21.7.2013

Speculoos spectacle: Makeat aamiaisleivät

Kesälomamatkalta tarttui mukaan purkki Speculoos-levitettä. Kyseessä on belgialainen erikoisuus, josta muistan lukeneeni muutaman kerran ennen matkaakin. Ja paikallisiin juttuihin pitää tottakai tutustua, mikä olikin helppoa, koska tahnaa oli tarjolla ihastuttavan majapaikkani aamiaisellakin. Maku on ihana, ja sopii täydellisesti tuomaan pientä luksusta kesälomalaisen aamiaiselle.

Crunhy Speculoos + tuorejuusto + metsävadelmat = NAM

Ja mitä se Speculoos oikein on? Kyseessä ovat belgialaiset keksit, jotka maistuvat jotakuinkin joulupipareille, ja joita nautiskellaankin erityisesti joulun alla, Pyhän Nikolauksen juhlintaan liittyen. Ja kekseistä on itse asiassa vasta aika äskettäin keksitty valmistaa myös leivän päälle tarkoitettua levitettä, josta on tullut kova hitti Belgiassa. Ja onpahan Speculoos-levitettä voideltu naapurimaidenkin leipäsiä, ja jopa jenkit ovat osoittaneet vahvoja innostuksen merkkejä. Tosin siellä tuote on lanseerattu Biscoff-nimellä.

Luulin muuten ennen matkaani Speculoos-sanan olevan samaa perää kuin adjektiivi spectacular (suurenmoinen). Googlailu osoitti, että luultavimmin nimi kuitenkin viittaa mausteisiin (spice). Mutta jotkut arvelevat latinankielen spectaculum-sanan johdannaisuuttakin, mikä itseasiassa tukisi alkuperäistä arvaustani. Niin tai näin, namia on, ja täältä voi etsiä lisää hauskuutusta (jenkkinäkökulmasta kirjoitettu artsu). Allekirjoittanut on kovin huvittunut ajatuksesta, että levite keksittiin, kun oltiin huomattu voideltujen eväsleipien väliin asetettujen keksien muhjuuntuvan lounasaikaan mennessä kivaksi tahnaksi. Hah!

Epäterveellistä? No, rasvaahan leivän päälle laitetaan joka tapauksessa.
Sokeria ehkä ei, mutta vähän makeutta voitaneen aamupalapöydässäkin hyväksyä!
Ja Lotuksen levitteessä ei ole mitään keinotekoisia makuja, värejä tai lisäaineita,
ja rasvakin on kasvipohjaista ja tyydyttymätöntä. Hayley-Seal-of-Approval granted!


Mahtaisikohan Speculoosia löytyä Suomesta? Stockalta? Tuliaispurkki riittää kyllä vielä hetkeksi, koska lähipiiri ei ole lämmennyt samalla tavalla makean elementin sotkemisesta voileipiin. (Tosin voihan tätä tahnaa muuhunkin käyttää, mutten raaski ainakaan vielä tuhlata leivonnaisten raaka-aineeksi tms.) Normitapa levitteen nauttimiseen on siis ihan leipä + levite, ja eikun ääntä kohti. Mutta meitsi ihastui versioon, jossa heitetään vielä juustosiivu päälle. Ja askartelinpa kotona yhtenä aamuna raidallisia tuorejuusto-Speculoos-leipiä (kuvat), joille ripottelin tuoreita metsävadelmia. Kesäluksusaamua parhaimmillaan!

Speculoos on muuten tyrkyllä Belgiassa päin vähän siellä sun täällä, muodossa jos toisessa. Jopa Alpron soijavanukkaita löytyi Speculoos-versioina. :D Piti tietysti maistaa. ;)

Tässä vertailuksi Nutellaa. Jonka Speculoos mielestäni hakkaa mennen tullen.
Täysin eri tuotteet ja raaka-aineet, mutta käyttökonseptiprofiili jotakuinkin sama.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti