19.7.2013

Gnocchi alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, eli spagettia ilotytön tapaan, lienee jo monelle aika tuttu juttu. Tomaattinen kastike, jota maustavat anjovis, oliivit ja kaprikset, sopii yhtä hyvin tarjottavaksi myös gnocchien kanssa. Ja noita perunapalleroitahan minä pastan sijaan kokkailinkin. Gnocchipaketti taisi olla viimeisimmän Saksan työmatkan tuominen, Suomessa kun hinta on kolmin- tai jopa nelinkertainen! Oikeastaan pitäisi taas pistää gnocchitalkoot pystyyn, ja esivalmistaa niitä itse reilumpi satsi pakkaseen. (Tosin tarkemmin ajatellen pakastimen lokerot täyttyvät paraikaa mustikoista ja muista kesän antimista...)

Ovatko muut huomanneet tomaattikastikkeet erityisen hankaliksi kuvauskohteiksi? Valot, kontrastit ja värit temppuilevat, ja tomaattinen pinta kiiltelee ikävästi.

Hulluin juttu puttanesca-soosin kanssa oli kuitenkin se, että jatkuvasta déjà-vu-fiiliksestä huolimatta valmistin sitä nyt itse ensimmäistä kertaa. Homman tuttuus selittyy tietysti sillä, että spaghetti alla puttanesca kuuluu suurinpiirtein jokaisen kokkausohjelman ja keittokirjan repertuaariin. Muutenkin kyse on suoraviivaisesta ja nopeasta tomaattikastikkeesta, joka kuitenkin paranee, jos sitä ehtisi muhituttaa reilummin. Tai ainakin kannattaa tehdä sen verran iso satsi, että soosia riittää seuraavankin päivän ruokailuhetkeen, jolloin maut ovat saaneet tekeytyä rauhassa. (Maistuu myös kylmänä!) Om nom nom...

Meinasin muuten ruveta mainostamaan, että tässä on taas yksi kasvisateria, jonka ääreltä tuskin kukaan huomaa ruveta itkemään lihan tai muun eläinproteiinin perään. Mutta kyllähän tässä on huimat 6 kpl anjovisfileitä, mikä tekee kokonaiset 30 grammaa! :D Ei siis ole tarkoitus koijata kasvissyöjiä, vaan sivuhuomautuksena vain osoittaa taas kerran, ettei vahvastikaan kasvispuolelle nojaavan ruokavalion tarvitse tarkoittaa puritanistista ja rajoittavaa toimintaa. Spaghetti puttanesca ja monet muutkin klassikot todistavat päinvastaista, ilman mitään kasvistelutoitotuksia ja turhia alleviivauksia.


Gnocchi alla puttanesca
[Huom: Älä kokkaa/syö tätä, jos aiot juuri kutsua ystäviä kylään/mennä ensitreffeille. Kokkailu/nauttiminen ystävien/kullanmurun KANSSA, poislukien oliivien tai valkosipulin suhteen estyneet, on sen sijaan erittäin suositeltavaa.]

öljyä paistamiseen
3 kynttä valkosipulia
6 anjovisfilettä (0.5 pkt)
2-3 rkl tomaattipyrettä
500 g paseerattua tomaattia (tai tomaattimurskaa)
24 oliivia (hyviä, esim. kalamata)
2 rkl kapriksia
0.5 tl oreganoa
0.5 tl chilihiutaleita
0.25 tl mustapippuria
tuoretta persiljaa

500 g perunagnoccheja

Kuori ja pilko valkosipulinkynnet ohuiksi siivuiksi. Suikaloi myös anjovikset, ja puolita oliivit. Kuumenna öljy pannulla, ja pyörittele valkosipulia siinä hetkisen verran. Lisää sitten myös anjovikset, joiden peesissä voit pian lisätä myös tomaattipyreen. Kuumentele ja töki pannun antimia vielä hetki, ja kippaa sitten sekaan tomaatti, oliivit, kaprikset, oregano, chili ja mustapippuri. Jätä muhimaan kannen alle.

Kiehauta tällä välin gnocchit omassa kattilassaan. Tähän menee kolmisen minuuttia, tsekkaa ohje gnocchipaketistasi. Kaada sitten keitinvesi pois, ja yhdistä gnocchipallurat puttanesca-kastikkeeseen. Revi ja ropistele koko komeuden päälle (tai vasta lautasannoksille) reilusti tuoretta persiljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti