Rosmariinileipä
Muunnelman alkuperäinen versio:
No-Knead Bread, Jim Lahey, New York Times

5 dl vehnäjauhoja
3 dl grahamjauhoja
1 rkl kuivattua rosmariinia
1.5 tl suolaa
0.25 tl kuivahiivaa
4 dl kylmää vettä (lanttujen keitinvettä)
(pinnalle tummia seesaminsiemeniä)

Yhdistä kuivat ainekseet kulhossa keskenään, ja sekoita sitten joukkoon kylmä vesi. Peitä kulho kelmulla, ja anna taikinan kohota huoneenlämpötilassa 12-18 tuntia.

Jauhota leivinpaperi, ja kumoa taikina sen päälle. Taittele taikinan ylä- ja alareuna kohti keskustaa. Taittele samoin myös taikinan vasen ja oikea reuna. (Ikäänkuin taittelisit nenäliinan tms.) Käännä taikina ympäri, ja kokoa leivinpaperi löyhästi rypistellen sen ympärille. Anna levätä 2 tuntia.

Kuumenna paistoastiaa (kannellinen uuninkestävä astia tai kattila, pyrex-lasi käy loistavasti) 225 asteeseen lämpiävässä uunissa. Kumoa sitten taikina varovasti kuumaan paistoastiaan, sulje kansi ja paista 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä 20 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti