13.2.2013

Cornbread (maissileipä)

Vuosi sitten en ollut koskaan käynyt Yhdysvalloissa. En pitänyt jenkkikulttuuria erityisen kiinnostavana, ja sama koski myös ruokakulttuuria. Siinä missä melkein mikä tahansa muu maailmankolkka inspiroi minua (olenhan matkailuintoilija), kaikkeen amerikkalaiseen oli helppo suhtautua jotakuinkin olankohautuksella ja väheksyen. Asehulluutta, tyhjänpäiväistä small-talkia, isoja autoja ja hampurilaisketjuja...

Anglofiilistä tulossa americanofiili?

Vaan ääni on sittemmin muuttunut kellossa! Jenkeissä olen ehtinyt käymään vuoden sisällä kolmesti, ja vaikka vasta tosi vähän on nähty ja koettu, on kiinnostus amerikkalaiseen elämäntapaan syttynyt. Kai se sitten oli yllätys, ettei minua siellä pakotettu syömään pelkkiä purilaisia ja että ainakin kaupungeissa voi kyllä halutessaan liikkua julkisillakin. :D Homman nimihän on kuitenkin se, että erityisesti matkailijana tai vierailijana voit poimia kulttuurista juuri itseäsi viehättävät osaset. Ja Jenkeissä todellakin on jotakin jokaiselle... On vapaus valita oma skene ja löytää omat jutut! Ja siis se small-talk voi olla ihan piristävää joskus sekin. ;)

Mutta sitten astian äärelle. Yksi hyvin amerikkalainen ruoka, tai oikeammin ruoan ohessa tarjottava lisuke, on cornbread, maissileipä. Näitä onkin olemassa sen seitsemää sorttia, mutta tämä suolainen leivonnainen siis sisältää maissia jollain tapaa jauhettuna, ja se paistetaan joko uunissa tai pannulla. Leipä valmistuu ripeästi, koska se kohotetaan leivinjauheella, soodalla tai molempia käyttäen. Monesti leipä jätetään kohtuu miedon makuiseksi, jos se tarjoillaan mausteisen ruuan ohessa. Mutta siihen voidaan myös tuoda lisämakua juustoilla ja vaikka jalapenorenkailla. Viimeisimmällä Jenkkilänreissulla ostinkin välipalaksi jalapeno-maissileipää (tsekkaa kuva). Mums!

Ostokaveri Amerikan Yhdysvalloissa.

No, vihdoin cornbread valmistui kotikeittiössäkin. Ja nopeasti valmistuikin, tein sen vähän vääräoppisesti lauantai-aamupalalle. :D Reseptin hain Branny Boils Over -blogista, löytyy nimellä Cheddar Scallion Cornbread. Joitakin muutoksia kuitenkin tuli tehtyä, juustona minulla oli Gran Padano, ja amerikkalaisia mittoja kääntäessä olen pyöristellyt huoletta tasalukuihin. Hapankermana käytin turkkilaista jugurttia, ja polentan määrää jouduin vähän siirtämään kohti normijauhoja (lue: polenta loppui kesken). Ja huomio, huomio, cornmeal todellakin tässä hakee polentaa tai muuta karkearyynistä maissijauhoa. Ei pulverimaista Maizenaa!

Hallelujah! Tämä leipä on taivaallisen makuista! Polentan, juuston ja kevätsipulin makukombo aavistuksen hapahkon turkkilaisen jugun sitomana on napakymppi. Rapeutta, pehmeyttä ja purutuntumaakin. Njam, njam. Ehkä tähän voisi vielä oikein varovaisesti pilkkoa pienen määrän jalapenorenkaitakin... Vai menisiköhän se jo liian pitkälle. Mutta kokeilkaa ja ihastukaa! :D

Siis otinko kuvat leivästä vai sinihomejuustokiekosta? :D

ME-HE-VÄÄ ja pehmeää, mutta kiinteän muruisaa.



Kevätsipulilla ja juustolla ryyditetty maissileipä
Isona apuna reseptissä toimi Cheddar Scallion Cornbread (Branny Boils Over)

2.5 dl polentajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta
0.5 tl ruokasoodaa
0.5 tl suolaa

2 dl turkkilaista jugurttia
1 dl vettä
2 munaa
3 rkl öljyä
50 g juustoa raastettuna (sellaista, jossa on makua)
kourallinen kevätsipulin varsia renkaina

Sekoita kuivat ainekset keskenään sekaisin. Mittaa toiseen kulhoon jugurtti ja vesi, ja sekoita joukkoon myös munat, öljy, juusto ja kevätsipuli. Yhdistä sitten kuivat ja kosteat ainekset keskenään. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, ja kaavi se voideltuun irtopohjavuokaan (noin 20 cm). Leivän pintaan voi vielä raastaa hieman lisää juustoa! Paista leipää 220-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tikku tietää koska on kypsää! Ja tätä saa ja pitääkin leikata ja maistaa jo lämpimänä! Mutta malta nyt edes se hetki odottaa, ettei suu pala ja että saat leivän vuoasta sormia polttamatta.

Voi miten söpö. Ja se osaa lukea Tekniikkaa ja taloutta!

3 kommenttia:

  1. Moi! Kiitos reseptistä! Löysin sen, kun yritin keksiä keinon saada kaupasta vahingossa ostetut maissijauhot hyödynnettyä.Ensimmäinen leipä katosi niin nopeasti, että piti tehdä jo seuraavana päivänä uusi!
    Käytin sitä mitä jääkaapissa oli, eli tässä tapauksessa smetanaa jogurtin sijaan. Toimii. Jalapenoja ja aurinkokuivattuja tomaatteja meni myös sekaan.
    Kehittelen jo mielessäni, mitä laitan seuraavan kakun täytteeksi (oliiveja?)! Nam. Kiitos.
    -Saara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa Saara! Smetana on takuulla tosi hyvä aines leivontaan. Eipä ole tullut itse koskaan tuota tuumattua, mutta täytyy ehdottomasti testata joku kerta. :)

      Ja täyteideoita voi keksiä kyllä loputtomiin. Oliivit toimivat varmasti. Ja kaikki juustot raasteena tai vaikka pieninä paloina. Sipulia, ruohosipulia ja muita vihreitä juttuja kannattaa myös harkita.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista