9.2.2013

Sairaan hyvä trail mix -leipä

Vähän aikaa sitten luin huvittuneena kuinka Aleksi (viva ciabatta!) oli kuumeessa ollessaan pitänyt myös uunin kiitettävän kuumana. No, eipä mennyt viikkoakaan, kun pilkka osui omaan nilkkaan. Ja täytyy kyllä sanoa, että aika käy tooodella pitkäksi, kun yrität parannella kotona tuommoista peruslentsua. Kirjan lukemisista, leffojen katselusta ja netissä seikkailusta saa tarpeekseen aika nopeasti... Ja kun nyt en vakavammin ollut sairaana, oli henkinen tila kuitenkin kohtuu skarppi. Siispä leipomaan!

Leipää vai sämpylöitä? Leipää. On parempaa.


Työmatka lennätti taas äsken Saksaan, ja kotimatkalla laukussa painoa lisäsi muun muassa puolen kilon paketti epämääräistä kuivahedelmämixiä. Hullunhalvassa pussissa oli kookoslastuja, rusinaa, banskua, papaijaa, ananasta, manteleita ja ehkä jotain muutakin. (Ketutti muuten matkalla se, että näin lyhyelle reissulle vaihtovaatteille ja muulle mukavalle riitti pieni OLKAmatkalaukku. Jossa siis tilaa vain ihan pikkutuliaisille. Marketista olisi irronnut vitosella kahden muffinipellin setti, joista toinen haaveilemani metallinen minimuffiniversio! Ei mahtunut laukkuun. :( Kaupan hyllylle jäi.)

Kookos-rusina-manteli-papaija-ananas-härpäkkää annostelin sitten toipilaana sämpylätaikinaan. Saman tein heitin mukaan kurpitsansiemeniä, joita olen muuten kyvytön ostamaan Suomesta. (Nämäkin yksilöt olivat Saksasta ja aikaisemmat taisivat olla Unkarista.) Pyöreitä sämpylöitä en kuitenkaan näemmä halunnut leipoa, vaan tuloksena oli leipäruutuja ja söpö pieni limppu. Ja sairaan hyvää leipää sairaan leipomana tulikin. Vähän yllätyinkin siitä, että isot kookoslastut olivat leivässä tosi hyviä. Kaikki makeat sattumat nyt ovat ihan taivaallisia, mikä pätee myös siemeniin ja pähkinöihin. Kannattaa rohkeasti kokeilla heittää leipätaikinoihin niitä ihmepussien aarteita, mitä ikinä nyt löytyykin sieltä kuivakaappien kätköistä!

Keksikää nyt joku yleissana, joka pitää sisällään kuivahedelmät, pähkinät,
siemenet ja muut mokkulat! Muilla mailla on edes yritystä: trail mix,
student mix... Retkisekoitus? Pöh, mites ois kuivaenergiapyttäri? :D


Trail mix -leipä (tai -sämpylät)

3 dl maitoa
0.5 dl ruishapanjuurta (jos on, ilmankin pärjää)
1 ps kuivahiivaa
1 rkl siirappia
2 dl sämpyläjauhoja

1 tl suolaa
1 dl kuivahedelmä- ja pähkinämixiä (rusinaa, kookosta, papaijaa...)
0.5 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl öljyä
2 dl sämpyläjauhoja

noin 2 dl sämyläjauhoja

Lämmitä maito ja ruishapanjuuri kulhossa, ja vispaa joukkoon kuivahiiva, siirappi ja
2 dl jauhoja. Peitä kulho muovipussilla vartiksi, jonka jälkeen taikinan pitäisi näyttää kuplivan kuohkealta.

Lisää taikinaan suola, kuivahedelmät, pähkinät ja siemenet sekä öljy. Sekoita siihen toiset 2 dl jauhoja, ja peitä kulho taas muovipussilla vartin ajaksi.

Vaivaa taikinaan vielä viimeinen jauhoannos vähitellen lisäillen. Kohota peitetty taikina kaksinkertaiseksi ja leivo sämpylöiksi tahi leiväksi. Kohota leivonnaisia pellillä vielä puolisen tuntia. Sämpylät paistuvat kypsiksi 225-asteisessa uunissa vajaassa vartissa. Puolikkaasta taikinasta tehdyn leivän paistaminen: vartti 225 asteessa, jonka jälkeen vielä kymmenisen minuuttia 200 asteessa. Jäähdytä leipä ritilällä.

Minisämpylöitäni, tai mitä lie palaleipiä. :) Näette miten ne on leivottu/leikattu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti