7.9.2013

Mac & Cheese - Fiinisti

Viikonloppu ja vaihde vapaalle? Aurinkoinen lauantai? Leppoisa illallinen kotona? Lasilliset valkoviiniä? Rentoutumista? - Kyllä!

Kolmen metrin ostoslista? Kolmen tunnin kokkaushässäkkä? Kolmenkympin ruokalasku? Kolmensadan gramman lihat puokkiin? Kolmen tunnin ähky? - Ei välttämättä! :D


Pernod Ricard Finland on esitellyt Suomen markkinoille juuri Jacob's Creek -brändin luomuvalkkarin Jacob´s Creek Earth.Vine.Grape Chardonnay. Viinille etsitään kaveriksi maistuvia kasvisruokia, ja lähdin reseptikehittelykisaan mieluusti mukaan. Voitaisiinkin sanoa, että Jacob and I go way, way back... joten oli kiva maistaa uutta Chardonnayta, joka osoittautuikin minun makuuni mainioksi.

Viiniosaamisen suhteen olen innokas aloittelija. Tavoitteena on vähitellen oppia enemmän makupariyhdistelyn klassisista säännöistä, mutta mustavalkoisia oikeita ja vääriä vastauksia ei tässäkään ole. (Analogia: banaani+maapähkinävoi-kombo saa yhden kehräämään ja toisen kakomaan.) Vaan mitä ihmettä kokkaisin viinin inspiroimana ja sen kaveriksi? Pitkällisen pohdinnan kautta halusin kyseenalaistaa viini-illallisen juhlavuuden. Mitä jos ruoka olisikin vikkelästi valmistuva ja simppeli annos? Mutta kuitenkin irtiotto arjesta hienoisella hemmottelufiiliksellä?

Mac & cheese. Mac'n'cheese. Macaroni and cheese. Makruja juustolla.
Ja ehkä maailman söpöin kahden hengen annokselle sopiva tarjoiluastia.


Lopputuloksena päädyin macaroni & cheese -ateriaan, jossa juusto on Chardonnay'ta kivasti komppaavaa (ihanan makuista) Provolonea. Hienostunutta efektiä tuovat myös kotiparvekkeella kasvatetun sitruunabasilikan lehdet. Yrtin maussa on todellakin sitrusta, mutta vähemmän basilikaa, joten se sopii tähän täydellisesti (ei siis ala maistumaan pestolta). Makaronit olivat täysjyvää, mistä tulee hyvä pähkinäinen maku ja purutuntuma. Ja hei, koristeeksi pääsi vielä muutama makea kirsikkatomaatti. Parvekepuutarhan viimeisiä sadonkorjuuhetkiä. Aikas fiinin näköinen annos tuli tästä jenkkien arkipäiväistämästä ruoasta. Kelpasi tätä maistellessa viinilasillisia maiskutella.


Mac'n'cheese fiinisti kahdelle

3 dl kuvioitua pastaa (cappellini)
0.5 tl suolaa keitinveteen

25 g voita
1 rkl jauhoja
2.5 dl maitoa
100 g Provolone-juustoa (piccante!)
valkopippuria
suolaa
muutama oksa sitruunabasilikaa
(kirsikkatomaatteja koristeeksi)

Keitä pasta kypsäksi samalla kun valmistat juustokastikkeen. Jätä makaronit mielummin hieman raaoiksi kuin ylikypsiksi, koska lämmin kastike jatkaa kypsytystä.

Sulata rasva pannulla/kattilassa, ja ripottele päälle jauhot. Sekoittele jauhoseosta noin minuutin verran keskilämmöllä, minkä jälkeen voit aloittaa maidon lisäämisen hissukseen. Sekoita koko ajan. Anna kastikkeen porista pari minuuttia, ja nosta se sitten pois levyltä. Lisää raastettu juusto, mausteet ja yrtit ja sekoita huolella. Kippaa juustokastike kypsien, valutettujen makaronien sekaan, ja tarjoile annokset välittömästi.

Alavasemmalla parvekkeella kypsyneiden keltaisten
kirsikkatomaattien mallikappale ja sitruunabasilikan kukintoja.

3 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä. Empä ole koskaan tehnyt, vaikka usein olen ajatellut että pitäisi kokeilla kun jossa ohjelmassa ko. ruokalaji esiintyy. Mistä toi pata on? Tekee ruuasta vielä herkullisemman näköisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. CurryKaneli: Kiitti! Padan olen ostanut Japanista saakka, ja kansineen sillä oli euromääräistä hintaa luokkaa 2-3 euroa. Matsku on uunin, tiskikoneen ja luultavasti myös maailmanlopun kestävää silikonia, mutta ei sellaista ohutta lerppua, kuten silikonikakkuvuoat tms. Tämmöiselle ryhdikkäälle, kannelliselle muovipadalle olisi käyttöä myös isommassakin koossa, esim. kalan haudutukseen uunissa...

      Poista
  2. Osallistuhan ihanilla kuvillasi ja mäkkärireseptilläsi Raision Kausiruokakisaan http://bit.ly/kausiruokakisa :) Ruokasi näyttää tosi hyvältä! Kisassa on hyvät palkinnot ja osallistujiakaan ei ole vielä paljon.

    VastaaPoista