8.3.2013

"Tää on niin mua!" -jugurttikakku


Tadaa, tässä postauksessa esitteltävä jälkkäriviritys on niin mua. :D Siis kertakaikkiaan kaikin puolin täydellinen esimerkki mun kokkailuista. Miksi? No, yhteenlyödyt maut ovat tietysti henkilökohtaisia suosikkejani. Kardemummaa ja inkivääriä... Ja vaikka kyseessä on juustokakkumainen makea luomus, se pohjautuu arkiterveellisinä perusteltuihin, muttei yhtään vähemmän herkullisiin ainesosiin. Kreikkalaista jugurttia ja makeutuksena hunajaa... Leipomuksessa on myös kukkuramitoin kokeilevaa keittiökulttuuria. Kakun pohjan kun keksin tekeyttää jugutaikinan alle ripoteltavista kaurahiutaleista...

Ja hommahan toimii. Lähi-itään kurkottelevan makumaailman kruunaavat tuoreet luumulohkot ja mantelirouhe. Kakussa on erilaisia makuja ja rakenteita, ja ne kaikki tuovat panoksensa kokonaisuuteen tasapainoisesti. Samalla raikasta, makeaa ja täyteläistä. Ja tuo pohjakokeiluni oli aika vänkä idea. Tosin holautin aluksi taikinaa sen verran rennolla otteella vuokaan (irtonaisen kaurahiutalekerroksen päälle), että pohjaeineet kyllä asettuivat loppupeleissä vähemmän tasaisesti. Pientä kehittelyä homma siis vaatii, mutta pääasia on, että hyvää tuli, ja hauskaa oli. ;)

Vielä pikkuisessa vuoassaan.


Jugurttikakku luumuilla ja inkiväärillä

2 munaa
2 dl kreikkalaista jugurttia
2 mm suolaa
3 rkl hunajaa
2 rkl perunajauhoja
1 dl kuivattuja inkivääripaloja

0.5 dl kaurahiutaleita
0.25 tl kardemummaa

2 luumua
muutama manteli

Vispaa munien rakenne rikki, ja vatkaile rauhassa sekaan myös jugurtti, suola, hunaja ja perunajauhot. Pilko inkivääripaloja vielä pienemmiksi ja sekoita nekin kakkutaikinaan.

Voitele tai öljyä pieni kakkuvuoka (meikäläisellä kookosöljytty 16 cm irtopohjavuoka). Ripottele kaurahiutaleet ja kardemumma vuoan pohjalle. Lusikoi tai kaada kakkutaikina varovasti kaurahiutalekerroksen päälle. Siivuta luumut ja asettele ne kakun pintaan. Rouhaise kakun päälle myös muutama manteli. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Kytke lämpö pois ja anna kakun vielä lepäillä uunissa 10 minuuttia. Kakkuun voi iskeä kiinni jo haaleana, mutta parasta se on jääkaappikylmäksi jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti