10.6.2013

Lusikoitava siideriä!

Raikas, kesäinen ja kevyt jälkkäri? Jotain mikä sopii tuhdimmankin grilliaterian päätteeksi? Viilennyksen tarvetta kesäkuumalla? No, voit korkata sidukan ja poimia suuhun torireissulta haalittuja kesämarjoja. Tai yhdistää nämä lusikoitavaan, juhlalliseen jälkkärimuotoon! Vain täysi-ikäisille!


Tässä versiossa omppua, mansikkaa, vadelmaa, mustaherukkaa... ja sidukkaa.
Niin, ja tietystikin sitruunamelissaa, joka kruunaa makuelämyksen.



Lusikoitava siiderihyytelö tykkää mistä vain marjoista ja hedelmistä, ja jos vielä löydät sekaan sitruunamelissaa, minttua, basilikaa tai muuta jälkkäriyrttiä, on tulos entistä komeampi ja maistuvampi. Ja jos pakkasessa on vielä viime kesän marjoja, käytä ne nyt tähän. Kohmeiset marjat nopeuttavat liivatteen hyytymistä, ja annokset valmistuvat jääkaapissa lusikoitavaan muotoon pääruoan syömisen aikana! (Marjat sulavat ja hyytelö viilenee ja jähmettyy hallitusti.) Annosmaljojen, -kulhojen tai -lasien valinnassa kannattaa muuten huomioida, että valtaosa marjoista, hedelmistä ja yrteistä pyrkii pintaan kellumaan...

Sidukkana käytin tässä Golden Capin omppuklassikkoa, josta siitäkin sain maistiaisen parin uutuuden joukossa (tsekkaa Lemon Soda -fiiliksiä täältä).


Maistiaiset.


Siiderihyytelöä pakkasmarjoilla herkuteltiin jo parin
päivän päästä uudestaankin. Kun oli nuo hellesäät! ;)



Lusikoitava siideri(hyytelö)

X dl siideriä (1-2 dl per nenä)
X kpl liivatelehtiä (eli sama määrä kuin siideridesejä)
marjoja ja/tai hedelmäviipaleita (myös pakasteiset käyvät)
sitruunamelissaa, minttua tai basilikaa (ja sulkuhuomautus :P)

Laita liivatelehdet likoamaan veteen noin viideksi minuutiksi. Kokoa sillä aikaa annoskulhoihin tai laseihin marjoja, hedelmäpaloja ja yrttejä. Kaada kylmä siideri kulhoon (tai esim. kannuun), mutta kuumenna puolisen desiä siideriä mikrossa kiehumispisteen tienoille. Purista liivatelehdet ylimäärävedestä, ja sulata ne kuumaan siideritilkkaan. Kaada sitten kuuma liivateseos muun siiderin joukkoon, sitä samalla sekoittaen. Kaada sitten siideriliemi annosastioihin, marjojen yms. päälle. Jäähdytä jääkaapissa, kunnes liivate on hyytynyt. (Jos käytät pakastemarjoja, prosessi on nopeampi!)

3 kommenttia:

  1. Hauska idea! Millaiset fiilikset sinulle jäi, miten ison annoksen siiderihyytelöä kestää syödä? Enkä nyt tarkoita sen päähän humpsahtamista vaan alkaako se maultaan tökkiä jossain vaiheessa. :) Minkä kokoinen annos olisi kaikista passelein valmistaa?

    Mutkikkaasti muotoiltu kysymyksenpoikanen, mutta toivottavasti sait ajatuksesta kiinni! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija: Eka satsi tehtiin tuollaisiin laseihin, joihin mahtuu kolmisen desiä, toka erä normijuomalaseihin (1 siideridesi per lasi + marjat). Näiden perusteella sanoisin, että optimi kunnon jälkkäriksi olisi nuo isommat lasit, mutta enemmällä marja-/hedelmämäärällä kuin mitä tokassa kuvassa näkyy. Marjoissa ei kannata säästellä!

      Siiderihyytelö on muuten paljon parempaa, kuin liian makeasta mehusta valmistettu kiisseli. Kun valkkaat omaan makuusi sopivan sidukan (tai lonkeron!), tykkäät siitä varmasti lusikoitavanakin. :D

      Poista
    2. Siis isomman lasin kokonaisvetoisuus 3 dl, josta puolet saisi täyttää marjoilla yms. ja loput siiderihyytelöllä. :P

      Poista