27.6.2013

Jauheliharibsit (BBQ-mureke)

Barbecuekastiketta (BBQ) ja sika-nautajauhelihaa uunin lämmössä!
Sadepäivän grillibileet tai köyhän miehen BBQ-ribsit ovat täällä! ;)


Harmaan sateisena kesäpäivänä pöytään nostettiin toden totta jauhelihamureketta, joka kuitenkin esiintyi aivan uudenlaisissa mauissa. Neutraalin murekemassan pintaan siveltiin nimittäin makeaa BBQ-kastiketta. Litteä mureke leikattiin vielä ribsimäisiksi viipaleiksi, huumorimielellä. Testasin muuten mureketaikinaan pikakaurahiutaleita. Ja vähän sokerijuurikaskuituakin, kun taikinamassa tuolla nestemäärällä näytti ensialkuun hieman turhan vetelältä. Tuloksena olikin oikein maukas ja mehevä mureke. Salaviljaisa!

BBQ-murekkeen lisukkeena tarjottiin uunissa lihan vierellä grillattua ananasta. Todella hyvää! Tuoretta ananasta kannattaa kyllä ostaa noilla euron alehinnoilla. Siitäkin huolimatta, että hedelmän kuoriminen on ärsyttävää, sottaista ja suurihävikkistä. Leikkasin ananaksesta siis neljän hengen aterialle neljä isoa ananaspihviä, jotka maustettiin ihan vain mustapippurilla ja suolalla. Osan päälle laitettiin uunikypsänä vielä sitruunamelissapestoa.


Muu osa ananaksesta päätyi sitten kesäsalaattiin. Jossa siis lohkottua ananasta, hapankaalia ja säilykemandariinia. Suurinpiirtein yhtä paljon kutakin, ja lisäksi puoli teelusikallista chilihiutaleita. Pientä vaihtelua tomaatti-kurkku-vihersalaatin aiheuttamaan tympääntymiseen!

BBQ-kastikkeeni oli Blogiringin kesäjuhlien kotiintuomisista löytynyt Sweet Baby Ray's -jenkkibrändin makusoosi. Soveltuu kylmäksi kastikkeeksi, dipiksi ja ennen kaikkea grilliruoan sivelyyn. Lisätietoa löytyy suomeksi myös maahantuoja Haugen-Gruppenin sivuilta.



BBQ-lihamureke / jauheliharibsit

400 g jauhelihaa (sika-nauta)
1.5 dl vettä
0.75 dl (pika)kaurahiutaleita
2 rkl sokerijuurikaskuitua (Fibrex, Reformi)
2 rkl sipulisilppua
1 tl suolaa
1 mm mustapippuria
1 muna

BBQ-kastiketta (esim. Sweet Baby Ray’s Sweet Vidalia Onion)

Mittaa kulhoon vesi, kaurahiutaleet ja sokerijuurikaskuitu (jos skippaat kuitulisän, vähennä nesteen määrää). Anna muhjuuntua 10 minuuttia. Yhdistä sitten kulhossa myös jauheliha, mausteaineet ja muna, ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jos jauheliha oli vielä jääkaappikylmää, anna taikinan turvota ja odotella tässä vaiheessa hetkinen.

Muotoile litteähkö mureke leivinpaperoidulle uunipellille tai -vuokaan. Sivele pintaan runsaalla kädellä BBQ-kastiketta. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Sivele murekkeen pintaan vielä hieman lisää kastiketta, tai nosta purkki pöytään ruokalijoiden annosteltavaksi.

2 kommenttia:

  1. mm, kuulostaa hyvältä!
    pystyykö tuon sokerijuurikaskuidun jättmään pois tai korvaamaan jollain?


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokerijuurikaskuidun voi jättää aivan huoletta pois. Mutta vähennä tällöin veden määrää taikinassa (1 dl riittänee). :)

      Poista