16.5.2013

Katkarapu-fenkolikastike sitruunasoodasidukalla


Pidän suurena mysteerinä sitä, ettei tuore fenkoli (siis se mukula-mokkula) ole suositumpi, käytetympi ja muutenkin tutumpi kasvis. Sehän on ihan hiton hyvän makuinen! Ihanat aniksen aromit ja raikkaus. Ehkä sen sellerimäinen ulkomuoto hämää ja karkoittaa tavan tallaajan? Vai eikö normaali ihminen (köh köh) ole yhtä ihastunut makuun kuin meikäläinen?

Ja nyt muuten kun tuli selleristä puhe, täytyy sanoa, että kaiken maailman sellerit ja purjot ovat minulle lapsuuden traumojen vuoksi punainen vaate. En ole koskaan noita ostanut. Ehkä pitäisi? No nyt kun se on tähän kirjoitettu, taidankin ottaa tehtäväkseni haastaa itseni asian suhteen. Kenties nuo kaverit maistuvat nykyiselle minälle oikein valmistettuina? :)


Mutta nyt jorinat seis. Kaupassa oli hyvännäköisiä seller.. eikun fenkoleita sopuhintaan, ja paritin ne pakastekatkarapujen kanssa herkulliseksi muhennosmaiseksi kastikkeeksi. (Nyt muuten vasta tajusin miksi annoskuva näyttää niin raikkaalta. Koska se kastike ei peitä ainesosia vaan on pikemminkin piilossa lautasen pohjalla. Ihana maukas kastikeosa näkyy kuitenkin todistettavasti alemmasta pannukuvasta!) Sairaan hyvää! Kastikkeeseen toi pienen erikoissäväyksen sitruksisen makuinen siideri. Sain nimittäin Sinebrychoffilta pienet keväiset sidukkamaistiaiset, ja paitsi naukkailuun, siideri sopii mainiosti myös ruoanlaittoon ja leivontaan.

Tässä käyttämäni Golden Cap Lemon Soda Cider on siis maustettu sitruunaruoholla. Kastikkeeseen maltoin laittaa sitä desin verran. Loput 3.5 dl tuli nautittua klassisempaan tapaan. Lasista juoden siis. Ja täytyy sanoa, että oli hyvää. Makusiiderit eivät ole yleensä minun juttuni... Lähinnä koska tyypilliset makutarjokkaat, kuten esanssinen mansikka tai ananas, ovat parin kulauksen päästä inhoittavia. Tämä taas on raikas ja maukas, mahtava kesäjuoma!


Tässä poristaan vielä pannulla.



Katkarapu-fenkolikastike

1 kpl (300 g) fenkoli
1 iso porkkana
1 tl oreganoa
0.5 tl anista

1 dl lemon soda -siideriä (Golden Cap)
1 dl (Emmental)ruokakermaa
200 g pakasteherneitä
100 g kirsikkatomaatteja
200 g katkarapuja
mustapippuria

Pilko ja siivuta fenkoli ja porkkana. Kippaa ne kuumalle pannulle öljytilkan kanssa, ja ripottele päälle myös oregano ja anis. Töki fenkoli- ja porkkanapaloja lastan avulla käännellen siten, että ne saavat kuullottua semikypsiksi. Tämä vie ehkä viidestä kymmeneen minuuttia.

Lisää pannulle sitten sitruksinen siideri. Hetken kuumennuksen jälkeen voit jo lisätä ruokakerman, pakasteherneet ja kirsikkatomaatit. Anna ainesten nyt kuumeta ja hautua hetki kannen alla. Viimeisenä lisätään ne katkaravut, joiden ei tarvitse kuin lämmetä ja homma on valmis. Mausta vielä mustapippurilla (suolaa tuskin tarvitset, mikäli sitä oli katkaravuissa ja maustetussa ruokakermassa). Tarjoile ohran tai riisin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti