26.10.2013

Lanttu leikkaa, puree ja lumoaa: Lanttuleipä

Suurperheen emäntä tai ei, alle euron hintainen kahden kilon lanttupussi on järkiostos. Jo sen takia, että saat tehokasta jumppaa kauppakasseja kantaessa.

Minulle juurekset maistuvat raakanakin, ja niistä on mukava tehdä pientä naposteltavaa iltapalan osaksi. Mutta ihan kahta kiloa ei tuolla tapaa tule järsittyä. Valtaosa kiehautettiinkin soseeksi, josta tuli keittoa ja leipää. Ja riitti sosetta pakkaseenkin vielä. Mutta nyt esittelyyn lanttuleipä, jota maustaa kuivattu rakuuna.

Soseena, uunia odottelemassa ja lopulta syöntivalmiina.

Yllätyksekseni perus hiivaleipä tai -sämpylä -meiningillä leipaistu leipä ei lanttusoseeseen tehtynä maistunut (tunkkaiselle) lanttulaatikolle. Jonka suurin ystävä en siis vieläkään ole, vaikka olen sitä oppinut jo irvistelemättä syömään. Sen sijaan lanttu toi yllättävän paljon herkullista makeutta ja täyteläisyyttä. Ja luulen että rakuuna toi leipään hienovaraista raikkautta. (Raikkautta? Whaat?)

Maku ja kypsyys olivat siis enemmän kuin kohdallaan. Mutta pientä ihmetystä ja hiomisen aihettakin löytyi. Ihanaa viherrystä raakaan taikinaan tuonut rakuuna lähestulkoon immaterialisoitui uunissa. Sekä vihreys, että rakuunan tuoksu lähes katosivat, ja jäljelle jäi lähinnä tuo edellämainittu raikkauden tuntuma. Rouheammat palat tuoretta rakuunaa toimisivat ehkä paremmin?

No, isompi kehityskohde oli silti kohotushommat. Ensimmäinen kohotus sujui näyttävästi, mutta onnistuin litsaamaan varsinkin leiväksi muotoilemani taikinan aika tiiviiksi, enkä edes malttanut toista kohotusta viedä riittävän pitkälle. Eli leivonnaiset jäivät varsin tiiviiksi. Tyyppiä yläasteen köksäntunnin tuotokset... Tiedän, että eräät siellä pyörittelevät silmiään poikkileikkauskuvien paljastuksista... :D

Sosetta ei tarvitse ajaa täysin sileäksi. Ja blogitekstin marinasta
huolimatta kuvista löytyy lanttusattumien ohella rakuunaesiintymiä. :)

Leivontajauhoina käytin Helsingin Myllyn ystävällisesti lahjoittamia täysjyvävehnäjauhoja. Kotimaiseen luomuviljaan panostajat kehottavatkin lokakuun Föbökampanjassa lumoutumaan luomusta. Ja lantusta vasta kannattaakin lumoutua!


Lanttuleipä 2 ohutta pyöreää leipää TAI 2 pellillistä sämpylöitä

500 g lanttusosetta
2-3 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 tl kuivattua rakuunaa
2 tl siirappia
noin 9 dl graham- eli täysjyväjauhoja
3 rkl öljyä

Lämpimään soseeseen kuivahiiva ja mausteet sekä kivasti jauhoja. Öljy sekaan loppupuolella, sitten lisää jauhoja ja vaivaamista. Kohota kaksinkertaiseksi, ja leivo kahdeksi pyöreäksi lätyksi, joiden halkaisija on 27 cm. Keskelle reiät! Litteähköt sämpylätyynyt ovat myös hyvä idea. Paista leipiä 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

En tiennytkään puhtaan lantun soseutuvan näin kirkkaan keltaiseksi.

Lantun lumoissa.

2 kommenttia:

  1. Vai lanttuleipä.. Enpä ole ennen moiseen törmännyt! Pitää laittaa resepti muistiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokihaka Kokkaa: Juu, käytännössä kaikki juures- tai kasvissoseet toimivat hienosti leipätaikinassa. Kivoja makuja ja erilaista suutuntumaa! :)

      Poista