22.1.2013

One-pot-wonder: Unkarinpata

Lasagnea? Lihapullia ja spagettia? Täytettyä mureketta? Ihan vain kastiketta? Mitä pirua sitä loihtisi jauhelihasta tällä kertaa? Arjen aikasuureet ja -määreet tiputtivat lasagnetyyppiset monivaiheiset ehdokkaat nopeasti laskuista, ja ylipäänsä en nyt halunnut ruveta värkkäilemään mitään uuniruokia. Ihanat unkarilaiset paprikajauheet, joita maustekaapista edelleen löytyy, ovat tulleet jo melkein uniinkin, joten jotakin punaista piti aterialle saada. :)

One-pot-wonder. Siis yhden-padan-juttu? :P Hyvää pataa (joka tapauksessa)!

Tulinen ei ole kyllä paras käännös tämän sortin paprikajauheelle.
Mutta jotenkin se pitää makeammasta kaveristaan erottaa.
Mausteinenkin on huono sana. Suoraan vaan pikantti?

Päädyin sitten improvisoiden makumaailmaltaan unkarilaiseen gulassikeittoon viittaavaan jauheliha-makaronipataan. Joka siis valmistuu nopeasti ja vain yhtä ainoata paistoastiaa käyttäen! Tätä ruokaa kokkaillessa tulikin kummasteltua ihan tosissaan, että miksi ihmeessä pastaa ei ikinä kypsennetä kastikkeessaan? Siihenhän se kuitenkin monesti sekoitetaan... Ja makua tai rakennetta tämä minun simppelimpi valmistusmenetelmäni ei suinkaan pilaa (päinvastoin!), ainakaan jos on kyse jauhelihasta ja kohtuu nopeasti kypsyvästä pastasta.

Gulassin tapaan pataruokani punasteli reilun paprikajauheannoksen ja tomaattimurskan ansiosta. Maustamisen kulmakivenä on myös kumina, jota ennakkoon vähän arastelin, mutta tykkäsin kuitenkin valmiissa ruoassa. Koska sitä ei tullut liikaa! Erinomainen ruoka tulikin, mistä pääansio huippuhyvälle aitounkarilaiselle paprikajauheelle ja myös maukkaalle laatujauhelihalle. Käytin nimittäin täällä mainitulla tuotekokeilulahjakortilla ostettua Atrian Kulinaari-tuoteperheen pihvinaudan jauhelihaa. Tämä jauheliha on muuten jauhettu pienemmäksi spagetiksi kuin tavan jauheliha. Miten tuollainenkin pikkuyksityiskohta voi viehättää kotikokkia! :DTämä on taas tällainen täysin itsekritiikitön postaus, mutta helppoahan se on hymyillen kirjoitella, kun on vatsa täynnä ilahduttavaa + hyvää + terveellistäkin ruokaa. ;) Jopa pastavalintani oli ihan nappisuoritus, käytin sellaista hyvin pientä pennepastaa, jossa on 25% vihannessosetta. Pinaattia ja kesäkurpitsaa, jotka värjäävät sen aavistuksen vihertäväksi. Mausta noita nyt ei kauheasti huomaa, mutta jos tieto lisää yleensä tuskaa niin lisää se toisinaan (itse)tyytyväisyyttäkin... tämä pasta vaan oli olevinaan niiiiiin paljon parempaa ja terveellisempää. :DUnkarinpata Hayleyn tapaan
(lue: gulassivaikutteinen punainen jauheliha-makaronipata)

350 g (pihvi)naudan jauhelihaa
5 maustepippuria
2 laakerinlehteä
puolikas kasvisliemikuutio
3 tl (tulista unkarilaista) paprikajauhetta
0.5 tl kuminaa (kokonaisia)
1 pkt (390 g) tomaattimurskaa
vettä
200 g nopeasti kypsyvää pastaa (esim. 6 min)
100 g paprikaa

Anna jauhelihan lämmetä huoneenlämpöiseksi, ja ruskista se sitten korkeareunaisella pannulla. Jauheliha saa mieluusti jäädä osin isommiksikin lihapulliksi, mutta toki voit tökkiä sen puulastalla ihan pieneksikin muruksi. Lisää jauhelihan joukkoon kaikki mausteet, ja kippaa sekaan myös tomaattimurska. Mittaa pannuun tomaattimurskapurkilla saman verran myös vettä. Kuumenna kastikeseos kiehuvaksi, ja lisää siihen sitten se pastakin. Anna padan kypsyä pastan vaatiman ajan. Siivuta sillä aikaa paprika. Paprikarenkaat lisätään ihan viimeiseksi, niiden tarvitsee vain lämmetä. Tarjoile ranskankerman, smetanan, majoneesipohjaisen pippurikastikkeen tms. tuhdimman lisukkeen kera (annoksen päälle reilu lusikallinen, jonka voi sitten halutessaan sekoittaa ruokaan). N-A-M!


Näkö ruualla on arkinen, varsinkin kun ehdin saada kuvat vain pannulta. Lautasannokset pippurikastikelisukkeilla (nimellä Eriks Pepparsås),
jotka muuten oli ihan must jäivät harmittavasti saamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti