22.4.2013

Cosmopolitan-juustokakku (karpalojuustokakku)

Teemabileet, jee! Rakastan tällaisia kutsuja. :D Ja mikäpä tekisi H-hetken odottelusta mukavampaa, kuin se, että vieraille on myös nakitettu teeman hengen mukaisten nyyttärieväiden valmistelu. Yours truly varasi itselleen yhden makean tarjottavan toimituksen, ja Amerikka-teema ei olisi voinut olla autenttinen ilman juustokakkua! Kaikki tykkää! :D

Juustokakku uunissa valmistettuna. Onko parempaa? Ja sydämetkin onnistuivat! :)


Juustokakun kliseisyyttä hälvensin kuitenkin skippaamalla klassisen New York -juustiksen. Mutta jos olette käyneet Nykissä, tiedätte miten huumaava fiilis on olla jopa kirjaimellisesti pää pilvissä Manhattanilla, vaikkapa nyt Empire State Buildingin katolla... Eli pysyin tiiviisti Manhattanilla, ja yhdistin villisti uunissa paistettavan juustokakun ja Cosmopolitan-drinksun. Cosmohan on meille kaikille viimeistään Sex and the City:stä (Sinkkuelämää) tuttu cocktail, jossa appelsiinilikööri, karpalomehu ja lime saavat vodkan maistumaan kelle tahansa. Uskon vakaasti, että drinkki on nimenomaisesti Manhattanilta kotoisin, vaikka jotkut lähteet ehdottelevat muitakin vaihtoehtoja.

Oukkei, mutta homma meni niin, että yhdistin Cosmopolitanille ominaiset ainekset (vodkaa lukuunottamatta... but why) juustokakkuun. Tuorejuustomassan maustin siis limellä ja Cointreu-liköörillä. Karpalot toin peliin mukaan keittelemällä karpalokiisseliä, ja pursottelemalla sitä kakun väliin ja pintaan. Hurjan sööttiä. Ja maukasta! Pohjan kohdalla oikaisin, ja käytin pakastimen viimeisen joulumuiston, eli puolikkaan piparkakkutaikinan. Sekä pohjataikinaa että juustokakkumassaa valmistui niin runsaasti, että sain yhden 22 cm kakun lisäksi myös pienemmän 16 cm kaakun! Isompaan, vähintään 24 cm irtopohjavuokaan saat tällä ohjeella passelisti sen yhden kakkusen.

Syntyi siis pieni kaakku kotona possuteltavaksi (16 cm vuoka)
ja isompi kaakku viemisiksi (22 cm vuoka).

Näin sitä nautitaan karpalokiisselikastikkeen kera.

Eikun pala kakkua suuhun, simmut kiinni ja Alishia Keyes soimaan: Empire State Of Mind (Part II) Broken Down... Bliss... Tai ehkäpä maistuu paremmalle kun palanpainikkeeksi klikkaat Green Dayn Jesus Of Suburbian American Idiot -pitkäsoitolta. ;)

Tässä ollaankin jo bileissä. Hienosti anonymisoitu kuva. Taka-alalla ihanainen
banoffee-piiras. Porukassa kun on muitakin kotikeittiöiden suuria sankareita!



Cosmopolitan-juustokakku (valmistetaan EDELLISENÄ päivänä!)
(iso kakku 24+ cm irtopohjavuokaan TAI kaksi pientä, esim. 22 cm ja 16 cm)

Pohja
murotaikinaa, keksimurusia ja voita tai vaikkapa piparkakkutaikinaa
(joulumausteet sopivat tosi hyvin karpaloiden kanssa)

Juustokakkumassa
600 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g kermaviiliä
1 dl sokeria
1 limen kuori ja mehu
2 rkl Cointreau-appelsiinilikööriä
3 munaa

Karpalokiisseli
Perunajauhoilla suurustettua kotikiisseliä, tsekkaa perusohje vaikkapa mainiosta Maistuis varmaan sullekin! -blogista. Korvaa tarvittaessa paistonkestävällä hillolla tai marmeladilla.

Esipaista juustokakun pohja. Itse käytin piparitaikinaa, ja puoli pakettia (250 g) riitti hienosti pohjaksi ja reunoiksi. Kaulittuna vain vuokaan, pohjalle leikkasin leivinpaperiympyrän. Ja sitten se esipaisto 200-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia, viittä vaille kypsäksi.

Kippaa tuorejuusto ja kermaviili isoon kulhoon, ja sekoita joukkoon sokeri, limen kuoriraaste ja mehu sekä Cointreau. Sekoita huolellisesti myös kananmunat. Kaada reilu puolet juustokakkumassasta jäähtyneen pohjan päälle. Pursota karpalokiisseliä pakastepussin kulmaan leikatusta reiästä: tee kakkuun esimerkiksi kaksi rengaskuviota. Lusikoi varovasti loppu juustokakkumassa vuokaan. Koristele vielä kakun pinta karpalokiisselisydämin tms.

