13.7.2013

Lohi-vuokaleipä

Tämä resepti on kyllä jotain ihan uutta! Lohi-vuokaleivässä (lohikakussa) peruskonsepti on nimittäin soodalla kohotettava suolainen leivonnainen. Jonka seassa on isohkoja lohikuutioita. Ja lohi heitetään taikinan sekaan raakana! Ja se rooli, minkä kananmunat ja rasva yleensä vetävät duona, hoituu tässä majoneesilla. Mitäh?

Alavasurissa: raakana. Yläoikealla: kypsänä,
vilvoittelemassa parvekekaiteen nurkassa.

Inspiraatio ja resepti ovat taas kerran peräisin TasteSpottingista. Eräs kuva vaan vangitsi huomioni, ja Cuisine Addictin sivuilta löytyvä resepti vain vahvisti kummastelureaktiotani. Tuohon päivään asti lohileipä oli tarkoittanut meikäläisen sanakirjassa ruisleipää + päälle graavilohta. (Tai kylmäsavu-, savu- tai uunilohta.) Mutta tämän reseptin myötä homma muuttui! Edellämainitut saavat olla lohivoileipiä, mutta kuvien ja reseptin kaveri on lohileipä!

Joku viisastelija voisi sanoa, että resepti on aika lähellä lohipiirasta tai suolaisia muffineja. Mutta noissakin lohi on yleensä jo kypsennettyä/käsiteltyä, ja olomuoto on ihan erilainen. Majoneesin kanssa on muuten helppo leipoa, ei tarvitse kananmunien kanssa pelata, ja kohotusaineena käy sooda (sillä majoneesissa on sen vaatimaa happoa etikasta). Soodan kanssa mun leivonnaiset onnistuu aina, kohoavat nätisti, eivätkä kuivu!
Lohen määrässä menin vähän alkuperäisen ohjeen ylitse. Ja meinasi muuten tulla paniikki siinä vaiheessa kun yritin sekoitella ne lohipalat taikinaan... Lohen määrä tuntui valtavalta, eikä se tuntunut haluavan sekoittua taikinaan ollenkaan. Taikinaa tuntui olevan suhteessa ihan liian vähän, ja möykkysuota leipävuokaan kaapiessa mietin jo surkeana homman menneen päin seiniä. Ei missään tapauksessa bloggausmatskua... Mahtaako edes kypsyä? Ei varmaan kelpaa edes syötäväksi...

Mutta jollain ihmeen tavalla taikina kietoutui lohipalojen ympärille ihan itsekseen, ja vieläpä kohosi nätiksi vuokaleiväksi! Lohikin kypsyi priimatyyliin lohkeilevaksi. Ja maku oli ihan taivaallinen! Suussasulava lienee osuvin kuvaus. Sooloilin maustamisessa ripauttamalla sekaan hieman anista. Täsmäisku! Voiko tätä makua parantaa millään?

Kokeilkaa ihmeessä reseptiä, jos uskallatte. Isona lohkareina tämä käy aterian pääkomponentista, mutta pienempänä siivuna se sopii aamu-, väli- tai iltapalaksi. Brunssimatskua! Kylmänä tahi kuumana.


Lohikakku / lohi-vuokaleipä
Muunnelman taustaresepti: Cuisine Addict

400 g lohta fileenä (vähempikin riittäisi)
kourallinen sipulinvarsia renkaiksi leikattuina
4 dl jauhoja (2 dl sämpylä-, 1 dl ruis-, 1 dl vehnä-)
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
0.5 tl mustapippuria
0.5 tl anista
1.5 dl maitoa
0.75 dl majoneesia

Sekoita jauhot, sooda ja mausteet. Vatkaa toisessa kulhossa maito ja majoneesi sekaisin, ja kippaa sitten joukkoon jauhoseos. Sekoita taikinaan myös kuutioitu lohi ja sipulinvarsirenkaat.

Kaapaise taikina leivinpaperoituun leipävuokaan tms., ja paista 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetkinen, ennen kuin nostat leivonnaisen vuoastaan. Nautiskele joko kylmänä tai kuumana.

4 kommenttia:

 1. Ihanan mehevän näköinen leipä! Tuumasin heti, että ihan brunssikamaa tosiaan, kuten kirjoitit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta: Kyllä vaan, leipä on oikein mehevä. Ja vähän pelottaa, että tästä tulee sellainen resepti, jonka varioiminen erilaisilla jauho- ja täytekomboilla muodostuu päättymättömäksi kokeiluprojektiksi. :P

   Poista
 2. Vau! Tuo majoneesin käyttö leivonnassa on mulle ihan uusi juttu.. Mielenkiintoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokihaka: Uusi yhtälö tuo majoneesi+leivonta oli minullekin konkreettisen tekemisen tasolla. Erityisesti jenkkiresepteissä homma oli kyllä toisinaan tullut vastaan, mutta itse aloin vasta nyt testailemaan. Ja kun on vauhtiin päässyt ja kokemukset ovat hyviä... :D

   Poista