6.4.2013

Tarjoilija, keitossani on salaatti

Joskus kaupasta on ihan vain pakko ostaa kummallisia tuotteita. Siis jännittäviä uusia juttuja tai hullunhalpoja tarjoustuotteita. Joskus edellämainitut kärpäset saadaan samalla iskullakin.


Kotona sitten sai ideoida mihin käyttää vuonankaalia. Ja voin muuten kertoa, että 150 gramman pakkauksessa on ihan järjetön määrä lehtivihreää! Aluksi tätä syötiin ihan vain salaatin osana, jotta päästiin makuun kiinni. No, siitä huolimatta, ettei maku ollut mitenkään erityisen voimakas, (vaan aika raikas ja neutraali) päätin googlettaa vuonankaalille (lamb's lettuce tai mache) keittoreseptin. Ja löytyihän siihen ohjeita, joiden tukemana kokkasin oman versioni. Pinaattikeiton kaukainen sukulainen?

Maukas keitto. Muttei mitenkään ikimuistoinen. Ei varmaan tule tarkoitushakuisesti tehtyä uudelleen, mutta teoreettisessa tilanteessa, jossa olisi kasa vuonankaalia tuhottavana... Yep, kiehauttaisin siitä about tällaisen keiton. ;) Varsinkin jos sen kanssa saa maissileipää!

Hah, enpä ole ennen tiedostanut asiaa, mutta tässä pöytätabletissa ovat juurikin suosikkieläimeni: orava ja kettu. Kissat ja fretit on myös kovia kilpailijoita, mutteivät varmaankaan kuulu metsäneläimiin. Edes Marimekon kuoseissa.


Vuonankaalikeitto (2 annosta)

50 g sipulia
100 g vuonankaalia (huuhtele hiekat huolella pois)
0.5-1 kanaliemikuutiota
6 dl vettä
ripaus muskottipähkinää
neljäsosa limestä
suurustetta (esim. Maizena)
100 g kermaviiliä

Kuullota sipulia hetkinen. Lisää joukkoon vuonankaali ja anna hautua kohtalaisella lämmöllä kunnes lehdet ovat menneet jotakuinkin kasaan. Lisää sitten liemikuutio ja puolet vedestä. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele viitisen minuuttia. Nosta kattila levyltä ja soseuta seos sauvasekoittimella. Palauta kattila liedelle, lisää loppu vesi ja mausta muskottipähkinällä ja limestä puristetulla mehulla. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja suurusta se makusi mukaiseen koostumukseen. Nosta kattila levyltä ja sekoita kermaviili joukkoon. Kermaviilin lisäämisen jälkeen ei saa enää keitellä. Jos se pentele ei meinaa sekoittua joukkoon kunnolla, näytä sille taas sitä sauvasekoitinta! Ja lisää nokare kermaviiliä vielä keittoannoksien kruunuksi.

4 kommenttia:

  1. Vuonankaali on yksi suosikkisalaateistani, enpä ole koskaan ajatellut että siitä voisi tehdä keittoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annemi: Hyvinhän tuo keitoksi sopi, taisi idea tulla siitä, kun olin aiemmin haaveillut pinaattikeiton tekemisestä... :D Piti kyllä tosiaan Googlelta kysäistä oliko ajatus vuonankaalikeitosta ihan hullu, mutta kun kerran muuallakin maailmalla on kokeiltu, ei minua enää pidätellyt mikään.

      Vuonankaalikeitto voisi kyllä täysin soseutetun sijaan toimia kivasti vähän rouheammassakin muodossa. Jos lehtiä vain silppuaisi hieman.

      Poista
  2. Vuonankaali on hyvää. Kiva, kun sitä on nyt ollut tarjolla. Joku kerta voisikin kokeilla keittoa.:)

    Eläinkuosit on ihania, niinkuin itse eläimetkin. Kettu on minunkin suurimpia suosikkejani. On todella hienoa, kun ketut ovat alkaneet käydä meidän pihassa ahkeraan. Niitä näkee usein ihan päivälläkin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistuis varmaan sullekin!: Vai sellaisia vieraita käy teillä pihassa! Oletko onnistunut repolaisista kuvia räpsimään? Kurreista muistan sinulta nähneeni aivan mainioita otoksia. :D

      Poista