Paista juustokakkua tai -kakkuja 150-asteisessa uunissa noin 60-75 minuuttia. Aika riippuu uunista, kakun koosta, ainesosien lämpötilasta ja vaikka mistä, joten tarkkaile hyytymistä loppuvaiheessa. Kakku saa olla vielä hyllyvää, muttei tietenkään juoksevaa. Sen voi myös jäähdyttää ihan hissukseen, jättämällä pois päältä kytkettyyn uuniin tunniksi (tein näin). Ja sitten huoneenlämpöiseksi, minkä jälkeen jääkaappiin seuraavaa päivää ja tarjoilua odottelemaan.

Poikkileikkauskuva, check!

14 kommenttia:

  1. Hurjan hyvännäköistä, nami! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punainen karpalo koristaa kyllä kivasti juustokakkua. Vielä villimpiäkin ajatuksia olisi viimeistelyssä voinut tietysti testailla pienemmässä kakussa. :D

      Poista
  2. Paistetut juustokakut on niin paljon parempia, kuin hyydytetyt. Tuo kakku näyttää niiiiiiiin taivaalliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina, minäkin kuulun nimenomaan paistettujen juustokakkujen koulukuntaan. Hemmotteluherkku vailla vertaa!

      Poista
  3. Miten saat päällisestä noin ihanan tasaisen vaalean? Itsellä aina tummuu.. Ihanan näköine kakku!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomainen kysymys! Jotkut juustokakut kohoilevat ja lasehtivat älyttömästi. Toiset pysyvät tasaisempina. Jotkut tummenevat paistuessaan. Ja toiset säilyttävät tuorejuuston vaaleuden (kuten tämä Cosmo-juustis).

      Kypsennyslämpötila on tummumisen suhteen se juttu. Tämä resepti tyytyy mietoon 150 asteen lämpötilaan, mikä mahdollistaa vaaleuden. Eräissä juustokakkuresepteissä lämpötila on 200 astetta, jolloin kypsyminen on nopeampaa, mutta väriä pukkaa ja rakennekin on eri. Hyvällehän juustokakku maistuu aina, mutta näitä ja muita juttuja säätämällä tulee erinäköisiä ja -makuisia variantteja. :)

      Poista
  4. Onko tuolla kakun välissä tosiaan karpalokiisseliä, se ei näy kuvassa yhtään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys, siellä ollaan tosi tarkkanäköisiä! I like it! :D Kuvissa on tosiaan kaksi kakkua, joista isompi meni bileisiin. Se oli se hienompi versio, ja siihen laitoin karpalokiisseliä sekä sisälle, että pintakoristeiksi (sydämet). Pienempi kakku oli ns. jämä- ja testikakku, ja siihen karpaloa riitti vain päälle (koska halusin, että karpalokiisseliä jäi vielä valmiin kakun sivuun kaadettavaksi).

      Ja kaikki poikkileikkauskuvat postauksessa ovat pikkukakusta, isompi kun korkattiin sentään vasta juhlissa. :D

      Poista
    2. Kiitos nopeasta vastauksesta. Ilmeisesti karpalokiisseliä kannattaa laittaa myös sinne kakun sisälle, jos se oli hienompi versio? :-) Mietin vaan miten se kiisseli pysyy siellä. Ei kun kokeilemaan!

      Poista
    3. No, tämä on näitä makuasioita. Karpalokiisselin sijoittaminen kakun sisälle ei ole mitenkään välttämätöntä. Ylipäänsä juustokakun voisi paistaa ihan ilman karpalohommia, ja tarjota kiisselin pelkästään kakun päälle/sivuun lusikoitavana lisänä.

      Mutta tarpeeksi paksu kiisseli käyttäytyy kakussakin oikein nätisti, ja varsinkin noi koristesydämet on kiva lisä, jos haluaa söpöillä. Rohkeasti vaan kokeilemaan omien mieltymysten opastamana. :)

      Poista
  5. ihan mielettömän näkönen O_O! tätä ois pakko nyt heti päästä kokeilemaa, ainekset vaa uupuu, joten jääköön ylös odottamaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilemaan vaan! Karpalot ovat minusta yksi parhaista juustokakun kavereista. Juustis vaan tarvitsee parikseen jotain hapanta, ja sitruuna on jo niin nähty. ;)

      Poista
  6. Älyttömän hyvän näköinen kakku! :) Käyppäs ilmoittamassa kakkusi Unelmakakku-kilpailuun, niin voit päästä Pariisiin herkuttelemaan =) http://www.raminkonditoria.fi/index.php/unelmakakku/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset viestistä! Pariisissa juuri piipahtaneena jätän kuitenkin kisailun tällä kertaa muille. ;)

      Poista