18.5.2013

Nokkossoppa, työtapaturmia nolla!

Tuossa viikko tai pari takaperin Aleksi lahjoitti omin kätösin keräämiään vuohenputkilehdyköitä, mikä sai allekirjoittaneenkin intoutumaan keväisestä kasvinkeruuretkestä. Sama kaveri neuvoi katsastamaan joko vuohenputkea tai nokkosta, jotka kuulemma ovat tässä olleet ajankohtaisimpia sadontuottajia. Luonnollisestikin nuoret kevätkesän lehdet maistuvat maukkaimmilta!


Tämmöisiä tuli poimittua. Tai pikemminkin saksittua (näpit turvaan).


Ohessa hedelmä-myslileipää. Tjsp.

Helatorstaina potkaisinkin pyöräretken tiimoilta itseni myös pienelle metsästyskierrokselle. Ja bongasin kuulkaa välittömästi ehkä suurimman koskaan Suomessa näkemäni perhosen. Hullun kirkkaan värinenkin, varmaan oli juuri kuoriutunut. Ja, ja, ja... sehän oli nokkosperhonen! Aika suorasukainen vinkki luontoäidiltä. :P :D Ihan muutaman askeleen päästä löytyikin hyviä pieniä nokkoskasvustoja. Kerääminenkin oli helppoa kuin heinänteko: saksilla varsi poikki ja kevyellä saksiotteella versopätkä kangaskassiin. Ei yhden yhtä nokkosenpistoa!

Nokkoset kokkailin keitoksi, vaikka olisin oikeastaan halunnut leipoa ne leipään. Ehkäpä sitten ensi kerralla, jos saisi tässä pakastimen leipävalikoimaa ensin hieman purettua. Nokkoskeittoa pitää muuten ilmeisesti aina verrata pinaattikeittoon. Tyyliin "niinku pinaattikeitto, mutta ei kuitenkaan". No okei, tyypillisimmillään sekä pinaatista että nokkosesta tehdään samaan valmistustapaan ja samaan maustamiseen perustuvaa vihreää soppaa. Voi siis näyttää samalta. Freesit nokkoset antavat kuitenkin tuoreen ja selkeän oman makunsa. Kyllä tätä kelpasi ryystää. Om nom nom!


Nokkoskeitto kahdelle

1 litra nokkosenlehtiä (keväällä, nuoria!)
1 litra vettä
1 tl suolaa

1 rkl rasvaa
1 rkl vehnäjauhoja
6 dl vettä
0.5-1 kanaliemikuutiota
timjamia
meiramia
1 dl (Emmental)ruokakermaa
suolaa ja mustapippuria

Huuhdo nokkoset useassa vedessä, ja nypi sitten lehdet ainakin paksummista varsista. (Itse jätin kyllästyttyäni notkeammat varret ihan sellaisiksi vaan.) Kiehauta litra vettä, ja lisää sinne sitten teelusikallinen suolaa ja tietysti ne nokkoset. Ryöppää nokkosia kiehuvassa vedessä 5-10 minuuttia, ja kaada sitten vesi pois. Huuhdo nokkoset kylmällä vedellä. Silppua tai erottele lehtiä tässä vaiheessa jollain konstilla (ettet kohta heitä niitä pataan ihan könttänä vaan).

Kuumenna rasva padassa, ja heitä nokkoset joukkoon. Töki niitä jokunen minuutti, ja lisää sitten jauhot. Töki lisää, ja kaada joukkoon sitten vesi, liemikuutio(pala) ja yrtit. Näytä sopalle tässä vaiheessa sauvasekoitinta, mikäli tarvis. Keittele sitä sitten vielä viitisen minuuttia ja lisää lopuksi ruokakerma. Tarkista ihmeessä myös suola ja pippuri, ja nauti keitto hyvän leivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti