14.5.2013

Japanilainen appelsiini-inkiväärilohi

Kävin huhtikuussa lomailemassa Japanissa, ja tämä ensivierailu teki niin suuren vaikutuksen, että ei tule takuulla jäämään viimeiseksi. Osaka oli mitä vieraanvaraisin ja viehättävin kohde! Upeita juttuja tuli nähtyä ja koettua. Ja maistettua!


Matkan myötä uskallan nimittää tässä esittelemäni annoksen japanilaiseksi, vaikken siihen mitään japanilaista reseptiä suoraan käyttänytkään. Mutta annoksen koostamistapa, ainesosat, makumaailma ja fiilis ovat niin japanilaisia kuin nyt Suomessa kotikokkailevalta pohjoismaiselta juntilta irtoaa! :) Ja mielestäni onnistuin tavoittamaan sen mitä lähdin hakemaan.

Vakuumipakattuna ostettu lohi oli siis pakko kypsentää. Mutta maustin sen erään Japanissa maistamani kala-annoksen tapaan appelsiinilla, inkiväärillä ja soijalla. Hullun hyvä makukombo! Riisin keitin ja maustin sushiriisin tapaan. Ja kyllä kotikyökissä puuroriisi, normietikka ja sokeri riittävät mainiosti. (Riisiviinietikalla, sushiriisillä yms. hifistelyt säästän niihin vanhuudenpäiviin, kun tiedän enemmän ja tienaan enemmän.)


Tämä söpö kulho kulki matkalaukussa Japanista aina kotiin asti.
Toisella reunalla kisu, jonka epäilemättä tulette näkemään myöhemmin.

Annoksen kruunasivat Japanista tuomani wakame-leväslaissit, joita oli nousevan auringon maassa lähes joka aterialla jossain muodossa. Kuivattu wakame tuoreutuu nopeasti kuumassa vedessä, ja tuloksena on vihreää herkkua. Nam nam nam. Luulin pihiydessäni ostaneeni jotain huippupieniksi murustettua halpisversiota, mutta nämä pikkukikkareet muuttuivat vettä imaistuaan juuri sen kokoisiksi, mitä ne rafla-annoksissakin paikan päällä olivat. Tsekkasin muuten juuri netistä, että kyllä wakamea Suomestakin saa, vaikkei tietenkään Japanin hinnoilla.

Tuli kyllä niin hyvä mieli kuin söin tätä safkaa. Maut ovat tosi primaa, ja Japanin matkan hyvät fiilikset täyttivät taas pään. Ja arvatkaas miten muuten keksin kypsentää pienen kahden hengen kala-annoksemme...


Alakulmassa wakame-pussukka, ja epäilyistäni huolimatta mustanpuhuvat
muruset muuttuivat kuvan lupaamiksi leveiksi vihreiksi suikaleiksi!
Japani, nousevan auringon ja lunastettujen lupausten maa... :)



Japanilainen appelsiini-inkiväärilohi (kahdelle)

200-300 g lohta
soijakastiketta (reilu loraus)
appelsiinin kuoriraastetta
inkivääriä raastettuna

2 hengen annos puuroriisiä
vettä (riisin ja veden suhde noin 2:3)
1 rkl etikkaa
3 rkl vettä
2 tl sokeria
1 mm suolaa

Kuutioi lohi suupalakokoon, ja heitä kuumuutta kestävään muovipussiin. (Tarkista pakastepussin merkintä, useimmiten kestävät noin 110 asteen lämmön, eli saa keittää huoletta.) Lorauta pussiin myös soijakastiketta, ja raasta sinne rohkeasti appelsiinin kuorta ja inkivääriä. Appelsiinin kuoresta noin neljännes riittää hyvin, ja inkiväärinloputkin heität pakkaseen odottelemaan seuraavaa käyttökertaa. Purista pussista turha ilma pois ja solmi suu. Hiero mausteaineet tasaisesti jokaiseen kalapalaan ja levitä palaset tasaisesti pussin pohjalle.

Pese riisiä kylmän veden alla. Sitten vesi ja riisi kattilaan kiehumaan. Ja siihen se lohipussi kevyesti päälle. Anna riisin ja kalan kiehua, hautua ja kypsyä keskenään kannen alla 15 minuuttia. Älä sohi tai hämmennä. Nosta sitten kala pois ja tarkista riisin kypsyys. Tarjoile sopivien lisukkeiden kanssa (tuoreutettua wakamelevää tai makisusheista tuttua palasteltua noriarkkia, raasta pieni etikkainen juuresraaste ja/tai ripottele riisin päälle vaikka paahdettuja seesaminsiemeniä). Popsi puikoilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti