10.3.2013

Vietnamilainen broilerisalaatti +
konsti takuumehukkaisiin kanafileisiin

Salaatti ruoka-annoksena? Talvella? Yep, tämä vietnamilaisia makuja ilmentävä salaatti on oiva esimerkki viileilläkin ilmoilla toimivasta ja ruokaisasta ateriasta. On protskua, on makua ja on lämpöäkin (inkivääriä ja chiliä).Ensimmäinen innoste tälle salaatille koettiin Chez Jasulan blogimiitissä, kun maistoin Soppaa ja silmukoita -blogin Marjan tuomaa vietnamilaista kanasalaattia (goi ga). Ihana makuyhdistelmä yrteillä ja kalakastikkeella marinoiduissa kasviksissa ja broiskussa. Äskettäin satuin myös näkemään jakson itselleni aiemmin tuntemattomasta tv-sarjasta Spis Vietnam, jossa kokattiin hyvin samanlaista kalasalaattia nimellä Phu Quoc -fiskesalat.

Yhdistin sitten edellä mainittujen reseptien parhaat palat, ja toki piti nyt ruokakaupan realiteetitkin ottaa huomioon. Huippuhyvä salaatti tulikin, oli se kaiken sen pilkkomisen väärti! (Note to self: Ison porkkanan julienne-tyyppinen teurastus on aika haastavaa, luulin hallitsevani homman paremmin.) Salaatti on tarkoitus nauttia tuoreeltaan, toki noin 5 minuutin makujen imeyttelyn verran odotellen. Mutta täytyy sanoa, että seuraavalle päivälle jäänyt annos maistui minusta vieläkin paremmalle. Maut kun luonnollisesti olivat tekeytyneet jääkaapissa aivan uudelle tasolle, ja porkkanatkin olivat vetreytyneet taipuisiksi. Mutta tarjoilunäkökulmasta kiinankaali ja erityisesti yrtit osoittavat tietysti säilytyksen jälkeen vakavia nuupahtamisen merkkejä. Eli ulkonäkö ei enää niin priima. Pieni määrä uutta tuoretta yrttiä pintaan parantaa tietysti tätäkin seikkaa merkittävästi. Tämän postauksen kuvat on luonnollisesti ehditty ottaa vasta toisen päivän jämäateriasta. ;)


Tästä kulhosta on jotenkin älyttömän mukava syödä,
vaikka kooltaan se onkin vähän turhan iso.


Pöh, vaaleat kanapalat "paloivat" kuvissa. Isot kontrastierot
ainesten väreissä ja sävyissä ovat kyllä haaste kuvaamiselle!

Kanafileiden kypsentämisessä kokeilin tässä aivan uutta menetelmää: muovipussissa keittämistä. Mukailee siis sous vide -tekniikkaa, mutta vähän kotikokkailuun soveltuvammalla ja turvallisemmalla ohjeistuksella. Uskomattoman mehevää broiskua tuli. Tällainen sopii täydellisesti vaikkapa salaattiin, kunhan se on sitten jäähdytetty! Muistathan, että jos fileisiin haluaa väriä, pitää pussukoihin lorauttaa vaikkapa soijaa tai muuta väriä antavaa elementtiä.Reseptin inspiraationa ja apuna:
Phu Quoc -fiskesalat (Spis Vietnam -tv-ohjelmasta)
Vietnamilainen kanasalaatti, Goi Ga (Soppaa ja silmukoita -blogin Marja)

Vietnamilainen broilerisalaatti

puolikas kiinankaali
1 porkkana
1 salottisipuli
pätkä inkivääriä
1-2 mietoa punaista chiliä
tuoretta minttua
tuoretta korianteria

1 mandariinin tai pienen appelsiinin mehu
1 limen mehu
0.5 dl kalakastiketta
2 rkl sokeria
2 mehevää, kypsää broilerin filettä

Suikaloi kiinankaali isoon salaattikulhoon. Pilko joukkoon myös porkkana (julienne-tulitikkuja), salottisipuli (ohuita renkaita) ja inkivääri (erittäin pieniä suikaleita). Lisää kulhoon vielä renkaiksi siivutettu chili sekä ronskisti hienonnetut tuoreyrtit.

Purista sitrushedelmien mehu pienempään kulhoon, johon voit myös mitata kalakastikkeen. Sekoita liemeen myös sokeri. Siivuta tai revi broilerinfileet ja kääntele ne marinadiliemessä. Kippaa sitten broisku liemineen päivineen isoon salaattikulhoon. Nostele kaikki salaattiainekset huolella mutta ilmavasti sekaisin. Anna imeytyä viitisen minuuttia ennen tarjoilua.Mehevät, keitetyt broilerinfileet

2 broilerinfilettä
kalakastiketta
2 muovipussia (tarkista lämmönkesto, esim. 110 C)

Kuumenna iso kattilallinen vettä kiehuvaksi. Laita broilerinfileet omiin pieniin pakastuspusseihinsa, ja lorauta pusseihin myös hieman kalakastiketta. Solmi pussit kiinni ilmatiiviisti. Laita sitten pussitetut kanafileet kiehuvaan veteen. Anna levyn olla täydellä lämmöllä vielä sen hetken, että näet veden kiehuvan (broiskujen lisääminen kun laskee hieman lämpötilaa). Laita sitten levy nollaan, ja anna kannella peitetyn kattilan olla lämpöisellä levyllä 15 minuuttia. Poista sitten kanat kattilasta ja pusseistaan. (Tarkista paksuimmasta kohdasta filettä kypsyys, mikäili epäilyttää.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti