20.3.2013

Challah - pääsiäisleipä mallia 2013

Challah on juutalaiseen perinteeseen kuuluva leivonnainen, joka tyypillisesti letitetään kauniisti. Käsittääkseni sitä syödään sapattina ja juhlapyhinä muutenkin, mutta etenkin pääsiäisenä. [Korjaus paremman tiedon valossa: Nimenomaan juutalaisen pääsiäisajan vietossa challah ei ruokavalioon kuulukaan, kuten eivät muutkaan hiivalla kohotetut leivät!] Challah-leivän juttu on runsas kananmunien käyttö, ja yleensä veteen leivottava taikina on myös kohtuu makeaa. Sokerin sijaan makeus tulee monissa resepteissä hunajasta, ja voipa leivässä olla rusinoitakin. Letitetyt pitkot koristellaan unikon- tai seesaminsiemenillä.

Challah eroaa normipullasta etenkin kananmunien määrän suhteen. Jenkeissä se kulkee myös nimellä egg bread, munaleipä. Challah leivotaan tarkoituksellisesti maitotuotteita käyttämättä, eikä öljyäkään tarvita paljoa. Ja sitä kuulemma syödään kuumana ja kylmänä, ihan sellaisenaan tai päällisten kera. Challahia palastellaan perinteitä kunnioittaen repimällä, mutta nykyään siivuttaminenkin on täysin ok. Palalle tai siivulle sipaistaan voita, hunajaa tai hilloa. Tai sitten tehdään voileipiä vaikka oikein lihaisilla täytteillä! Tulkitsen siis challahia voitavan syödä ihan miten vain parhaiten maistuu. :)

Ja kannatti kyllä laajentaa omaa leivontarepertuaaria challahilla. Jo ihan sen takia, että onnistunut kuuden letitys tuotti niin paljon iloa. :D Reseptinä käytin Daring Bakersin challah-kisailun Honey White -lisänimellä kulkevaa hunajaista ohjetta, joka on alunperin Tammy’s Recipes -blogista. Itse vaivasin jauhoja taikinaan minimimäärän (5 cups), ja lisäsin niitä sitten leivontavaiheen alussa sen mukaan mitä tarvittiin. Tuli hyvä, kimmoisa taikina!

Challah... Hunajalla makeutettua, keveämpää pullaa?
Kananmunalla ravinteikkaaksi tehtyä paahtoleipää?


Elintärkeä räpsy poikkileikkausrakenteesta. Kera taustatipusen!
Kuplien orientaatio indikoi jännittävästi letitysosioiden suuntia.

Challah oli pullaan verrattuna kimmoisampaa. Samalla pehmeä, mutta ryhdikkään pikkukuplainen rakenne. Kiitämme munaa? Varsinkin lämpöisenä challah maistui ihan sellaisenaan. Myös voitelu ja makeat päälliset tuli testattua toimiviksi. Parasta (uunilämpimän au naturel -leivonnaisen ohella) tuli kuitenkin veistelemällä päälle vuohenmaitogoudaa (Chevrette) ja pyöräyttämällä leipänen mikrossa... Heaven!

Ja ainiin, kolmanneksen taikinasta leivoin kardemummakierteiksi... Sikahyviä! Ja miksi vasta nyt tajusin, että kardemummaa voi myös ripsottaa valmiiden voideltujen pullien päälle ennen paistamista. Täsmäosuma!


Näin challah taipui kardemummarinkuloiksi.

Challah (Honey White) (2 isoa pitkoa)
Alkuperäinen resepti: Daring Bakers, Challah (Honey White) & Tammy’s Recipes

1.5 cups (360 ml) lämmintä vettä
1 rkl sokeria
2 pussia kuivahiivaa
0.5 cup (120 ml) hunajaa
1 rkl (15 ml) öljyä (minulla kookos!)
4 isoa munaa
1.5 tl suolaa
5 cups (1200 ml) vehnäjauhoja + lisää tarpeen mukaan
1 muna + loraus vettä voitelua varten
(unikonsiemeniä pinnalle)

Mittaa kolmasosa lämpimästä vedestä, ja lisää siihen sokeri ja kuivahiiva. Odottele 5 minuuttia, jonka aikana kulhossa alkaa näkyä vaahdottumista. Lisää loppu vesi, hunaja, öljy, munat ja suola (vispilä on kiva apu). Sekoita joukkoon myös jauhot, ja tunnustele sopivaa jauhomäärää pullataikinan leipomisen tapaan. Vaivaamiseen kannattaa käyttää ainakin 10 minuuttia, jonka jälkeen taikina saa kohota peitetyssä kulhossa kaksinkertaiseksi (1-1.5 tuntia). Leivo taikina sitten pullataikinan tapaan letitellen. Tee tämän ohjeen avulla vaikutus kuuden letityksellä!

Peitä letitetyt pitkot ja kohota leivinpaperin päällä 30 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele halutessasi päälle unikonsiemeniä. Paista 175 asteessa 30-40 minuuttia.

Ennen ja jälkeen paistamisen.

5 kommenttia:

 1. todella onnistunut challah :-)! sen verran voin valaista, että sapattiaterialla pöydässä kiertää paitsi tuo leipä, josta osallistujat murtavat itselleen palasen, mutta myös suola, johon sitä leipää sitten kastetaan. Mutta moneen se taipuu- oikeassa olet. Jenkeissä tuota käytetään usein mm. köyhien ritareiden raaka-aineena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Andalusiana: Aivan, muistankin joskus lukeneeni tuosta suolajutusta! Kiitos täsmennyksestä. :) Tulisi varmaan myös mitä mainioin pullavanukas, mutta eipä taida semmoiseen "riittää" siivuja. :P

   Poista
 2. Teitpä näti challahit.Pieni korjaus vain,tuota syödään (mutta silloin pyöreää sellaista)etenkin juutalaisena uutena vuotena mutta pääsiäisenä ei lainkaan,sillä pääsiäisviikon aikana täällä ei syödä kuin happamatonta leipää eli siis ei mitään mikä on hiivalla kohotettua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohops, kiitos korjauksesta Jael, oppia ikä kaikki! Hyvä, että tulikin selvitys tuohon, olin yhdistänyt challahin nimenomaan pääsiäiseen, mutta sehän menee tosiaan ihan vikaan! :) Mistähän tuo pääsiäishomma oikein tulee? Ehkäpä leivän yleistyminen jenkeissä ihan muuten vain ja kananmunien käyttö ovat jotenkin johtaneet tähän...

   Poista
  2. ainakin kreikkalaisessa perinteessä hyvin keskeisessä roolissa on challahilta näyttävä pääsiäisleipä, johon on yleensä upotettu (ylösnousemusta symboloivia) kananmunia.

   Poista