11.1.2013

Pulla-täytekakku & loistoidea laskiaisrientoihin

Toisinaan saan päähäni mitä ihmeellisempiä kokkailu- ja leivontaideoita. Onneksi edes pieni osa näistä neronleimauksista on toteuttamiskelpoisia, ja yksi tällaisista hillitymmistä keksinnöistä oli kanelipullakakku. Ei siis bostonkakku, vaan kanelipullan makuinen täytekakku! Kantavana ajatuksena nimenomaan kardemumman makuinen täytekakkupohja, jossa olisi pullataikinan tuntua.

Olettekos tällaista täytekakkua ennen nähneet?


Mitä sitten kanelipullakakun täytteeksi? Reilusti kanelilla maustettua omenahilloketta tietysti, jota syksyllä säilöttiin. Omat osuuteni olin kyllä jo omena-kanelisoseesta tuhonnut aikapäiviä sitten, mutta kävin nyt lokkeilemassa sitä porukoiden pakkasesta... ;) Ja niin, jos puhutaan kermakakkutyyppisestä täytekakusta, pitää pikkukokin määritelmän mukaisesti myös kermaa vispaaman...

Tämä kakku oli muuten suloisen pieni, vain kahdesta munasta! Paistettu pikkuruisessa 16 sentin irtopohjavuoassa. Pieni vuoka on kyllä todettu hiton käteväksi, voi herkutella kahden keskenkin (ilman, että tarvitsisi sitten koko loppuviikkoa syödä vaikka nyt täytekakkua... liika on liikaa). Mutta hei! Vaikka kakusta tuli todella herkullista, ja kardemummalla maustettu kakkupohja todellakin toi mitä parhaan pullaefektin, ei kakku kuitenkaan herättänyt makunystyröissä korvapuustiviboja. Sen sijaan se muistutti kovasti laskiaispullaa! Tietenkin! Kardemummaista pullamaisuutta, hilloa ja kermaa... Sitähän ne laskiaispullat juuri ovat. Rakenne ja muoto vaan ovat kakussa eri. :D Tässä siis mitä mainioin idea lähestyviin laskiaisrientoihin: kardemummalla maustettu kakkupohja ja täytteeksi vadelmahilloa sekä kermaa. Njam!

Leikkauskuvatta ei pärjättäisi. Hillokerros näyttää vain kumman ohuelta tässä.

Näin pienen kakun (16 cm halkaisija) takia ei viitsinyt liata pursotinta,
joten kerma muotoiltiin vain pikkulusikan alapuolella viistellen.
Samaan tapaan kuin rahka-annos edellisessä postauksessa! :DOmena-kaneli-täytekakku eli pullanmakuinen kermakakku

kardemummalla (0.5-1 tl) maustettu kakkupohja
maitoa kostuttamiseen
kanelilla maustettua omenasosetta tai -hilloa
kermavaahtoa

Paista kakkupohja normaaliin tapaan haluamassasi koossa. Idioottivarma ohje on mitata saman verran kananmunia, sokeria ja jauhoja. Ja lisäksi hieman leivinjauhetta. Leikkaa jäähtynyt pohja 2-3 osaan ja kostuta maidolla. Täytä kerrosvälit omena-kanelisoseella ja vispatulla kermalla. Koristele kakun pinta sirottelemalla päälle kanelia.

4 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää, ja kuulostaa!
  Olen ollut ajatuksentasolla melkein samassa asiassa, elikäs maustella kakkupohjaa rohkeammin eri makuiseksi ja tehdä täytteet siihen sopivaksi. Saisi enemmän jännitystä kakkuun, ei olisi aina se perussokeri- tai suklaakakku.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Essuliini: Todellakin! Hyvähän se perussokerikakku vakiotäyttein (mansikka-banaani-kerma) on, mutta pieni uusiutuminen tai jännitys on kyllä minusta enemmän kuin paikallaan. :D

   Poista
 2. Oih! Kerros mantelimassaa vielä johonkin väliin niin tässä on mun laskiaisherkkuinspiraatio :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa: Aivan, mantelimassa olisi se toinen laskiaisvaihtoehto. Tosin vähän väärempi vaihtoehto minun makuuni, koska kuulun vahvasti hillo-seurakuntaan mitä nyt laskiaispulliin tulee. ;)

   Poista