31.8.2013

Muikea muikkukukko

Noniin, noniin, minunkin jääkaappiini pääsi sitten asustelemaan pieni muikkuparvi. Ihan ensimmäistä kertaa! Vaan eivätpä kauaa siellä viihtyneet, eväkkäät jatkoivat nopeasti kämppäni tupatarkastusta uunin puolella. (Tosin ei ehkä voida puhua enää eväkkäistä, sillä ostin muikkuni valmiiksi perattuina...)

Siskonpedillä. Söpösti, ja kuin sillit suolassa.

Kukon oheen kahden tomaatin salaatti basilikalla ja unikonsiemenillä.

Muikea muikkusaaliini kietoutui siis ruistaikinakuoreen (avomalli). Ja lopputuloksena oli erinomaisen maukas kalakukko. Muikkukukko. Avokukko. Minikukko. Kirkkaan Puruveden kalaa mitä simppeleimmällä reseptillä valmistettuna. Tällainen kukkohan nojaa reseptiikaltaan karjalanpiirakan tapaan varsin tekijänoikeudettomaan ainesosalistaan, mutta minä hain varmistelevat suuntaviivat Kantri-lehdestä, joka on ilmeisesti Maaseudun Tulevaisuus -aviisin kuukausiliite. Kaikkea sitä oppii. Veden ja jauhojen määräsuhde tulee kyllä ennemmin näppituntumalla, ja suolan määrässä katsoin vähemmänkin riittävän.

Voiko muuten silakasta tehdä kukkoa? Epäilemättä voi, mutta onko se perinteiden siunaama suunta ollenkaan? Mietin vaan tulevaa ajatellen, kun muikkuja ei ihan joka päivä ole saatavilla. Oli vaan niin hullun hyvää herkkua tämä, että tulee takuulla tehtyä piankin uudestaan. Ja jos ei muikuista niin sitten lohesta tai vaikka niistä silakoista.

Pieni varttikilon muikuista leipaistu avokukko. Ennen ja jälkeen paistamisen.

Poikkileikkaus! Muikun mäditkin kaupan päälle.

Muikkukukko (avokukko)

3 dl vettä
1 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
3-4 dl ruisjauhoja

500 g muikkuja (perattuja)
1 tl suolaa
voita

Sekoita vesi, jauhot ja suola tiiviiksi taikinaksi. Kaulitse levyksi (tai kahdeksi).
Suolaa muikut, ja asettele ne limittäin taikinalevy(je)n päälle. Taita taikinan reunat kalanpyrstöjen yms. peitoksi. Voitele taikinareunus vedessä kostutetuilla sormilla, ja ripottele kalojen päälle hieman ruisjauhoja.

Paista kukkoa 250-asteisessa uunissa 20 minuuttia (puolikkaille riittää vartti). Laske sitten lämpö 175 asteeseen, ja jatka kypsentämistä tunnin verran (puolikkaille riittää 40-50 min). Voitele kypsän kukon pintaan voisulaa, erityisesti taikinareunoille. Kääräise se sitten voipaperiin ja liinan alle hautumaan. Naaatiskele!

10 kommenttia:

  1. Hieno! Pitääpä muistaa tämä kun kaupassa on seuraavan kerran riittävän tuoreita lähimuikkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu: Suosittelen lämpimästi. Makuelämys on ihan vailla vertaa. :)

      Poista
  2. Onpa hauska moderni muikkukukko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luumukka: Juu, on paitsi herkullinen myös hauskan näköinen. Pikkuiset pyrstötkin tallessa kannen alla. :D

      Poista
  3. Tulipa tuosta kerrassaan söpö :) Kalakukkoa ollaan tehty viimeksi monta vuotta sitten, mutta jospa joskus taas saataisiin aikaiseksi tuollainen pienempi avokukko. Pienistä ahvenfileistäkin tulisi oikein maukas avokukko :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuplaespresso: Aijai, ahvenet olisivat kyllä maistuva täyte! Tällainen avokukko on kätevä oikotie normikukkoon verrattuna. Paistoaika on paljon lyhyempi, ja muoto mahdollistaa myös pienemmän koon.

      Poista
  4. Hauska versio kalakukosta. Herkullisen näköistä. Itse en ole koskaan kukkoa tehnyt, mutta äidin tekemä lämmin kukko on herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. CurryKaneli: Kiitoksia! :) Äidin tekemää ei kyllä yleensä voita mikään, oli kyse sitten kanelipullasta, makaronilaatikosta tai vaikka kalakukosta. Meillä ei kyllä kotona kalakukkoa koskaan valmistettu, mutta torilla muistan lapsena maistaneeni. :P

      Poista
  5. Avokukko! Hauska ja kaunus ja varmasti myös hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pata. :) Hyvää oli niin kauan kuin sitä riitti. Nyt jäljellä enää kauniit muistot. :D

      Poista