13.3.2013

Kiva, kivempi, kiivikakku

Ruokablogistelu (paitsi bloggaaminen, eli blogin pito, myös erityisesti blogien seuraaminen) voi olla mitä suuremmissa määrin globaali harrastus. Jos nostaisin esille vain yhden kv-osoitteen, se olisi ehdottomasti TasteSpotting. Ihan loputon ideavarasto ja portti mitä upeampiin blogeihin ja resepteihin.


Tässä mainio kokkailualusta. Kuivempaa
lehteä saa nimittäin hakea ihan tosissaan!

Kiivimittailua, raakaa taikinaa, kypsää kaakkua ja reseptimuistilappua.

Valtaosa TasteSpottingin kiinnostavista ohjeista viittaa rapakon taakse, ja erityisesti leivonnaisten kanssa kiusallista ovat jenkkien cup-mitat. Ausseissahan cup on meille kätevä muunnos 2.5 desiä, mutta amerikkalainen cup on ikävämpi 2.3658824 desiä. Monesti tietysti voi pyöristellä huoletta, mutta pitempää reseptiä sinne ja tänne rukatessa voi tulla leivonnaisten kanssa ikävämpiäkin ylläreitä... Ja onhan se työlästäkin muunnella edestakaisin. No, tähän asti olen kattavilla matikanopinnoillani pärjäillyt, mutta nyt ostin sitten (Clas Ohlsonilta :D) söpön värisen jenkkimittasarjan. Ei tarvitse enää vältellä jenkkireseptejä mitta-apatian vuoksi. ;)

Ja mitä uusilla ihkuilla kupposilla sitten ensimmäiseksi leivottiin? Kiivikakkua! Oli nimittäin puoli kiloa kiivejä, joista en halunnut kaikkia syödä sellaisenaan. Ja pitkään piti etsiä, että löytyi mieleinen resepti. Kiivistä eli kivihedelmästä kun tahtoi löytyä vain smoothieohjeita. Kakku- tai piirakkaresepteissä kiiviä käytetään lähinnä ihan vain koristeena, tuoreeltaan. East of Eden Cooking -blogista kuitenkin löytyi mieleinen ohje, jossa kiiviä on kakkutaikinassa palasina. Kumman näköiset päällisviritykset jätin kuitenkin pois.

Ja voi veljet millainen kakku tuli! Tämä resepti liimataan myös paperiseen reseptikirjaani. :) Kiivi on tässä todellakin pääosassa, ja se on ihan mahtava ylläri kakun sisällä. Raikas ja mehevä. Ja siemenet rapsahtavat pienesti, vähän kuin unikonsiemenet. Ja limen kuori korostaa hienosti kiivin pientä kirpeyttä. Halutessaan tässä voisi vielä käyttää kookoshiutaleita tai -lastuja, joita itse ripottelin vain kakun pintaan. Kakku muuten otti aika nopeasti väriä, ja suojasin sitä foliolla. [Ja haloo! Tätä kirjoittaessani menin takaisin alkuperäisen reseptin sivulle, ja jos oikein tulkitsen, uunin olisikin pitänyt olla 200 Celsius-asteen sijaan siinä 150 tienoilla. Hups! Mutta ehkäpä juuri tämä toilailu tekikin kakustani niin mahtavan herkullisen. Rapsakka reuna on ihan parasta, mutta kakku on myös kohtuu murustuvaa! :D] KOKEILKAA ja ihastukaa!



Kiivikakku
(20 cm irtopohjavuokaan)
(1 cup = 237 ml)

1.5 cup jauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl ruokasoodaa
0.5 tl suolaa

0.25 cup kookosöljyä
0.5 cup sokeria
1 muna
0.5 tl vaniljaa
1 limen kuoriraaste
1 cup kiiviä kuutioina (2-3 kpl)
(kookoslastuja)

Sekoita jauhoihin leivinjauhe, sooda ja suola. Vatkaa toisessa kulhossa öljy ja sokeri sekaisin. Vispaa joukkoon sitten myös muna, vanilja ja limen kuori. Yhdistä sitten kuivat ja kosteat ainekset huolellisesti. Taikina on tässä vaiheessa edelleen hyvin kuivakkaa, mutta se kuuluu asiaan. Kippaa lopuksi joukkoon vielä kiivit, ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaavi ja levitä taikina (kookos)öljyllä voideltuun uunivuokaan, ja ripottele päälle halutessasi kookoslastuja. Paista 200-asteisessa (175 voisi olla parempi) uunissa 30-45 minuuttia. Testaa kypsyys tikulla, ja peitä kakku lopussa foliolla mikäli pinta alkaa saada liikaa väriä.


Jos nyt ei muutenkin olisi matkakuumetta, eksoottiset kiivi,
lime ja kookos saattavat harhauttaa takatalven keskellä lomahaaveiluun.

2 kommenttia:

  1. Erittäin mielenkiintoinen, täytyy muistaa tämä!

    VastaaPoista
  2. Suosittelen. Mutta hmm... Oiskohan ohjeeseen pitänyt kirjoittaa, että kiivit on tarkoitus kuoria ennen pilkkomista ja taikinaan kippaamista. Toisin kuin eräissä mandariinikaakuissa. ;)

    VastaaPoista