17.8.2013

Oman maan mustikkahillo... limellä twistaten

Mustikka on tätä nykyä meidän perheen marja numero yksi. Mökkimetsien mustikkasato kun varustaa huononakin vuonna koko suvun pakastimet täpötäyteen. Pääasiassa mustikka kuluu aamupalalla (puurossa, jugurtissa, muroissa...) ja aika usein leivonnaisissa tai rahkajälkkäreissä. Muttei esimerkiksi ole koskaan taipunut hilloksi tai marmeladiksi. Miksi-miksi-miksi?

Tarjoiluehdotus 1: turkkijugua, hillua ja marjasia. Alaoikealla kansietiketti. Hieno!

Nyt lopetin mustikkahillon perään mankumisen, ja keittelin pienen hillosatsin ihan itse. Puoli kiloa mustikkaa ja varttikilo hillosokeria. Ja vartissa sujuu keittelykin, ei ole vaikeaa. Ohjeeksi tulostelin Dansukkerin sitruksisen mustikkahillon, tosin sitruunan sijaan käytin limen kuorta (lime twist). Jonka kaverina mustikkaa maustaa myös kanelitanko!

Hillo on aivan tajuttoman hyvän makuista. Lime ja kaneli maistuvat, mutteivät ollenkaan dominoi pääroolia vetävän mustikan yli. Pitää viedä yksi pieni purkki vanhemmille maistettavaksi, kiitokseksi mustikoista. :) Limen ja kanelin yhdistelmä on muuten mielestäni erikoisen sopiva, koska minun suussani limen ominaismaussa on jotain kanelista. Googletus ja kyselyt eivät ole vahvistaneet makuaistimustani, mutta monesti jotain limejuttua syödessä maistan selvästi pienen kanelin. :D Ja olen vakuuttunut, että kyse on tarkasta makuaististani ja jostain kemiallisesta yhdisteestä, joka näille limeä ja kanelia yhdistää. (Makuaistin lukihäiriö ja vainoharhaisuus ovat poissuljettuja vaihtoehtoja.)

Tarjoiluehdotus 2... Josta kenties hieman lisää tuonnempana.


Kaneli-lime-mustikkahillo
(Muunnelman taustana Dansukkerin Sitruksinen mustikkahillo)

0.5 dl vettä
500 g mustikoita
1 kanelitanko
puolet limen kuoresta raastettuna
250 g hillosokeria

Mittaa vesi ja marjat kattilaan yhdessä kanelitangon kanssa. Raasta sekaan myös limen kuorta. Kuumenna höyryävän kuumaksi, ja lisää sitten hillosokeri samalla sekoitellen. Anna hilloainesten kiehua 10-15 minuuttia, ja nosta kattila sitten puoleksi tunniksi jäähtymään. Poista kanelitanko, ja kuori mahdollinen vaahto pinnalta. Purkita, paketoi, säilö viileässä ja vie pikkupurkki lahjaksikin.

Tässä myös yksi "kylkietiketti" ennen teippausta. Näitä upeita etiketitettyjä purnukoita syntyi kolme kappaletta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti