7.10.2013

Ruskaa ja pastaa

Hedelmäsalaattia pääruoaksi keskellä viilenevää syksyä? Onko hommassa mitään tolkkua? Vai olisko pastapuhetta?

Kyyyllä! Kyseessä on syyssesongin hedelmistä innoittunut pastasalaatti. Omenaa, luumua ja päärynää. Aterian ruokaisutta vahvistavat hyvä juusto ja pähkinät. Makeiden hedelmien tasapainottajana ruskasalaatissa on myös tuoreita ja siis varsin happamia karpaloita, mutta niiden suhteen arkailevat voivat korvata ne kuivatuilla karpaloilla. Myös puolukka sopii karpalon sijaan.


Tällaiset ruoat eivät ole minulle kovinkaan tyypillisiä, mutta hyvä, että viitsin keitellä pastan. Lopputulema kun oli tosi herkullinen. Rosmariini ja rosépippuri olivat jotenkin syksyisen metsäistä mielentilaani puhutteleva makuyhdistelmä, aika ovelaa!

Rosépippuri onkin viimeisin valloitukseni ruoka-aineista, joita ennen inhosin. Ei nimittäin ole kovin kauaa siitä, kun rosépippurin vahinkopuraisu aiheutti jotakuinkin yökkörefleksin. Sitten vain yhtenä päivänä tuli jostain fiilis, joka sanoi, että mun tekis mieli tota punapippuria (joka ei siis ole sama kasvi kuin tavan pippurit mustassa, valkoisessa tahi vihreässä ilmiasussa). Ja siitä lähtien kun on tullut vaikka rosépippuroitua graavia vastaan, olen ollut ihan liekeissä. Mistä on kyse? Tahdonvoimasta? Makupaletin laajentumisesta? Aikuistumisesta? Hallusinaatioista? En tiedä, mutta nyt kun ekan kerran ostin itse punapippuria ja käytin sitä ruoassa, on olo voitokas. :D

Voisi luulla, että inspiraatio ateria-aineksiin tuli tarjoiluastiasta. Mutta päinvastoin, paiskoin kaapinovia sopivaa tarjoilukulhoa etsien, kunnes katse naulitui tähän uunikippoon, jonka kyljesssä toistuvat salaattiin jo pilkottu omppu, päärynä ja luumu!Syksyinen pastasalaatti (kolme-neljä annosta)

3 dl pastaa (keittämättömänä, cappelli)
1 kanaliemikuutio
hieman öljyä
0.5 tl kuivattua rosmariinia
0.5 tl kokonaisia rosépippureita

1 mandariini (saa olla pieni ja hapan)
1 luumu
1 omena (pieni)
1 päärynä (pieni)
0.5-1 dl karpaloita
noin 100 g voimakasta, hyvää juustoa (allerum svecia)
kourallinen hasselpähkinöitä

Keitä pasta ohjeen mukaisesti joko kanaliemikuutiolla tai ihan vaan suolalla maustetussa vedessä. Huuhtele pasta kylmässä vedessä, ja sekoita sitten joukkoon hieman öljyä, joka pitää pastan irtonaisena. Mittaa pastan joukkoon rosmariini ja huhmareessa rouhaistut rosépippurit. Laita pasta maustumaan jääkaappiin vähintään hedelmien pilkkomisen ajaksi.

Purista mandariinin mehu, ja pilko muut hedelmät. Kippaa omenalohkot happamaan mehuun, jotteivät tummu. Kuutioi myös juusto, ja rouhi pähkinät. Sekoita kaikki ainekset pastan joukkoon, ja kauhaise annokset lautasille.

Parvekelasin lävitse erottuvat sisäpihan pensaiden kauniit ruskavärit!
Eli kuvassa ruskaa ja pastaa. Rukkasia ja pakkasia saadaan vielä odottaa hetki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti