5.5.2013

Vuohenputkipiirakka

Villiyrtit ja muut vapaasti luonnossa rehottavat kasvustot puskivat jo viime vuonna kovasti takapihoilta ja metsiköistä ruokapöytään. Villiyrtti on kyllä sanana suurinpiirtein yhtä ärsyttävä kuin superruoka... Kasveja ne vaan on, jotka muuten valtaosin ovat, ylläripylläri, ihan ihmisravinnoksi kelpaavaa (toki välttelemme myrkyllisiä lajeja ja panostamme erityisen maukkaisiin). Viva ciabattan Aleksi puhuu puskaruoista, ja blogissa onkin viime aikoina näkynyt jo paljon juttua vuohenputkesta.

Onnekkaasti pääsin osingoille Sapatti-Aleksin vuohenputkisaaliin jakotilaisuudessa. Lokkeilu kannattaa aina, ja nuorista vuohenputken lehdistä tuli aivan törkeän maukas piirakka. Olenhan minä vuohenputkea maistanut aiemminkin, mutta nyt vihreätä oli reippaasti ja aikaisin keväällä maku on takuulla muutenkin aika paljon skarpimpi. Suurkiitokset Aleksille!


Mukana myös malliesimerkki vuohenputkesta.


Vuohenputken lisäksi piirakkatäytteessä on Musta Sara -juustoa (en löydä netistä linkkiä, häh!). Ja hyydyteltiin munamaidolla. Pohjan piirakkaan tein jo kauan yöuniin sekaantuneella idealla: polentaa! Keksin siis ihan itse, niinkuin muutama muukin ruokabloggaaja maailmalla on tehnyt... :) Hullun helppo ja maukas pohja tulikin! Ajatus lähti alunperin itämään perunaisista piirakkapohjista, joihin olen suolaisissa piiraissa kovasti ihastunut.






Vuohenputkipiirakka

Pohja
1.5 c (3.6 dl) vettä
reilu puolikas kana- tai kasvisliemikuutiosta
0.5 c (1.2 dl) polentaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi, ja lisää joukkoon liemikuutio ja polentajauhot. Kypsennä ohjeessa mainittu aika, minun pikapolentalleni riitti kaksi minuuttia. Anna jäähtyä pieni hetki ja kaavi polenta voideltuun piirasvuokaan (noin 20 cm). Taputtele polenta kostutetuilla sormilla tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Tee pohjaan haarukalla jokunen reikä, ja paista sitä 220-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. (Mittasin polentapohjan ainekset kiusaksenne kuppimitoilla, mutta olennaista nyt on se, että veden ja polentajauhojen suhde on luokkaa 3:1.)

Täyte
1 muna
1 dl maitoa
reipas tukku vuohenputkea (nuoria lehtiä)
iso kourallinen juustoraastetta (mielellään kohtuu voimakasta)
mustapippuria
suolaa
muskottipähkinää

Vispilöi muna ja maito sekaisin. Saksi vuohenputki joukkoon sopivana silppuna, ja raasta sekaan myös juusto. Mausta pienesti pippurilla, suolalla ja muskottipähkinäripauksella. Kaada ja levitä täyte tasaisesti esipaistetun pohjan päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.


Ylhäältä alas: pohjan esipaisto uunissa, loppukypsennystä vailla ja valmis piirakka.

2 kommenttia:

  1. innovatiivinen pohja! ite olen joskus ajatellut testata jotain kakkua polentasta (senkin on keksineet Italialaiset jo joskus 1000 vuotta sitte) mutta en ole saanut aikaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, polentapohja oli kyllä jännä ja erittäin hyvä. Seuraavalla kerralla voisi esipaistaa vielä ronskimmin siihen rapeutta.

      Lupailin myös vähän itselleni, että pitää lähteä puskia tonkimaan vaikka helatorstaina. Kuulostaisi kyllä aika hyvältä sanoa menevänsä nokkoseen tai että on putki päällä.

      Poista