26.5.2013

Juusto-fenkolipiirakka

Fenkoli-ilottelu, jota on harrastettu sekä kotosalla kokkaillen että ravintelissa possutellen, saa vielä jatkoa yhden postauksen verran. Tämän jälkeen lupaan kuitenkin pitää pienen tauon. Ehkä. Mutta tässä vielä fenkolista paistettu piiras.


Mikä siinä onkin, että monesti se viimeinen, jääkaapissa
muhinut ja nuhjaantunut slaissi on se kaikkein maukkain...


Fenkolihan sopii erityisen hyvin kalan ja äyriäisten kanssa, mutta sen yhdistäminen voimakasmakuiseen juustoon on myös tehokas idea. Murustelinkin piirastäytteeseen reippaalla kädellä Allerum Svecia -nimistä juustoa, joka oli tarttunut kaupasta mukaan heräteostoksena. Aikas hyvänmakuinen uutuus.

Piirakasta tulikin vähän ruotsalaishenkinen, kun sekä juusto että täytteen sitova partaäijäjugu tulivat länsinaapuristamme. Ja sattumoisin samalta Lindahls Skånemejerier -firmalta. Jännää. Ja maistuvaa.


Huomaa ruotsalainen huumorintaju: Avaa tästä. Tai tästä. GILLAR!

Hieno pikaräpsy pohjan oranssehtavasta väristä. Ja puremajäljistä...

Piiraan pohja on tyyppiä mutu. Tavoitteena oli esipaistaa ohut, keksimäisen rapsakka pohja, johon makua ja väriä tulisi paprikajauheesta (unkarilaista, savustettua ja tulista tyyppiä, ei sellaista tavan mautonta paprikajauhoa, josta saat ainoastaan väriefektin). Suorituksen arvosanaksi antaisin 9/10. Eri terveellinenkin! Pohja oli tiivis, rapea ja maukas, mutta tuoreeltaan sen rakenne oli niin ryhdikäs, ettei ihan haarukalla painaen saanut helposti palasteltua. (Seuraavina päivinä jääkaappisäilytyksen myötä pohja tasaantuu, muttei silti pehmene ja vety!) Mutta jos ei tarvitse hienostella, piiraspalat maistuvatkin parhaimmalta ihan kädestä pidellen, haukkaamalla. Tämä pohja siis mahdollistaa hienosti sormisyötävyyden.


Fenkolipiirakka (juustopiirakka) max 20 x 25 cm vuoka

Pohja
2 dl sämpyläjauhoja
2 mm suolaa
2 tl paprikajauhetta (savustettua, mieluusti ns. tulista tyyppiä)
1 dl turkkilaista jugurttia

Mittaa ja yhdistä kulhossa sämpyläjauhot, suola ja paprikajauhe. Sekoita joukkoon myös turkkilainen jugurtti. (Anna taikinapallon levätä jääkaapissa puolisen tuntia.) Painele pohjataikina voideltuun vuokaan, ja esipaista 200-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia.

Fenkoli-juustotäyte

300 g fenkolia (1 mukula)
mustapippuria ja suolaa
3 dl turkkilaista jugurttia
2 munaa
50-100 g voimakasta juustoa
(kirsikkatomaatteja)
(unikonsiemeniä)

Siipaloi fenkoli, ja kuullota sitä paistinpannulla kunnes se alkaa pehmetä. Mausta pippurilla ja suolalla. Vispilöi jugurtti ja kananmunat sekaisin, ja kippaa seokseen sitten kuullotettu fenkoli ja raastettu tai murusteltu juusto. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Mikäli kaipaat piiraalle väriä, koristele pinta vielä vaikkapa kirsikkatomaateilla ja unikonsiemenillä. Piiras kypsyy 200-asteisessa uunissa noin 30 minuutissa. Voit antaa piirakan tekeytyä uunissa ylimääräiset viitisen minuuttia lämmön pois kytkemisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti