12.6.2013

Jauhelihatäytteiset sämpyläruusukkeet

Sämpylöiden ja pasteijoiden leipominen on pyörinyt mielessä jo hyvän aikaa. Kunnon leipomissessio erityisesti hiivataikinan kanssa vaan on niin mukava juttu. Aikaahan se vie ja sitoo keittiöön lähettyville pitkäksi aikaa (tosin esim. lähikaupassa ehtii kyllä välissä käydä, taikinan kohotessa). Viime viikonloppuna löytyi vihdoin tuollainen leivonnalle vapaa aamupäivä. Ja jonkinmoista sämpylän ja pasteijan hybridiähän sieltä uunista lounaalle saatiin!

Nämä Arabian Polaris-sarjan perintölautaset sopivat täydellisesti
sämppärien väreihin. Pikkuisia salvianlehtiä näytillä!


Sanon luomuksiani täytetyksi sämpylöiksi. Eli sämpylätaikinan keskelle piilotetaan tuoreilla yrteillä maustettua jauhelihaa. (Oli tarkoitus punastuttaa se paprikajauheellakin, mutta unohdin...) En kuitenkaan tehnyt sämpylöistä ihan suljettuja, enkä tosin ihan avoimia piirakoitakaan. Sen sijaan pääsin viimeinkin testaamaan eräässä ihkussa ei-suomalaisessa blogissa bongaamaani taittelumallia. Todella vaivattomasti linkin vinkeillä syntyy siis ruusumaisen söpöjä pullia, sämpylöitä tai mitä nyt ikinä keksitkään leipaista.

Olen muuten noin niinkuin ylipäänsä heikkona erilaisiin leivonnaismalleihin. Siis niihin lukemattomiin tapoihin muotoilla leipiä, pyöritellä sämpylöitä, askarrella pullia ja rypytellä piiraita. Eri maat ja mantereet ovat kehitelleet omia tapojaan. Erilaiset kulttuuriperinteet ovat tuoneet vaikutuksensa. Ja emännät nyt vaan ovat kautta aikain olleet kekseliäitä! ;)

Mutta niin se vaan on, että näyttävä ruoka myös ilahduttaa. Ja nämä täytesämpyläiset olivat kyllä huippumaukkaitakin. Ja äiti, äiti... oon nyt jo niin iso, että osaan tykätä jo kapriksistakin. :D

Ja jos nämä Rinsessa Ruususen täytepullat miellyttävät silmäänne,
niin odottakaahan vaan mitä muuta pian on tulossa. Lähipostauksessa
tullaan nimittäin näkemään vieläkin vitsikkäämmän näköisiä,
makeatäytteisiä sämpylöitä... Teitä on varoitettu! ;)



Täytetyt sämpylät (2 pellillistä, eli noin 2 x 9 kpl)

Sämpylät

3 dl maitoa
30 g hiivaa
1 rkl hunajaa
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
noin 3.5 dl sämpyläjauhoja

Liuota hiiva lämpimään maitoon. Lisää hunaja, ja vispilöi joukkoon graham- ja vehnäjauhot. Heitä liina kulhon päälle, ja anna taikinanalun hengailla vartin verran (jauhot turpoavat). Mausta taikina suolalla, ja lisäile sämpyläjauhoja vähitellen. Lorauta alustuksen lomassa taikinaan vielä öljyä, ja muista, että jauhojen määrässä kannattaa nuukailla, vaivaamisen kanssa ei. Kohota taikina kaksinkertaiseksi, minkä jälkeen sopii aloittaa leipomispuuhat.

Jauhelihatäyte

400 g naudan jauhelihaa
50 g (?) sipulia
2-3 rkl kapriksia
timjamia
salviaa
mustapippuria
suolaa

Ruskista jauheliha, ja heitä sitten sipulikuutiot sekaan kuullottumaan. Lisää myös kaprikset ja reilusti timjamia ja silputtua salviaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä ennen sämpylöiden täyttämistä.

Kaulitse sämpylätaikinasta pieniä pyörylöitä, ja täytä ne jauhelihaseoksella. Taittele, painele, rypytä ja taiteile mielesi mukaan, ja anna sämppärien vielä nousta hetki pellillä, leivinliinalla peitettyinä. Voitele taikinapinnat ennen paistamista maidolla. Täytetyt sämpylät kypsyvät nopeasti, 225-asteisessa uunissa jo 10 minuuttia voi riittää! Tarkkaile väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti