19.6.2013

Toukkapullat (sämpylät unikko-taatelitäytteellä)

Tuossa hieman aikaisemmin lupailin ja uhkailin lähestyä teitä jauhelihatäytteisten sämpyläruusukkeiden lisäksi myös makealla sämpyläidealla. Ja paitsi maun, myös visuaalisen näkemyksen suhteen ihan uudenlaisilla! Ja tässä ne nyt sitten tulevat, unikko-taatelitäytteiset kukka- ja toukkasämpylät.Leivonnaisten muovailuideoita ei kuitenkaan ole ravistettu omasta hihasta, vaan nämä on näitä vuosien varrella netissä bongattuja juttuja. Sovelluskohde ja konteksti vaan on eri. Toukkaversion taitteluohje, joka kävisi mainiosti myös vaikka voisarviin tai pasteijoihin, löytyy esimerkiksi täältä. Kukkasille en nyt tietenkään tähän hätään löydä ohjelinkkiä, mutta homma on aika simppeli. Verbaalinen ohje löytyy allaolevan otoksen kuvatekstistä. (Joo, vaihekuvat ois kivat... mutta en vaan malttanut.)

Kukkasämpylä: Kaulitse pieni pala taikinaa ympyrämuotoon. Lusikoi keskelle täytettä, ja kokoa taikinan reunat yhteen siten, että täyte jää taikinapallon sisukseksi. Litistä pallo (mahdolliset saumat alaspäin) ja leikkaa veitsellä tahi saksilla reilut viillot keskustaa kohti (katso kuvan vasen yläkulma). Käännä sitten kukin "terälehti" 90 astetta oikealle tai vasemmalle, ja litistä hieman. Näin täyte "kurkistaa" terälehdistä.


Kukkapullat tai -sämpylät on muuten syöntimielessäkin todella hyvä muoto. Täyte jakautuu tasaisesti ja tasapainoisesti leivonnaiseen, ei synny paksuja pelkkää-taikinaa tai pelkkää-täytettä -osioita. Ja kukan terälehtiä on myös hauska irroitta ja napsia suuhunsa (eikä sormet silti tahmaannu täytteeseen). Paistopinta-alaa on leivonnaisen kokoon suhteutettuna paljon, ja kypsyminenkin on varsin tasaista. Tällä tekniikalla voisi varmaan tehdä myös ison jaettavan pullan tai sämpylän. Ainoa kriteeri onkin, että täyte on unikko-taatelimassan tapaan riittävän kiinteätä.Taateli-unikkotäyte (pulliin, sämpylöihin, piirakkaan tms.)

0.5 dl unikonsiemeniä
1 pkt (250 g) kuivattuja taateleita (prässipaketti!)
noin 1.5 dl vettä

Ota pieni korkeareunainen pannu, kasari tms., ja lämmitä sitä kohtuudella. Mittaa unikonsiemenet kuivalle pannulle, ja paahda niitä hetkinen. Älä siis polta mustiksi, vaan paahda siemeniin pieni väri ja ihana tuoksu, pannua välillä ravistellen. Lisää sitten pannulle taatelit ja sopivasti vettä, ja kiehauta seos muhjuksi. Jäähdytä.

Leipaise pulla- tai sämpylätaikina (minulla käytössä tämä sämpyläresepti), täytteen valmistus sopii ajoitukseltaan hienosti kohotusvaiheen odotteluajalle. Jäähtyneen täytteen käyttämisideoissa ainoa rajoitus on mielikuvitus. Tee vaikka korvapuustimaisia pullia, täytettyjä matosia tai kukkasämpylöitä! Omiin makeisiin sämpylöihini käytin täytettä runsaasti, jolloin sitä riitti (ainoastaan) yhdeksään kappaleeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti