17.6.2013

Mantelisilmän aprikoosi-piimälimppu

Meidän keittokirja (Tammi, 2010) teki sen taas... Tuo opus vaan on täynnä mitä inspiroivimpia reseptejä ja kuvia! On totisesti lunastanut otsikkonsa mukaisen roolin tässä kodissa. :) Täytyy vain toivoa, että kirjan sidonta kestää... Sivut ovat vielä yllättävän vähäklöhnäiset kiiltävän paperilaadun ansiosta.

Täsmäisku mantelisuoneen! Ihan tasaisesti sattumien ei tarvitsekaan
sijoittua, mutta tässä oli syntynyt varsinainen mantelipolku! :D


Mitäkö tällä kertaa? Meidän keittokirjan leivonta-osiossa on paljon herkullisen kuuloisia leipäohjeita, ja nyt pistin testiin soodalla kohotettavan vuokaleivän. Alkuperäinen ohje löytyy kirjasta nimellä manteli-aprikoosipiimälimppu. Muokkasin reseptin omanlaisekseni tuplaamalla mantelit ja jättämällä erilaiset siemenet taikinasta pois. Suolan, siirapin ja jauhojen määriä on myös sovitettu. Niin, ja resepti muuten neuvoo hakkaamaan mantelit ja aprikoosit pieneksi... But why? Itse jätin mantelit kokonaisiksi, ja kuivatut (pehmeät) aprikoositkin ainoastaan puolitin. Makuasiahan tämäkin, mutta tykkään isoista sattumista sekä leivän leikkauspinnan että suutuntuman vuoksi.

Ja voi Viljami, että tuli herkullista leipää. Leivoin limpun illalla, ja kääräisin sen yöksi ohjeen neuvojen mukaisesti leivinliinaan. Ja aamupalalla oltiin kyllä haltioissaan. Mantelit eivät ole koskaan maistuneet näin hyviltä, ja Lidlin aleaprikoositkin yllättivät maukkaalla makeudellaan. Leipä on pehmeää, täynnä makua, ja kuoressa taas säilyy pieni rapsakkuus.

Esimerkkisuoritus pikkuisen kapaloitsemisesta. Mammablogimatskua! ;)


(Toim. huom. Olen tosi huono leipomaan juttuja, joita ei saa maistaa heti uunissa paiston jälkeen. Tai siis leivon hyvin, mutta maistan vaikkei saisi... Miten siis selvisin nyt rikkomatta leivän kuorta jo illalla, mikä siis aikuisten oikeasti vaikuttaa siihen, kuinka leipä jäähtyy ja hengittää? No, paistoin pienen osion taikinasta pienessä annoskulhossa. Ja tämä puolessa tunnissa kypsynyt minilimppu maisteltiin jo iltapalaksi. :D)


Piimälimppu aprikooseilla ja manteleilla
(Reseptimuunnelma, jonka inspiraationa Tammen (2010) Meidän keittokirja)

2 dl ruisjauhoja
2 dl grahamjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
5 dl piimää
1 tl soodaa
0.5 dl tummaa siirappia
1 dl manteleita
1 dl kuivattuja aprikooseja

Yhdistä jauhot ja suola isossa kulhossa. Mittaa ja sekoita toiseen astiaan piimä ja sooda. Kaada piimä jauhoseoksen joukkoon, ja tee sama juttu myös siirapille. Sekoita taikina huolella, mutta vaivaamatta, ja lisää loppuvaiheessa myös mantelit ja puolitetut aprikoosit. Kaavi taikina voideltuun leipävuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 1.5 tuntia. Laske lämpö 150 asteeseen, ja jatka vielä 30 minuuttia. Poista leipä vuoasta kunhan se on jäähtynyt hetkisen. Kääri leipä sitten puhtaaseen leivinliinaan vähintään 8 tunniksi, esimerkiksi yön yli aamupalaa odottelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti