15.8.2013

Japanialainen teriyakinauta

Japanilainen ruoka maistuu, mutta sen kunnollinen valmistaminen kotioloissa on aika lailla lapsen kengissä. Jotenkin homma tyssää aina jo suunnitteluvaiheessa johonkin raaka-aineongelmaan tms. Pitäisi olla sen seitsemän liemipurkkia... Ja paksu lompakko saatavuutensa ja hintansa puolesta tosi suolaisten kalojen ja merenelävien hankkimiseksi (sashimilaatua ei tule ilmaiseksi). Näiden ja muiden kompleksien vuoksi omat Japani-kokkailut ovat jääneet edelleen näihin oikaisuruokiin.

Japanialainen lienee todenmukainen kuvailutermi tälle aterialle,
kun ei ihan autenttiseen japanilaiseen (vielä) rahkeet riitä.

Valmis teriyakikastike onkin kohtalainen oikotie Japani-henkiselle aterialle, jonka protskuksi valitsin naudanlihan. Sekaan lisäsin myös bambua ja vähän pirteyttä tuoreesta chilistä. Aitojapanilaista fiilistäkin aterialla riitti, koska Osakan tuomisistani löytyi vielä wakamea (levää) ja riisin päälle ripoteltavaa maustettua siemenseosta. Japanissa ravintoloissa saattoi olla pöydässä sirotin, jossa oli tuollaista siemensekoitusta riisikeon päälle ropsautettavaksi. Samaan tapaan kuin meillä päin ketsuppitörppö. ;) Tämä nimenomainen siemenpussukka, jonka raaskin avata tätä ateriaa juhlistamaan, osoittautui ihan törkeän hyväksi. Voisin syödä ateriaksi pelkkää riisiä sen kanssa, niin hyvin se makuhermoihini iski. Paras arvaukseni tuotteen mauksi on tonnikala. :D Ehkä? Jotain kalaisaa tuo paahdettu ja mausteinen siemenseos selvästi hakee makumaailmallaan, tuoteselosteesta en ymmärrä sanaakaan...

Ja hei... Makumatka Japaniin vaatii ilman muuta puikot! (Tosin kuvan puikot on tuotu Koreasta. Etelä-Koreasta... D'oh!) Jos ruoka nautitaan syvistä kulhoista puikoilla napsien, saa ruoanvalmistuksen oikopolut ainakin osittain anteeksi!

Juomana tietysti japanilaista vihreää teetä. viileänä, koska päivä oli lämpimähkö.


Naudanlihaa teriyakikastikkeessa kahdelle

200 g naudan sisäpaistia (ostin viipaleina, jotka pistin kotona suikaleiksi)
1 prk bambunversoja
1 ps teriyakikastiketta
(pätkä chiliä)

riisiä kahdelle
(sokeria ja etikkaa)
(paahdettuja ja/tai maustettuja siemeniä)
(wakamelevää)

Ruskista ohuet naudanlihasuikaleet, ja kippaa pannulle sitten myös bambunversot. Lisää teriyakikastike ja mahdollisesti hieman chilirenkaita, ja pyörittele pannun asukkeja vielä jokunen minuutti kuumassa.

Keitä riisi normaalisti. Tai keitä se sushiriisiä imitoiden: huuhtele ennen keittämistä ja mausta lopuksi sokeri- ja etikkatilkalla. Vesitilkassa tuoreutettu kuivattu wakame sopii huuhtelun jälkeen hyvin aterian lisukkeeksi. Ja riisin päälle sopii ropsauttaa vaikka paahdettuja seesamsiemeniä.

2 kommenttia:

  1. Herkun näköinen donburi!

    Minulla on kanssa joku tuollainen riisimauste. Siinä on ihan sikana kaikenlaista, vehnänalkioista merilevään. Niin ja sitä tonnikalaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Ankerias. Jaksoinpa vihdoin etsiä tuon riisimausteen netistä, ja Googlen käännöskone koitui taas pelastukseksi. Pääainesosa tummien ja vaaleiden seesaminsiementen ohella ei kuitenkaan ollut tonnikala. Tai edes ankerias. Vaan lohi! Ois ehkä pitänyt tunnistaa...

      Poista