23.2.2013

Työväenluokan sankarin hapanleipä

Jotta kyllä onnistuu leivän teko arkiviikollakin! Normityöpäivää paiskivaltakin siis. Pyöristelin vain seisotteluvaiheita hieman uni- ja työrytmiini sopiviksi, ja varmistin, ettei paistopäivän iltana tarvitse töiden jälkeen juosta menoissa yli tunnin pätkiä. Eli jos vain yksi rauhallinen koti-ilta löytyy, hapanleipä valmistuu leikiten. Ja noiden leivontapäivän nostattelutuntien aikanakin ehtii kummasti kaikkea jännää, kuten kauppaan ja suihkuun ja vaikka mitä. :D


Tässä ihan normi, pleini, kikkailematon hapanleipä.
Ruista, vehnää ja vähän sekametelisämpyläjauhoja.Ja tässä makeilla sattumilla varustettu serkkutyttö. 100 g kuivahetelmiä yhdessä leivässä ei ainakaan ollut liikaa. Ja huolettomasti loppuvaiheessa mukaan taiteltuna ne eivät olleet jakautuneet kaikkialla ihan niin tasaisesti kuin olisi voinut toivoa.

Aikataulutuksesta vielä sen verran, että hapanjuuret heitin kulhoon illalla. Ja tuona ekan päivän iltana aloitetun taikinajuuren toinen ruokinta sujui kivasti yhteisen aamupalan merkeissä. Toisen päivän alkuillasta, siis töistä kotiin palattua, päästiinkin taikinan kanssa tositoimiin. Vähän kyllä otin nokkiini, kun toinen oli sitten jälkeenpäin niin kovin vaivaantunut. ;) Leivontailtanahan leipä vaatii tuntisia lepohetkiä kokonaista kolme kappaletta, joten lämpöiset leipäsiivut saa jo iltapalalle. Tosin fiksumpaa olisi antaa leivän ensin jäähtyä kunnolla, ja antaa makujenkin tekeytyä yön ylitse. (Malttamattomien kannattaa siis leipaista suosiolla kaksi limppua, ja uhrata vain toinen jo iltasella.)

Tällä kertaa siis tosiaankin noudatin mukaillen aiemminkin sovellettua, Meidän keittokirjasta (Tammi, 2009) peräisin olevaa reseptiä. Tosin tuo ohjehan nyt on aika peruskaur... perushapanleipää, eli ei mitään uutta. Jauhojen kanssa pitää aina sotkea, ja käytin aika lailla ruista, ja hieman sämpyläjauhojakin. Vehnäjauhoja tarkoitin laittaa perussuosituksen mukaiset kaksi kolmasosaa, mutta pitkien, laajojen ja tosielämän matikoidenkaan opit eivät auttaneet, kun unohdin ottaa huomioon, että jo hapanjuureen ja taikinajuuren ruokintaan oli uponnut useampi ruisdesi. D'oh! No, vähävehnäisenä leipä ei ollut niin nätisti kuplien kohonnut kuin tuo aiempi hapanleipä, mutta ei tämäkään liian tiivistä ollut. Mutta kun olisin halunnut isoja ilmataskuja. :(


Toiseen leivistäni taittelin viimeisessä vaivausvaiheessa kuivattua aprikoosia ja luumua. Hedelmäleipä vaan on aina niin hyvää. Toinen limppu sai olla ihan naturellisti, edes leipämausteita en mennyt lisäämään. (Vaikka anis kovasti kuiskutteli maustekaapista käsin.) Eli piiitkästä aikaa myös pleiniä leipää, jolle saa laittaa nyt juustoa tahi leikkelettäkin. Leipämausteilla, hedelmillä tai siemenillä tuunatut leivät kun syön pääasiassa vain voin tai margariinin kanssa. Ihan maksimissaan juustoa semmoisten päälle.


Tässä siivussa jo parempi hedelmäjakauma. Hyvää oli!
Ja pakastinkin kiittää. Hullun rapsakka kuori myös! :)Hapanleipä / Hedelmäleipä (2 kpl)
Mittasuhteissa, leivonta- ja paisto-ohjeissa apuna on käytetty
Meidän keittokirjaa (Tammi, 2009).

Vaiheet 1 & 2
1 dl ruishapanjuurta
1 dl + 1 dl ruisjauhoja
1 dl + 1 dl vettä

Sekoita hapanjuureen desi vettä sekä ruisjauhoja. Peitä kulho kelmulla tai muovipussin avulla, mutta kuitenkin niin että jätät pienen ilma-aukon. Jätä kulho huoneenlämpöön noin 8 h ajaksi.

Lisää ja sekoita taas desi vettä ja ruisjauhoja, peitä ja anna seistä toiset 8 h.

Vaihe 3
5 dl vettä
1 rkl suolaa
1 rkl siirappia
3 dl ruisjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
8-10 dl vehnäjauhoja

(+ hedelmäiseen versioon vähintään 100 g kuivattuja aprikooseja ja luumuja per limppu, puolikkaiksi tai neljäsosiin saksittuna ja esim. Unkarinreissun muistoja uhkuvalla ihanalla luumuliköörillä juovutettuina)

Sekoita ensimmäisen päivän takinanalkuun loput ainekset. Alusta taikinaa 10 minuuttia käsipelillä. Kohota leivinliinalla peitetyssä kulhossa 1 h.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla (taittele kuivahedelmät sekaan tässä vaiheessa) ja kohota toinen tunti. Muotoile taikina sitten leiväksi tahi kahdeksi leivinpaperoidulle pellille ja kohota liinan alla vielä 1 h. Viillä, jos osaat ja omistat sopivan työkalun. (Note to self: et vaan osaa.)

Paista leipiä ensin 250 asteessa 10 minuuttia. Laske lämpötila 225 asteeseen, ja jatka paistamista vielä 30-35 minuuttia. Jäähdytä leivät ritilällä, niitä peittämättä, jotta kuori säilyy rapeana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti