27.1.2013

Neilikkamuffinit (banskuleipä uusissa saappaissa)

Leivontajumalien päälleni langettama banaanileivän kirous ei suinkaan ole rauennut, mutta sen verran se hellitti otettaan, että lusikoin tämänkertaisen banskutaikinan muffinipellille (leipävuoan sijaan). Hyväähän näinkin tulee, mutta pitkulavuoassa vaan tulee parempaa. Pidempi paistoaika ja isomman leivonnaisen geometria vaan toimivat tämän kanssa parhaiten (imho).

Play it again, Sam! Jenkkifiilistelevä retroradio pirisee taustalla.

Ja muuten nyt kun paistoin leivonnaisia sekä suoraan muffinipellillä että muffinipapereissa, niin kyllä paperittomat olivat parempia. Ensinnäkin niitä voi syödä jo heti kuumana, kun taas ne toiset hölmöt tarttuvat lämpöisinä papereihinsa. Ja toisekseen ne säilyvätkin mehevämpinä, koska niiden ympärillä ei ole paperia imemässä kosteutta. Kolmas etu on laajempi paistopinta. Tottakai peltiä vasten paistunut (ja voideltu) pinta maistuu paperiin nojannutta paremmalle! Ulkonäköpuolella tykkään molemmista, tiskausaspekti lieneekin ainoa paperivuokien käyttöä sataprosenttisesti puoltava ominaisuus. Mitä mieltä muut on, papereilla vai ilman?

Vaan eipä liene nähty kahta täysin samanlaista banskutaikinaa tässä keittiössä. Nyt maustepuolelta viskattiin sekaan neilikkaa ja kanelia. Neilikan sopivaa määrää oli vaikea arvioida, mutu-päätöksellä jauhoin niitä morttelissa kymmenen. Määrä oli hyvä, mutta enemmänkin olisi voinut olla, kun kerran nimenomaan neilikkaa halusin maistaa. Laitoin taikinaan myös 2 tl pikakahvia, koska jostain syystä halusin välttämättä mahdollisimman tummasävyiset muffarit. Kahvin makua noin pienellä määrällä ei silti eksy joukkoon kuin hieman. Pintaa söpöstetään kaurahiutaleilla, idea, jonka kopioin viimeisimmän työmatkan hotelliaamiaisella tarjoilluista herkkumuffineista. :P Työnteko kannattaa!

Ainiin, puolet muffinitaikinasta tuunasin kaakaonibseillä. Nam! Ja pintaan ropsaistut kaakaopapurapsut ne vasta hyviä olivatkin. Paahtaminen tekee niistä taivaallisia... kuten muistakin pavuista, pähkinöistä, siemenistä yms.

Rouhea kaakaonibs-versio.


Neilikkaiset banaanimuffinit (12 kpl)

3 (yli)kypsää banaania
2 munaa

1 dl kaurahiutaleita
1.5 dl sämpyläjauhoja
1.5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
(2 tl pikakahvia)
0.5 tl suolaa
10 neilikkaa (jauha morttelissa)

Muusaa banaanit, ja sekoita munat joukkoon haarukalla. Sekoita toisessa kulhossa kaurahiutaleet ja jauhot. Lisää jauhoseokseen myös mausteaineet, eli kaikki loput ainekset. Yhdistä kuivat ja kosteat ainekset, ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lusikoi seos voidellulle muffinipellille, ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Paista muffineita 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. (Rouhean muunnelman saa lisäämällä taikinaan vielä 0.5 dl kaakaonibsejä! Ripsauta tällöin kaakaopapurouhetta myös muffinien pintaan kaurahiutaleiden sijaan.)

"Paperiversioita."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti