19.8.2013

Rustiikkinen katkarapuharkko (vuokaleipä)

Suolainen muffinssi -tyyppiset vuokaleivät ovat herkullisia. Joskus muistan leipaisseeni erittäin maukasta oliivileipää, mutta äskettäin esitelty lohikaakku se vasta herkkua olikin. Lohi-vuokaleivän intouttamana sovelsin majoneesipohjaista reseptiä nyt katkarapujen kaveriksi. Ja tulos taas törkeän onnistunut. Siipale katkarapuleipää on mitä paras välipala. Ja ronskimmasta lohkaisusta saa helpon eväslounaan.

Leipävuokaversio. Aka HARKKO. Paitsi rustiikkinen myös rukiinen!

Chilimajoneesin avulla leivottu katkarapu-vuokaleipä oli niin herkullinen, että leivoin sitä lyhyen ajan sisällä toisenkin kappaleen. Ja tämän jälkimmäisen taikinasatsin paistoinkin suorakulmaisen leipävuoan sijaan rengasvuoassa. Vaihtelu virkistää. :D Taikinan voisi periaatteessa varmasti paistaa muffinivuoassakin, mutta taikina on sen verran jäykkää, että se hyppää kyllä vaivattomammin yhtenä kappaleena isompaan vuokaan. Ja tämä mehevä leivonnainen on kenties paremmin edukseen leikattavina paloina.

HY-VÄÄ! Nyt kun lohi ja katkaravut on koeajettu, pitää seuraavaksi keksiä jokin ihan uusi tuunausidea tälle leipätyypille. Mitähän sitä kehtaisi...

Rengasvuokaversio (alla poikkileikkauskuvakin).


Katkarapu-vuokaleipä (1 kpl)

2 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
0.5 tl suolaa
0.5 tl musta- tai valkopippuria
1 tl anista
1.5 dl maitoa
0.75 dl chilimajoneesia
250 g (isoja) katkarapuja

Sekoita jauhot, sooda ja mausteet. Vatkaa toisessa kulhossa maito ja majoneesi sekaisin, ja kippaa sitten joukkoon jauhoseos. Sekoita taikinaan lopuksi myös katkaravut. Kaapaise taikina voideltuun tai leivinpaperoituun leipävuokaan tai rengasvuokaan, ja paista 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetkinen, ennen kuin nostat leivonnaisen vuoastaan. Nautiskele joko kylmänä tai kuumana.

Vasurissa myös pieneen annoskulhoon heitetty "testipaistopala".
Huomatkaa myös komea pilvitaivaan heijastus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti