2.6.2013

Inkamarjaskonssit, tangy!

Mikä ihmeen inkamarja? Samaa kyselin, kun CocoVi maistatti näitä ihmemarjoja. Näyttävät suurinpiirtein punertavilta rusinoilta, joiden sisällä tapahtuu kummia (kuoren läpi kuultavat marjan rakeisen näköiset siemenet). Vähän arvelutti, mutta a vot, se olikin sitten rakkautta ensi puraisulla. Niinkin kaukaa kuin Etelä-Amerikan Perusta asti rantautuneet inkamarjat maistuvat kirpeille, mutta niissä on myös makeutta. Rakenne on rusinamainen mutta rakeisen poksahteleva edellämainittujen siementen vuoksi. NAM!


Allekirjoittanut ihastui inkamarjoihin nimenomaan maun vuoksi, mutta antioksidanttivaikutukset ja vitskut, joita kaupan päälle luvataan, eivät suinkaan tilannetta pahenna. ;) Sen sijaan mieli meinasi masentua, kun kuulin inkamarjan olevan kuivattu ananaskiriskka. Mitä helv... No niin, jos tarkkailee rakennetta, selitys on uskottava. Ja onhan maussakin jotain samaa. Mutta meikäläinenhän karsastaa ananskirsikoita! Maku ei ole miellyttänyt, ja varsinkin jos se marjaa ympäröivä lehdykkä on tallella, on marja myös usein ällöttävästi limainen. :D Myönnän, että ananaskirsikka on ihan näyttävä koriste, mutta en vaan tykkää. Onko nyt pakko ruveta tykkäämään, kun kuivatussa muodossa se niin makuhermojani kutittelee? Meinaa viedä yöunet tää juttu...

Inkamarjan (jota en ainakaan toistaiseksi suostu kutsumaan kuivatuksi ananaskirsikaksi) kirpakka luonne tekee siitä oivallisen aamupalakaverin. Viskaa näitä myslin ja jugurtin sekaan, ja herätys on paitsi tehokkaampi, myös maukkaampi. Sellaisenaan mussuttelukin käy, ja voinpa nyt kertoa marjojen viihtyvän hienosti myös skonssitaikinassa. Olisikos nämä nyt jopa parempia kuin kunkun asemaan päässeet klassiset rusinaskonssit? Auh, voittopaikan mahdollinen luovuttaminen ananaskirsikan variaatiolle vetää haikeaksi. :D


Marjan siemenet kuultavat kuoren lävitse. Makua parhaiten kuvaisi sana tangy!


Inkamarjaskonssit (1 pellillinen, noin 9 kpl)

3.5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
1 rkl sokeria
50 g margariinia
1.5 dl maitoa
1 tl vanilja-aromia
1 dl inkamarjoja

Mittaa kuivat aineet (jauhot, leivinjauhe, suola ja sokeri) kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää margariini joukkoon nokareina, ja nypi se kuivien aineiden kanssa murumaiseksi seokseksi. Kaada kulhoon kylmä maito, vanilja-aromi ja marjat. Sekoita nopeasti (älä vaivaa). Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja taputtele jauhotetuin käsin paksuhkoksi levyksi. Leikkaa skonssit haluttuun muotoon veitsellä, muotilla tai vaikka lasin avulla. Voitele maidolla, ja paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.


Suunnataanpa sitten parvekkeelle, aamuaurinkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti