12.10.2013

Tähtianisskonssit & taatelitahna

Pelkän vaalean normijauhon käyttö on tässä keittiössä aika vähäistä. Leivät, sämpylät ja piirakat maistuvat paljon paremmin tummemmista, rouheisemmista ja kuituisemmista vaihtoehdoista, vaikka toki perusvehnääkin usein mukaan sekoittaen. Jopa makeissa leivonnaisissa ison osan voi monesti vaihtaa ainakin grahamiin tai vaikka ohraan. Mutta on silti sellaisia paikkoja, joissa normivehnän kannattaa antaa pärjätä omillaan. Pulla pullana ja skonssit skonsseina! :D

Tähtianista ja taateleita. Mä matkasin näillä kohti Lähi-itää,
vaikka perustelut jäänee hieman vaillinaisiksi.

Ja jumankekka, skonssejahan täällä vedettiin aamiaisella. Pitkästä aikaa? Niin varmaan... ;) Makuvarianttina tällä kertaa tähtianis! Ja skonssien täytteenä maistui taatelitahna, joka syntyy näppärärsti skonssien paistamisen aikana. Taatelit ja vesitilkka kattilaan, ja se onkin jo siinä. Makeaa ja herkullista! Ja edelleen homma toimii niin, että aina, kun aamulla nautiskellaan skonsseja, paistaa aurinko ja mieli ei voi olla kuin äärettömän onnellinen. And the cat goes purrrrr...

Koittakaapa muuten sanoa "anisskonssi".
Siis ilman, että yksi ässä katoaa (anis...Skonssi).


Tähtianisskonssit 6 kpl isohkoja

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
2 rkl tummaa sokeria
2 (tai 3) tähtianista
50 g margariinia tai voita
1.5 dl maitoa

Mittaa kuivat aineet (jauhot, leivinjauhe, suola, sokeri ja jauhettu/mortteloitu tähtianis) kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää rasva joukkoon nokareina, ja nypi se kuivien aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi. Kaada kulhoon myös maito, ja sekoita taikina nopeasti ja vaivaamatta. Kumoa massa jauhotetulle alustalle, ja taputtele se jauhotetuin käsin paksuksi levyksi. Leikkaa muotin avulla kuudeksi skonssiksi. Voitele vain päällipinnat maidolla, ja paista skonsseja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Skonsseissa vihdoin koko ja muoto prikuulleen kohdallaan!


Taatelitahna (skonsseille, paahtoleivälle tms.)

kuivattuja taateleita (se 250 g harkko)
vettä
(puolukkamehutiivistettä tms.)

Kuutioi taateliharkko, mikä siis auttaa löytämään mahdolliset kivet. (Oma kokemus osoittaa, että JOKAISEEN harkkoon jää tasan yksi kivi, vaikka ne on melko huolellisesti poistettukin. Se, löydätkö sen kokkailuvaiheessa vai esim. valmiista taatelikakusta, on pitkälti omasta tarkkuudesta kiinni.) Kiehauta pienessä kattilassa hieman vettä, ja lisää sinne ne taatelit. Kiehuta ja hauduttele kunnes taatelit ovat sopivan paksua muhjua. Lisää vettä aina tarvittaessa, ja mausta halutessasi myös puolukkamehutiivisteellä tai vaikkapa ruokosokerilla, kanelilla tai neilikalla. Purkita ja tarjoile hillon tapaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti