3.10.2013

Herkullisen huomisen gulassi

Unkarissa vierailu ajoittuu tavan tallaajalla yleensä kesälomakauteen, jolloin helteiset säät eivät ehkä esittele tuhteja pataruokia eniten edukseen. Pahinkaan paahde ei kyllä ole tekosyy aidon gulassin skippaamiseen, sillä mistä muuten hakisit sen referenssin, jota vasten voit irvistellä kotimaan gulassiyritelmille. Asiaan kuuluu myös käydä siellä Budapestin kauppahallissa ostamassa eri sorttisia paprikajauheita itselle ja kavereille tuliaisiksi. Ja se halli on muuten varsinainen suomalaisturistien Piccadilly Circus. Maanmiehiä kun tulee vastaan massoittain, ja voit vain yrittää olla törmäämättä tuttuihin. :D

Goulash eli gulassi.

Vaan kyllä kotonakin saa hyvät gulassit aikaiseksi. Nuotio ja noidan keittopata takapihalle olisi testaamisen arvoinen juttu, mutta nyt kuitenkin hoidettiin homma paistinpannulla. Paprikajauheeksi käy mieluusti mieto eli makea unkarilainen paprikajauhe, mutta myös vahvasta versiosta voi hakea potkua. Oma kombo oli 50-50. Gulassin lisukkeena pitää minusta olla ehdottomasti makaronia, mutta erilaiset mykyt ja perunakin ovat ihan sallittuja. Makaronina testasin Myllyn Parhaan kiharaista nauhaa, josta sain maistiaiset pastaruokakisan tiimoilta. Pian näitä kokkailuideoita pääseekin poimimaan Myllyn Parhaan Föbö-sivuilta.

Jos ja kun gulassin valmistaa kunnon lihasta, ei onneen ole oikotietä. Pitkä haudutus on onnistumisen edellytys, mutta "ollaan nälkäisiä heti työpäivän päätyttyä" -tilanteeseenkin löytyy ratkaisu. Gulassi nimittäin paranee maultaan merkittävästi kokkailua seuraavaan päivään odotellessa. Ja on enemmän kuin suositeltavaa, että pistät sen padan porisemaan maanantai-illalla, kun itse katselet uusinta Good Wife -jaksoa. Ja sitten kympin uutisten jälkeen pannu yön ylitse jäähtymään ja maustumaan (syksyllä ehkä jopa ulos, tsekkaa sääennuste). Tiistaina työpäivän jälkeen on sitten täydellisesti tekeytynyt gulassi valmiina jääkaapissa odottelemassa, ei tarvitse kuin keittää pikaisesti ne makrut! Nam!


Gulassi

400 g naudan suikaleita (sisäpaisti)
200 g makeaa sipulia
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl voimakasta paprikajauhetta
1 rkl mietoa paprikajauhetta
1 tlk (400 g) tomaattisäilykettä (kokonaisia tai isoa murskaa)
puolikas lihaliemikuutio
noin 1.5 dl vettä
100 g keltaista paprikaa
(tarkista suola ja pippuri)

Ruskista huoneenlämpöön totutelleet lihasuikaleet. Lisää pannuun sipuli, porkkana ja valkosipuli sopivasti pilkottuina. Hauduttele hetki, ja etsi pannulta sitten tilaa tomaattipyreelle, joka sekin kannattaa pyöräyttää aluksi hyvässä lämmössä. Mittaa paprikajauhe pannun antimien päälle, ja töki lastan kanssa menemään. Sitten voitkin lisätä säilyketomaatit, lihaliemikuution ja sopivasti vettä. Ja eikun kansi päälle ja voit jättää padan porisemaan. Puolentoista tunnin haudutus on jo kelpo suoritus, mutta mitä pidempään, sen parempaa... Suikaloitu paprika lisätään vasta haudutuksen loppupuolella, mikäli ei haluta aivan pehmenneitä kavereita. Ja ruoka tarjoillaan makaronin tai muun pastan tahi mykyjen kanssa. Perunakin käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti