8.7.2013

Punasteleva kaakaokakku (majoneesikakku)

Mihin muuhun majoneesi käy kuin hampurilaisen tai hodarin väliin, salaattien sideaineeksi, jne.? Leivontaan! Ja vieläpä makeaan leivontaan! Majoneesi korvaa tarvittaessa kananmunat ja rasvan vaikka kokonaan, ja suklaisen maukas majoneesikakku onkin Jenkeissä eräänlainen klassikko.

Kaino-Vienon Punasteleva Kaakaokakku? Valmismajoneesiako se arastelee?
Olisi kuulkaa jäänyt tämä kakku minulta ikuisesti tekemättä, jos olisi pitänyt
majoneesin vispaamisella aloitella. Valinnanvapauden liput liehumaan! ;)

Avatun majoneesipurnukan ja onnistuneen ensikokeilun intouttamana olen tehnyt suklaa-majoneesikakkua (eli kaakaokakkua) jo kahdesti. Ensin puolikkaana annoksena 20 cm irtopohjavuokaan, ja toisella kerralla paistuikin koko annos isommalla pellillä. Jälkimmäinen setti näet kuskattiin runsaslukuisen ruokabloggaajapoppoon kesäillallisille.

Kakun voisi jättää mutakakkumaisesti aavistuksen kosteaksi. Tai sitten paistaa ihan kypsäksi. Majoneesi takaa, ettei tulos ole kuiva. Tässä reseptissä, joka on oma sovitukseni monien jenkkireseptien tutkimisen jälkeen, majoneesia on kuitenkin suhteessa aika vähän, ja rakenne on kevyen ilmava. Ei siis raskas tai rasvainen. Ja ei todellakaan maistu suolaiselle tai muutenkaan hampurilaismaiselle. ;)

Kakku ei välttämättä vaadi kuorrutetta tai päällisiä, mutta tässä bloggajien pippaloiden versio: kahvinmakuisella tomusokerikuorrutuksella kiinnitettiin pintaan papaijaa, meloonia, kookosta, ananasta, mantelia ja karpaloa.

Note to self: Kauhaise aina lusikallinen kakkutaikinasta muffinivuokaan. Hyvä laadunvarmistuskeino & malttamattoman herkkuperseen maisteluhalun tyydyttäjä.

Hauskin juttu reseptissäni oli kuitenkin uunivalmiiseen leivonnaiseen syntyvä punertava väri (katsokaa erityisesti aivan ensimmäistä kuvaa). Minun reseptissäni kaakaojauhetta on runsaasti, ja yhdessä majoneesin etikkaisuuden kanssa syntyy aito red velvet cake -efekti. Eli punainen värireaktio. Ja siis taannoin kun yritin oikeasti punasamettikakkua tehdä, ei punaisesta väristä ollut tietoakaan, vaikka jopa koetin tehostaa sitä punajuurimehulla! Majoneesin etikka siis toimi jonkin seikan vuoksi tavan etikkaa paremmin... Jännä juttu... Kaakaojauhe on mielestäni ollut samaa sorttia, jopa täsmälleen sama purkki kaiketi.

Huomasin muuten jälkeenpäin, että tämän kakun ainekset voisi ostaa hätävaraksi koti- tai erityisesti kesämökkikeittiöön. Kuiva-aineet ovat peruskamaa, ja avaamaton majoneesipurkkikin viihtyy nätisti kuivakaapissa pidemmätkin odotukset. Tällaisilla valmiuksilla järjestät aika yllärit kesän yllätysvieraillekin! Ja blogimeetin tulosten perusteella valmiin kakun maku paranee ajan myötä, eli tähteetkään eivät ole ongelma.

Näissä kuvissa ensimmäinen kakkuversio. Pieni pyöreä leivospala
leikkautui erään askartelijan kakkusektorista.

Ensimmäinen versio majoneesikakusta syntyi tällaisena,
puolitettuna taikinaohjeena. Ja sitä mausti minttuaromi.

Kakku makustuu kaakaolla, ei suklaalla. Se on siis kaakaokakku.
Mutta milloin kaakao muuttuu suklaaksi? Yhdistettäessä rasvaan ja sokeriin?
Kaakao + majoneesi + sokeri + ... -> suklaakakkutaikina?

Suklaa-majoneesikakku

5 dl jauhoja
1.25 dl kaakaojauhetta
0.25 tl suolaa
1.5 tl soodaa

2.5 dl sokeria
1.5 dl Hellmann's Real -majoneesia
2.5 dl vettä
(2 tl vaniljaa, minttua, appelsiinia tms.)

Mittaa kuivat ainekset yhteen kulhoon, ja sekoita huolella (sihtaa kaakaojauhe). Vatkaa toisessa kulhossa sokeri, majoneesi ja vesi (+ makuaine). Sekoita kuivat ja kosteat ainekset tasaiseksi taikinaksi, ja kaada se voideltuun tai leivinpaperoituun uunivuokaan (iso 20 x 25 cm vuoka, tai vaikka vielä laakeampi). Paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Puutikku kertoo kypsyyden.


Yhteistyössä Hellmann's.

4 kommenttia:

  1. Vautsi, vaikuttaa ja näyttää kerrassaan muhevalta. Minä joskin kärsin majoneesi-inhosta enkä tykkää siitä melkein missään... Mutta majoneesi kakussa on aivan eri asia, tätä on pakko kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. anskusiili: Minäkin elin vakavan majoneesi-inhon kanssa ihan viime aikoihin asti. Tässä ehkä vuoden sisällä olen jotenkin uskaltanut ruveta kokeilemaan majoneesia omassa kokkailussa, ja huomannut, että se voi toimia myös järkevänä raaka-aineena muiden joukossa. Tunkkaiset kurkkusalaatti-majoneesi-makkaraperunat ja muut painajaiset ovat jo melkein historiaa, ja herkullisemmassa kontekstissa sekä etikkakurkut että majoneesi toimivat! :)

      Poista
  2. Täysin uutta tietoa mulle, kiitos tästä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija: Kiva kuulla, että tämän keittiön opit ja oivallukset ovat avuksi muillekin! :)

      Poista