28.8.2013

Kuivaa asiaa ompuista ja kiiveistä

Kasviskuivuri kuuluu vahvasti keittiön koneisiin tyyppiä oishan se kiva, mutta... Siksipä onkin eri kivaa, jos lähipiiristä tällainen laite löytyy lainakäyttöönkin jaettavaksi. Minä vein kylään mennessäni mukanani omppuja ja kiivejä, ja sitten vaan hedelmät siivuiksi ja kuivurin tasoille huristelemaan.

Vasemmalla omppujen työstöä, joukossa myös jokunen viinirypäle!
Oikealla taas kiivien tie talouspaperilla taputtelun kautta kuivuriritilälle.

Varsinkin omenan kuivattaminen alkaa olla ajankohtainen juttu, kun syksyn sato alkaa olla käsillä. Kiivejä ei pahemmin kotipuutarhoissa kyllä kasva, mutta suosittelen ehdottomasti testaamaan niiden kuivaamista, mikäli kuivuri löytyy (tai maltti riittää uunissa tms. kuivaamiseen). Omenien tapaan myös kiivisiivut jätettiin tässä vielä nahkean kuiviksi (ei täysin kuivakkaan rapeiksi), ja olivat muuten tosi maukkaita. Kuivatetun kiivin maku tiivistyy ja makeutuu, mutta sille ominaista kirpakkuuttakin säilyy. Nämä luonnon karkit hakkaavat mennen tullen missä-äksät!

Kuivurikäytön noviisina tuli kyllä opittua muutama juttu vastaisen varalle. Erityisesti pienemmiksi palasiksi leikkaamisen kokisin hyväksi ideaksi seuraavaa kuivurivisiittiäni ajatellen. Tai jos haluaa tehdä aivan rapisevan kuivia lastuja, pitää siivujen olla tooodella ohuita. Paksummat, nahkeat palat ovat minusta kyllä maukkaampia, mutta jos hedelmiin jää vielä kosteutta, ne eivät tietenkään säily yhtä kauan. Käyttötarkoituksen ja maun mukaan siis!

(Ja jos muuten jollain on tarjolla hyviä kuivurivinkkejä, niitä otetaan vastaan seuraavia kuivaustalkoitamme varten! Marjaniksejä?)

Valmiita tuotoksia: omppua ja kiiviä. Mums!

5 kommenttia:

 1. Omppua pitäisikin kokeilla kuivata. Pääasiassa olemme kuivanneet sieniä, marjoista vain mansikoita. Niistä tuli kyllä todella hyviä. Mansikoiden kuivaaminen vei huomattavasti enemmän aikaa kuin kosteimpienkaan sienten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkin muuten tosi hyvän näköisiä nuo mansikkasi, luimupupu! Tuommoiset kyllä maistuisivat myslissä kuivatun kiivin kaverina! :)

   Poista
  2. Kiitokset. Niissä on kyllä valtavasti makua. Sopivat sekä mysliin että makeannälkään ;).

   Poista
 2. Kiivin kuivaamista en olekaan tullut ajatelleeksi!

  Täällä on ehkäpä mielenkiintoisimmat kuivauskokeiluni ja samaan tapaan voit ehdä marjaisiakin juttuja: http://www.veikeaverso.blogspot.fi/2012/07/raaka-karkkipaiva.html

  myös kesäkurpitsasipsit ovat aika kivoja: http://www.veikeaverso.blogspot.fi/2012/09/kesakurpitsasnaksit.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula: Olen nähnyt markkinoilla monesti sellaisia kuivattuja tai kandeerattuja kiivisiivuja. Siitä siis idea, ja luulenpa saaneni pontta kokeilulle myös jonkun kuivurin mainoksesta, jossa olin näkeväni kiivisiivuja ritilän päälle aseteltuna. Kiivistä tuleekin mahtava karkki, makea ja vähän kirpeä.

   Nuo kuivatut namuset ja rullat vaikuttavat tosi herkullisilta ja kiinnostavilta. Arveluttaa vähän sosemaiset jutut + kuivuri -yhdistelmä, mutta jos se muiltakin onnistuu... :D Pakko kokeilla. Kiitos tosi hyvistä linkeistä!

   Poista