22.5.2013

Seljankukkakakku ja omppuhyökkäys

Onko seljankukka teille tuttu aines? Wikipedia osaa kertoa mustaseljasta sen verran, että Euroopassa kukkia on käytetty parantavina rohtoina aikapäiviä, ja marjojakin voitaisiin pienin varauksin hyödyntää. Minulla on sellainen käsitys, että ruotsalaiset naapurimme ovat hoganneet meitä paremmin seljankukkien ilot. Muistan maistelleeni ihastuneena joskus Ruotsissa valmistettua seljankukka-alkomahoolijuomaa. Siitä asti olen passiivisesti seljankukkaa etsiskellyt, ja Ikeassa vihdoin onnisti. Mööpelivarastosta saa myös edukasta seljankukkamehutiivistettä! Hyvää mehua! Ja sopii erinomaisesti jälkkäreihin ja leivonnaisiin. (Kyllä, myös esim. Stokkalta löytyy ainakin valmista seljanmarjamehua, mutta hinta-määräsuhde on minusta ollut vinksallaan.)


Myös resepti-ideoita mehutiivisteen hyödyntämiseen (muuten kuin mehuna ja juomasekoituksissa) olen hakenut Ruotsista päin. Hemma hos mig -blogista löytyikin kiva kahvikakkuidea, jonka toteutin parin oikopolun ja parin kiertotien kautta soveltaen. ;)

Kakku oli todella maukas. Seljankukka tuo ihanan vivahteen vaniljaiseen taikinaan. Ja omppupalat tekevät kakusta todella mehevän. Niitä olikin niin runsaasti, että meinasivat kaapata päärolin seljankukalta. Erittäin priima lopputuotos, ja vähän erilainen! Ainiin, rengasvuoan kumoamisen kanssa meinasi tulla hiostava olo. Kakku ei halunnut ensialkuun oikein irrota, en tiedä johtuiko se taikinasta vai vuoastani. Lisäjäähdyttelyn ja epätoivoisen kopistelun avulla kakku irtosi kuitenkin loppupeleissä nätisti. Huh!


Ikeasta löydettyä.


Seljankukkakakku

2 munaa
1 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 mm suolaa
1 dl (manteli)maitoa
0.5 dl seljankukkamehutiivistettä (Ikeasta!)
1 iso omena

Vatkaa munat ja sokeri. Mittaa jauhot eri kulhoon, ja sekoita niihin leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Kuori ja kuutioi omppu.

Mittaa maito ja mehutiiviste muna-sokerivaahtoon. Sekoita, ja lisää sitten kuivat ainekset. Sekoita taikina tasaiseksi, ja lisää lopussa vielä omenakuutiot. Kaavi taikina hyvin voideltuun (rengas)vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 40-50 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä rakenteensa puolesta niin optimaaliselta kuin ikinä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kiitos Heidi, tämä oli todella onnistunut leipomus kaikin puolin. Poislukien se pieni hermostumisen hetkin, kun kakku näytti jääneen hengailemaan vuokaansa. ;)

      Poista