7.2.2013

Mustaherukkakraateroitu juustotorttu

Kananmuna saa monet uunissa paistettavat juustokakut kohoamaan paistovaiheessa komeasti. Jäähtyessään kakku kuitenkin laskeutuu, minkä vuoksi ei suinkaan kannata repiä pelihousuja (tai viskata patakintaita parvekkeelta alas). Nämä elonmerkit kuuluvat asiaan, ja keskeltä ikäänkuin vajonnut kakku voi näyttää aika kivaltakin.



Uunitetun juustokakun kraateri on myös loistopaikka marjoille tai hedelmille ja helppo paikka hyydytettävän kiilteen kokeilemiselle. Kohollaan oleva ulkoreuna kun pitää kivasti nestemäiset jutut sisällään. Ja hurjan söpöltähän marjasyvennys erityisesti kiilteellä kirkastettuna näyttää. Tosin kuvien räpsimismielessä tummanpuhuvat mustaviinimarjat vaalealla kakulla eivät olleet helppo vaihtoehto.

Mutta tosiaankin, makea kakku (jonka itse maustin Cointreau-appelsiiniliköörillä) esiintyy parhaiten edukseen, kun se saa kaverikseen hapahkoja marjoja. Joten mars pakastimen äärelle ja vadelmien, herukoiden tai ehkä joka karpaloiden kimppuun!

Tapani mukaan jätin tästä normiarjen jälkkärinä syödystä juustokakusta keksi-/taikinapohjan pois. Tästä on tullut ihan automaaginen tapa,
jota ei tarvitse miettiä, kun lopputulos on näin paljon mieluisampi.


Juustotorttu

200 g maustamatonta tuorejuustoa
0.5 dl sokeria
2 munaa
1 dl maitoa
2 rkl Cointreuta

pari kourallista mustaherukoita
reilu 0.5 dl mehua
1 liivatelehti

Sekoita tuorejuuston sekaan sokeri, ja vatkaa joukkoon myös munat, maito ja Cointreau. Toki muutkin liköörit tai vahvat mehut käyvät. Kaada seos voideltuun irtopohjavuokaan (16 cm). Aseta ritilä uunissa keskitasosta yhden askeleen alaspäin, ja paista torttua 200 asteessa 40-50 minuuttia. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Liota liivatelehteä kylmässä vedessä, ja sekoita se sitten kiehuvan kuumaan mehuun (mikrolämmitys on ok). Anna seoksen jäähtyä hieman. Ripottele juustotortun syvennys täyteen marjoja (suoraan pakkasesta on ok), ja lusikoi liivateseos niiden päälle. Nosta kakku jääkaappiin, jotta kiille saa hyytyä rauhassa.

Paras kuva tulee jo yli puoliksi syödystä palasesta. :)

8 kommenttia:

  1. Miten mä en ole tajunnut, että pohjan voi jättää poiskin, aivan loistavaa! Ja tuo kraateri (hih) on tosiaan ihan omiaan marjoille tms. Superherkullisen näköinen kakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta: parhaidenkin oivallusten taustalla on monesti joku älyttömän yksinkertainen juttu. Niinkuin tässä pohjattomuudessa. Ei niitä keksinmuru- tai muita virityksiä tosiaankaan ole pakko tehdä vain ja ainoastaan tavan vuoksi. Kyseenalaistetaan normit! :D

      Poista
  2. Hei, vähän mielenkiintoinen torttu, laitanpa kirjanmerkkeihin odottamaan! Ja muutenkin tämä blogisihan on täynnä loistavia reseptejä, taaskin huomaan blogihelmen vasta jo monen piipahduksen jälkeen. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Murska, olipa positiivinen murskatuomio. ;)

      Poista
  3. Taas näitä sun loistokeksintöjä! Hetihän tätä piti kokeilla ja lopputulos oli rahkamainen sekä juustokakkumainen.. ja aikas kärtsähtänyt! 50 min paistoaika ainakin meidän uunissa oli liikaa enkä ehtinyt kunnolla seurata paistumisen edistymistä kun kirmailin tuon pikku apinan perässä.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, ilmeisesti kuitenkin jäi jotain syötäväksi kelpaavaakin?! :D Mulla on kyllä sellainen kutina, että mun uuni on vähän ujo paistaja. Pitäisi tempoa varmaan lämpömittari testaamaan ovatko uunin asteet kohdallaan. Itse joudun nimittäin monesti lisäämään reseptien paistoaikoja, tai ainakin venyttämään liukumien maksimiaikoihin...

      Poista
    2. Joo, rapsuttelin reunoilta tummimmat pois ja kyllä se kokonaan kuitenkin syötiin :D kera mansikkahillon. Meillä on täällä uudessa kodissa kiertoilmauuni, ja mä olen ymmärtänyt että kiertoilma-asetusta käyttäen lämpötilan tulisi olla vähän normaalia alempi, mutta olen toistaiseksi käyttänyt vain normiuuniasetusta koska en vielä osaa tota vehjettä käyttää :D

      Poista
    3. Heh, varo vaan, ettei käy niinkuin minulle... Itsekin kun olen näin aluksi käyttänyt uunissa lähinnä normiasetusta. Vain kerran tai kaksi olen uskaltautunut kiertoilmaa kahdella pellillä keksejä tms. paistaessa hyödyntämään. Ja uudessa kodissa ja uudella uunilla on jo siis kolmas vuosi menossa... ;)

      Allekirjoittaneen olisi muuten varmaan hyödyllistä selailla uunin käyttöohje lävitse. Onko siinä joku tolkku, että ihminen käyttää vain tuttua normilämpöä, vaikka uunissa on sen seitsemää eri toimintoa, joista olisi varmaan iloakin tarkoituksenmukaisissa käyttökohteissa...

      Poista