19.10.2013

Ontbijtkoek - Pehmeä piparkakkuleipä

Hollanti-Belgia-akselilla vierailleet voivat tuskin olla törmäämättä herkkuun nimeltä ontbijtkoek. Termin suora käännös on aamiaiskakku, ja nimenomaan aamiaisella tätä makeaa leipää lähinnä nautiskellaankin. Tumman vuokaleivän näköinen mokkula, laitetaan siivuiksi, voidellaan ja pistetään poskeen. Ja viljana nimenomaan (muttei pelkästään) ruista. Mutta, mutta... kyseessä ei todellakaan ole tavan leipä, vaan hyvin makea ja mausteinen leivonnainen. Suomalaiseen makuun kuvaavin ilmaus lienee jouluinen maustekakku.

Ontbijtkoek, aamiaiskakku, piparkakkuleipä, pehmeä piparkakku...
Leivonnaista tavataan aamupalapöydissä kuitenkin ympäri vuoden.

Ontbijtkoek on siis hyvin makea, mutta kivasti rukiinen aamiaisen osa. Ja suutuntuma on tiiviihkö ja tahmainen (chewy). Kokeilin kyllä syödä paikalliseen tapaan voin kera, mutta paljon paremmin minulle maistui ihan sellaisenaan, kahvikakun tapaan. Ontbijtkoek ostetaan yleensä kaupasta, mutta löytyypä netistä reseptejäkin, tosin melkeinpä olivat suoria kopioita toisistaan. Maustemaailma luottaa vahvasti kaneliin, jota pönkittävät neilikka, inkivääri ja muskottipähkinä, sekä mahdollisesti korianteri ja kardemumma. Leivän seassa voi myös olla kandeerattuja appelsiininkuoripaloja tai mahtavan tahmeita inkivääribiittejä (mun ehdoton suosikki Amsterdamissa).

No joo, mutta miten kotikokin ontbijtkoek onnistuu? Netin reseptit lupasivat taivaallisia ja tahmaisia kaakkuja, mutta kaupan version tavoittamista monet kuvasivat vaikeaksi (ja se siis on tässä tavoiteltavaa, koska myytävä tavara on herkullista). Omaan amatöörimakuuni leivonnaisen tuoksu oli täsmälleen lomareissulla koetun toisinto. Mutta vaikka kaakku oli toivotusti tahmea ja maku oikealla tavalla mausteinen, rakenne ei ollut sama. Kotiversio oli rouheisempi ja ilmavampi. Tosin parin päivän säilytyksen myötä se jämäköityi oikeaan suuntaan ihan merkittävästi! Ja niin paljon kuin kardemummasta tykkäänkin, niin sitä en kyllä Alankomaiden leivissä muista maistaneeni, eli jättänen sen tästä ensi kerralla pois.

Mutta voi video, että oli hyvää. Mitenkä muutenkaan, kun tummaa sokeria, siirappia ja jouluisia mausteita käytetään anteliaasti... :D Sen sijaan kananmunia tai rasvaa et tarvitse reseptiin lainkaan. Kokeile ja ylläty! PIKKUJOULUIHIN!

Osa taikinasta paistui neljäksi pikku muffiniksi, kun halusin koeajaa Japanista ostetut paperiset vuoat. Ja hyvin toimivatkin, tällä tavalla taitellut vuoat eivät leviä! Ja huomasinpa vasta nyt, että vuokien reunassa on kätevät perferoinnit, joiden avulla repäistä yksi sivu pois. Mahtavaa käyttäjäystävällistä designia!


Ontbijtkoek (1 c = 237 ml)

1 c ruisjauhoja
1 c vehnäjauhoja
0.5 c tummaa (ruoko)sokeria
1 rkl leivinjauhetta
2 tl kanelia
0.5 tl kardemummaa, inkivääriä, muskottipähkinää ja neilikkaa kutakin
0.5 tl suolaa
1 c maitoa
1/3 c tummaa siirappia

Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Mittaa joukkoon maito ja siirappi, ja sekoita huolella. Kaada voideltuun tai leivinpaperoituun leipävuokaan, ja paista 150-asteisessa uunissa noin tunti (testaa kypsyys puutikulla). Säilytä jäähdyttyään ilmatiiviisti foliossa tai muovissa.



2 kommenttia:

  1. Toimii paikallisten pataruokien suurusteenakin (nam):
    http://www.thedutchtable.com/2012/03/zuurvlees.html
    http://www.belgianbeerandfood.com/recipes/stoverij-a-flemish-specialty

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei suurkiitos ihan älyttömän hyvistä linkeistä, innostuin välittömästi! :D Kuulostaa tosi herkulliselta tämmöiset ontbijtkoekilla suurustetut naudanlihapadat. Menee niin kokeiluun!

      Poista