5.3.2013

Siansaksan kielikylpy (keitetty kieli)

Lupailin ja uhkailin itselleni vuodenvaihteen tienoilla, että 2013 opettelisin kokkailemaan sisäelimiä. Siipi- ja lihakarjasta kun tulee muutakin syötävää kuin filettä ja paistia. Ja mitä nyt on ravintoloissa tullut maisteltua, löytyy monissa eksoottisemmissa ruhonosissa myös uskomattomia makumahdollisuuksia! Ravitsemuksellisessa mielessäkin ne tuovat monipuolisuutta ruokavalioon. Eri vitskuja ja kivennäisaineita, ja muuta mukavaa. Eli kaikin puolin kivaa vaihtelua ja uusia näkökulmia ruuanlaittoon ja ruokailuun. :)

Paketissa, kattilassa, kuorittavana ja leikeltävänä.

Suunnitelmanani oli aloitella naudan kielellä (tai jollakin veriruoalla, mutta se ikuisuusprojekti vain lykkääntyy ja lykkääntyy). Valtavan kokoiset kielenmötikät kuitenkin vähän kauhistuttivat, ja kun kaupassa oli tarjolla myös possun kieliä, päädyin röhkivään kaveriimme. Porsaan kieli on paljon pienempi, yksi kipale painaa noin vajaat 300 grammaa. Ne myös kypsyvät julmetun kokoista naudan kieltä nopeammin. Enkä ollut varma mahtuisiko noin kilon painoinen naudan kieli edes kattilaani kokonaisena... :D

Kielikylpy on se normimenetelmä kielen valmistamiseksi syöntikuntoon. Possulle riittää jopa vain tunnin keittely, lehmille vaaditaan taas vähintään pari-kolme tuntia. Pitkä hauduttelu palkitaan, itse maltoin käyttää viikonloppuna haudutteluun kaksi tuntia. Helppoa kuin heinän teko, alkuvalmistelut ovat minimaaliset ja kieli myös kypsyy vahtimatta. Kielen ulkopinnan nylkeminenkin sujui ongelmitta.

Kylmien kieliviipaleiden vaihtelevainen suutuntuma
muistuttaa ehkä hieman oikein mehevää joulukinkkua.

Kahdesta kielestä riitti maisteltavaa sekä vastakeitetyn lämpimänä että kylminä siivuina. Herkullista ja mureaa. Kielen eri osien rakenteet tuovat aterialle jännitystä. HYVÄÄ! Ja kielestä saa todella erilaisia aterioita, vain mielikuvitus on rajana. Perinteiseen tapaan sen voi tarjota kuumana, perunamuusin kanssa. Talvisen ruuan saa myös unkarilaisittain, maustamalla keitetyn kielen savustetulla paprikajauheella, tomaattimurskalla, punkulla jne. Eksoottisempia makuja saadaan inkiväärin ja aasialaisten makujen komboilla. Ja kylmät kielisiivut sopivat loistavasti myös raikkaan salaatin ruokauttamiseen. Keitettyjä kieliviipaleita voi myös paistaa pannulla tai niille voi loihtia mitä ihmeellisempiä herkkukastikkeita. Mutta pelkkä mausteliemessä keittäminenkin riittää, ja tällä ensikokkauksella keskityttiinkin kielen omaan makuun ja sen oppimiseen.

Kieliviipaleita ja taustalla näytteillä kielen kärkikin! :D
Kaverina erilaisia salaatteja, kirsikkatomaatteja ja luumuja.

Keitetty kieli

2 kpl porsaan kieliä (500 g)
reilu litra vettä
2 tl suolaa

5 neilikkaa
5 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1 sipuli
1 porkkana

Huuhtele kielet juoksevan veden alla. Laita kielet kattilaan ja peitä vedellä. Mausta keitinvesi suolalla (2 tl per vesilitra) ja kuumenna kiehuvaksi. Poista kielestä keitinveden pintaan mahdollisesti muodostunut vaahto.

Lisää pataan sitten neilikat, maustepippurit ja laakerinlehdet. Kippaa sekaan myös sipuli ja porkkana muutamaan lohkoon leikattuina. Anna kielten kypsyä hissukseen kiehuvassa liemessä 1-2 tuntia. (Meitsi malttoi tasan kaksi mureuden maksimoimiseksi.) Nylje heti kuumana kielen uloin nahkakerros, joka lähteekin helposti kuoriutumaan. Kielen voi tarjoilla joko heti lämpimänä aterian osana tai myöhemmin kylmänä palana. Jälkimmäisessä tapauksessa anna kielen jäähtyä omassa keitinliemessään.

Onko sekin nyt kuitenkin pakko lopuksi huomauttaa, että jos
näet kuvissa jotain härskiä, niin se rivous on katsojan silmässä!.

4 kommenttia:

 1. Ihanaa että joku muukin tykkää tästä herkusta. Olen keittänyt possun kieliä tosi paljon leikkeleeksi, nyt ei paljon kaupan leikkeleet kiinnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täälläkin on ilottu, että nyt leivän päälle saadaan ylähuulen lisäksi myös kieltä. On kyllä herkkua joka meinaa viedä kielen mennessään... Mikä siinäkin on, että kielivitsejä vaan riittää, ja ne on kaikki niin huonojakin. :D

   Poista
 2. Sisäelinten valmistus on jäänyt aika vähille, mutta mieli tekisi opetella kaikkea mahdollista ruoan saralta. Ensin pitäisi vain saada lihansyöjäkin innostuneeksi.;) Possun kieliä ja sydämiä tulee kuitenkin aika usein ihan vain keitettyä vedessä kypsäksi, mutta ne menevät haukun herkuksi.:) Tarkoitus olisi vielä niistäkin tehdä jotain ruokapöytäänkin asti, kun olen katsellut, että liha on niissä todella hyvän ja murean oloista. Ehkä pitää vain saada ne ensin näyttämään ihan joltain muulta, niin ehkä alkaa lihansyöjällekin maistumaan.:D Kaiken lisäksi possun sydän ja kieli on edullista. Ostetaan niitä aina tehtaanmyymälässä käydessä ja kumpainenkin maksaa 2,5 €/kg.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ovat sisäelimet muutoinkin edullisia, niin noilla hinnoilla vasta halvaksi tuleekin!
   Ja se, että vaikkapa kieli herättää hämmennystä ja epäilyksiä ajatuksena tai ulkomuodoltaan... Luulen, että siinä on kyse ihan vaan tottumuksista: uusi ja erilainen tuntuu oudolta. Mutta jos ajattelee, että esim. makkara on pujotettu suoleen, tai että monen suosikkilihat ovat eläimen kankkua, niin kuulostaa kyllä paljon pahemmalle. :D Kieli on sentään suussa, ns. puhtaassa päässä. ;)

   Poista