19.2.2013

Hayley's 30-minute meals: Broileri-bulgurvuoka

Välttelen uuniruokia, jotka vaativat useampia esivaiheita ennen uunikypsennystä. Esimerkiksi makaronilaatikko, jota muuten tekisin mielelläni erilaisina variaatioina, kuuluu näihin. Pitäisi keittää makaronit, ruskistaa jauhelihat ja tehdä ties mitä muuta. Hirveä määrä tiskiäkin tulee! Bongailen ja kehittelen siksi mielläni yhden padan ruokalajeja, joille on tilausta erityisesti arkikiireissä.


Tämä on se ennen-kuva. Ennen uunia, Kerttuseni.

Tämä yhdessä vaiheessa ja yhdessä astiassa kypsyvä ruoka vaatii uunissaoloa vain puolisen tuntia! Ihan 30 minuutin ateriasta ei siis voida puhua, mutta eipä tuohon alun aktiiviseen valmistusaikaankaan montaa hetkeä mene. (Eli esim. Jamien aikayksiköissä tämän kyllä ehtii puolituntisessa.) Bulgur ja about kalapuikon kokoon pilkotut broiskufileet kypsyvät ripeästi. Aiemmin olen käyttänyt tämäntyyppisissä aterioissa ohraa tai riisiä, jotka ovat vaatineet pidemmän kypsymisajan. Tai broileri on ollut koipia, nuijia tai rintaleikkeitä, jotka nekin tarvitsevat reippaasti yli puoli tuntia kypsyäkseen. Ja hei, lyhyempi kypsymisaika säilyttää kasviksetkin kivempana. Paprika maistuu aika tavalla erilaiselle, jos se on uunissa 30 minuuttia kuin jos se muhii siellä yli tunnin!


Jotenkin vahingossa onnistuin saamaan tällä aterialla kaiken stemmaamaan. Jopa suola oli kohdallaan, eikä tarvinnut pöydässä lisätä. Eniten silti yllätti kana, jonka kypsyys oli täydellinen juuri-ja-juuri-kypsä-ja-siksi-törkeän-mehukas-ja-maukas.

Ateria oli muuten hyvä alku pakastimentyhjennysoperaatiolle. Pitäähän ennen talvea säilötyt kamat saada ennen kesää pois! Siitä voi sitten olla montaa mieltä, että onko normaalia, jos pakkasessa on muovipussi, jossa on puolikas sitruuna, ilman kuoren keltaista osaa. Ja vieressä pussi, jossa niitä keltaisia kuorisiivuja... Kesäkurpitsan (kotimaisen) pakastamisen nyt voin vielä tulkita tervee(hkö)ksi toiminnaksi, tuli joskus kesämmällä ostettua lähemmäs kilon möhkäle, josta vain puolikkaalle oli käyttöä. Eipä tarvitse tähän talouteen tulla kenenkään saarnaamaan ruokahävikistä! :D


Ja hei, hassua... Tällä ruoallahan voi osallistua helmikuun ruokahaasteeseen!
Vahinkolaukaus. :D Ja vielä kotimaisella kasviksella, sesongin ulkopuolella!

Broisku-bulgurvuoka

2 dl bulguria
4 dl kuumaa vettä (vedenkeitin päälle!)
1 kanaliemikuutio
1 paprika
puolikas kesäkurpitsa (300 g)
puolikas punasipuli (100 g, oli ISO)
puolikas sitruuna (minulla erikseen myös sitruunankuorta)
500 g broilerin filettä
2 tl rosmariinia
mustapippuria myllystä
suolakiteitä

Mittaa laakeaan uunivuokaan (lasagnevuoka) bulgur. Paloittele paprika, kesäkurpitsa ja punasipuli, ja levitä niistä suurin osa bulgurin päälle. Liuota liemikuutio kiehuvan kuumaan veteen, ja kaada neste vuokaan. Tässä vaiheessa voisi päälle ripotella puolet rosmariinista. (Itse unohdin yrttipahasen, ja laitoin kaiken vasta koko komeuden pintaan. Vaan eipä ollut iso vahinko.) Asettele kasvisten päälle sitruunalohkoja sekä noin kalapuikon kokoiseksi pilkottuja broiskufilepaloja. Heitä päälle vielä loput kasvikset, rosmariini, mustapippuri ja suola. Työnnä 200-asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi. Tarkkaile, ettei pinta pala, ja varmista broilerin kypsyys leikkaamalla keskemmällä oleva isompi palanen puoliksi.


Sitruuna & rosmariini... Ihana yhdistelmä sekä pääruoissa että jälkkäreissä.
Tässä rosmariinin määrä näyttää järkyttävältä, koska se on kaikki pinnalla. :D
Kerroksittain aseteltua ruokaa ei ennen kypsennystä silti haluttu sotkea.

3 kommenttia:

  1. Ihan mun ruokafilosofiaan sopiva ruoka! Käytän mielelläni paljon kasviksia sekä vähän astioita ja aikaa. Makaroonilaatikko onnistuu muuten vallan mainiosti vain pannun ja vuoan likaamisella. Monesti olen paistanut jauhelihan jo edellisenä iltana. Eli meillä näin:

    n. 400g (n. 8 dl) tummaa makaroonia
    400-500g jauhelihaa+mausteet
    kasviksia silputtuna (yleensä mulla sipuli tai kaks, porkkana tai kaks, kesäkurpitsaa jämäpätkä)
    vettä 11-12 dl
    lihaliemikuutioita 1,5-2
    tuorejuustoa/sulatejuustoa 150-200g

    Ja sit. Voitele vuoka, iske sinne raa'at makaryynit. Ruskista jauhelihat, mausta, heittele vähäks aikaa kasvikset sekaan lämpiämään. Heitä kasvi-jauhisseos makaroonien kanssa sekasin. Mittaa kasariin (samaan jossa lihat paistui) vedenkeittimellä kiehautettu vesi, johon sulattele liemikuutiot ja sitten juusto.
    Liemi vuokaan muiden kera, koko hoito uuniin n. 40 minuutiksi.

    On muuten hyvää, meillä on jäänyt kokonaan munamaitoloodan tekeminen pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marikki mahtavasta reseptistä. Lupaan, että ohjettasi tullaan testaamaan tässä keittiössä, sen verran hyvältä kuulostaa. Tuorejuustoa makrulaatikossa, johon ei siis munamaitojakaan tarvitse kikkailla!

      "Enemmän kasviksia, vähemmän tiskiä" olisi muuten hyvä nimi blogille. :D

      Poista
  2. Ooh, tätä täytyy ehdottomasti testata!

    VastaaPoista