26.3.2013

Kiss-kiss-pajunkissuja ja feta-pinaattipiirakkaa


Pinaatti ja pääsiäinen. Se on semmoinen keväinen paita ja peppu -ilmentymä. Ja eikös kaikki vihreä ylipäänsä kuulu kevääseen. :) Nämä lehtivihreät piti kuitenkin korkata säilykepurkista. Tavan kaupoista löytyy ainakin pieneksi muhjutettua pakastepinaattia, mutta aasialaisesta ruokakaupasta nappasin purkin suolaveteen säilöttyjä kokonaisia pinaatinlehtiä. Tämä on täyttä tavaraa Kippari-Kallen malliin!

Pääsiäishengessä leipaistiin siis sisko(sisilisko)n kanssa fetalla (salaattijuustolla) ja iloisilla kirsikkatomaateilla piristetty pinaattipiiras. Pohjaksi käytettiin pari levyä pakkasessa kummittelleesta taikinapaketista... Joulutorttujäämistöstä kyse siis. :D Tällainen voi-, lehti- tai torttutaikina sopisi kyllä piirakkapohjaa paremmin piirakan kanneksi. Silloin saataisiin enemmän rapsakkuutta, mutta toisaalta menetettäisiin kauniin värikäs avopiiraan pinta. Kompromisseja ikä kaikki! Om nom nom joka tapauksessa.

Herkkupiiraan makukingi on vahva pinaatti. Suolaiset fetapalat ja uunin
lämmössä makeutuneet kirsikkatomaatit komppaavat sitä kivasti.

Feta-pinaattipiirakka

2 levyä lehti-, voi- tai torttutaikinaa
1 prk salaattijuustokuutioita (tai aitoa fetaa)
2 kananmunaa
1 prk kermaviiliä
1 säilykepurkki pinaatinlehtiä (suolaliemessä)
2 tl valkosipulista yrttimausteseosta (esim. Meira)
ripaus muskottipähkinää
loraus sitruunamehua
kourallinen kirsikkatomaatteja
kurpitsansiemeniä

Sulata taikinalevyt ja kaulitse ne normipiirasvuoan kokoiseksi yhtenäiseksi pohjaksi. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja asettele pohjataikina paikoilleen. Heittele reilu puolet juustokuutioista pohjan päälle.

Sekoita kulhossa munat, kermaviili ja pinaatti. Lisää yrttimausteet, muskottipähkinä ja sitruunamehu. (Tarkista suolan tarve. Meillä pinaatti oli suolaliemeen säilöttyä, ja suolaisuutta tulee myös fetasta. Emme siis lisänneet lainkaan suolaa.) Kippaa pinaattitäyte piirakkavuokaan. Halkaise kirsikkatomaatit, ja asettele nätisti piiraan pintaan, leikkauspinta ylöspäin. Ripottele pinnalle myös loput juustokuutiot, ja nakkaa joukkoon vielä rouskuvia kurpitsansiemeniä. Seesaminsiemenet kävisivät nekin mainiosti!

Paista 225-asteisessa uunissa alatasolla 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä ja asettua ainakin hetki ennen tarjoilua. Parhaalta maistuu kyllä ihan viileänä, mutta toki myös lämpöisenä. Kannattaa muuten nostaa piiras hetken päästä leivinpaperia hyödyntäen pois vuoasta, esim. ritilän päälle. Näin turha kosteus pääsee pois pohjan suunnalta.


Työnnän piiraan uunihin...


Vedän valmiin takaisin...

8 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä!
    Iloista pääsiäistä sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piia, ja iloista pääsiäistä sinnekin suuntaan. Jaksaisipa aurinko pilkistellä pääsiäisenkin yli!

      Poista
  2. Oih miten herkullisen näköistä piirasta! :) Täytyy laittaa kokeiluun, pohjaksi käy varmasti joku muukin kun tuollainen valmistaikina, joku vähän terveellisempi vaihtoehto :) Säilykepinaattia en ole koskaan käyttänytkään, mitä luulet sopisiko tuohon piiraaseen ihan tuore pinaatti? Kiva blogi sulla, juuri ekaa kertaa tänne eksyin :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos mainioista kommenteista Henna! :) Ilman muuta piirakalle sopii muutkin pohjavaihtoehdot. Marttailuhengessä piti vain yrittää hyödyntää pakastimen jämiä. Ja eipä kaksi arkkia lehtitaikinaa kovin paljoa epäterveelliseen suuntaan tätä terveyspommipiirasta vie. ;)

    Luulen, että tuoreen pinaatin käyttäminen vaatisi yhden lisävalmisteluvaiheen. Lehdet pitäisi höyryttää pannulla, jotta menisivät kokoon. Purkkipinaatti onkin tosi kätsy (jos sitä vain löytää), koska esivalmisteluja ei tarvita ja kuitenkin on kaikki maku tallella. Säilyvyyden takia se on kuitenkin suolavedessä, mutta huuhtelu auttoi enemmän kuin tarpeeksi. (Lue: piirakkamme taisi jäädä aavistuksen alisuolatuksi, koska emme uskaltaneet lisätä lainkaan suolaa purkista. :D)

    VastaaPoista
  4. Mietinkin että varmaan kannattaisi höyryttää.. en ole tuota säilykepinaattia nähnyt mutta pitääpä kurkata kaupasta jos löytyisi :) Ja totta tuo että ei ne pari lehtitaikina-arkkia tuon terveellisyyttä romuta :D Mutta itselle se ei vaan ole vaihtoehto. Paljon ihania reseptejä sulla kyllä täällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Henna: Juu, ymmärrän kyllä tuonkin näkökulman. Ja sen, että taustalla voi olla monenlaisia (hyviä) perusteita. :) Mutta se vaihtoehto, minkä aiemmin tuossa unohdin vielä mainita, on tämän tai muiden piiraiden leipominen ihan kokonaan ilman pohjaa! Sitäkin on tullut harrastettua. Tällöin piirakasta tulee enemmän paistoksen tai munakkaan tyyppinen ruoka.

      Poista
    2. Sellasta onkin tullut joskus itsekin tehtyä, hyvää sekin on kyllä :) Lähiaikoina olen pähkäillyt karjalanpiirakoiden tekemistä itse, ensi viikolla pääsisin niitä niiiiiin pitkästä aikaa syöään luvan kanssa ja olisi kiva tehdä itse, vähän vaan jännittää miten se onnistuu kun ei oo tullut ikinä tehtyä :D

      Poista
    3. Tsemppiä vaan karjalanpiirakkatalkoisiin Henna! Kyllähän siinä saa väkertää ja näpertää useassa vaiheessa, mutta se kaikki työ on ehdottomasti sen arvoista. Omatekoiset piirakat ovat törkeän herkullisia. Hommaan ryhtyessä kannattaa tehdä kunnon satsi ja vaikka pakastaa sopivissa erissä.

      Poista