28.10.2013

Omenastruudeli - Apfelstrudel

Apfelstrudel kuuluu loppuvuoden herkkujen sesonkiklassikoihin. Parhaimmillaan struudeli on kotimaisista syysomenista valmistettuna ja runsaan kanelisena. Viini-lehdestä bongattu versio innoittikin sitten tekemään konjakilla maustetun struudelin, jota herkuttelimme kotiväen kanssa. Valmisvaniljakastikkeen kera. ;)



Struudelista valmistui myös toinen mukaelma, jossa omenan sijaan käytin luumuja ja päärynöitä. Näiden ohella erilaisia struudelivariantteja voi loihtia myös vaikkapa viikunoista, taateleista, kuivatuista luumuista tai kuivatuista aprikooseista. Luumu-päärynä-version vein blogi-iltamiin, joita emännöi ihana Marja Soppaa ja silmukoita -blogista. Tuosta illasta lisää kuvatunnelmia tuonnempana...

Päärynä-luumustruudeli bloggaajien syyspippaloissa.

Muuntelematon alkuperäisresepti: XO-apfelstrudel (Alex Nurmi, Viini-lehti)

Omenastruudeli

Kuoritaikina
25 g margariinisulaa
0.75 dl vettä
1 tl sokeria
0.5 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja

Sekoita ainekset kulhossa lusikan avulla. Jatka hetkinen käsin vaivaten, jotta saat taikinaan sitkoa. Peitä kulho liinalla, ja anna taikinan levätä puoli tuntia.

Omenatäyte
4 (kotimaista) omenaa
1 dl rusinoita
2 rkl tummaa sokeria
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
0.75 dl konjakkia
1 dl manteleita rouhittuna

Pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa omenakuutioiden joukkoon myös rusinat, sokeri, kaneli, kardemumma ja konjakki. Anna maustua puolen tunnin ajan.

Kaulitse taikina leivinpaperin päällä ohueksi suorakulmioksi. Levitä omenatäyte, ja ripottele päälle myös rouhitut mantelit. Kääräise koko komeus rullalle, ja voitele se margariinisulalla. Päälle voi ripsauttaa viimeiset mantelirouheet. Kypsennä struudelirullaa 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Tarjoile haalean lämpimänä tomusokerilla koristeltuna ja viileän vaniljakiisselin kera.


2 kommenttia:

  1. Se luumuversio oli älyttömän hyvää, tykkäsin enemmän kuin monista aiemmin maistamistani omppuversioista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta. :) Tuore luumu on kyllä ihan turhan harvoin käytetty hedelmä mitä tulee leivontaan yms. Se kun kuitenkin sopisi vaikka minkälaisiin makuyhdistelmiin, ja luumu myös käyttäytyy kiltisti kypsennettäessä (rakenne, värintuoja...).

      Poista