7.1.2013

Lime-valkosuklaa-brownies

Eri kokoonpanoilla kokoontuvat kaveriporukoiden koti-illat ovat sitä parasta arjen juhlaa. Rento tunnelma on taattu, ja edes isännän tahi emännän ei tarvitse stressata liiemmin järjestelyistä, jos tarjottavat (ja ohjelmanumerot) järjestetään nyyttäriperiaatteella. Kotileipurit ja -kokit pääsevät hommiin, mutta kiireisempi tai kiinnostumattomampi voi osallistua hommaamalla viinit tai kyhäämällä tietovisan!

Huomaa joulupukilta saadut upouudet uunikintaat! :)


Erään poppoon voimin aloitimmekin uuden vuoden juuri edellä kuvatun kaltaisella reseptillä. Allekirjoittanut luonnollisesti kantoi kortensa kekoon jauhopeukaloinnilla. Sain makean nakin, ja leivoin rankan ajatusiteraation tuloksena limellä ja valkosuklaalla höystettyjä brownieita. Reseptin tausta-apuna käytin Dansukkerin brownies-reseptiä, jonka puolitin ja tuunasin oman mielen mukaiseksi. Leikkasin leivokset piparimuotilla, ja istutin ne yksittäin paperisiin muffinivuokiin. Kuljetus ja tarjoilu helpottuu!

Maku? Browniet voivat mennä vikaan vain olemalla kuivakkaita. Ja nämä eivät sitä todellakaan ole. Mehevän makeita, piparimuottileivos on juuri sopivan kokoinen annos. Ja lime on tässä se elementti, joka raikastaa kokonaisuuden. Jos jätät sen pois, tarjoa browniepalat vaikka kirpeän marjapyreen tai vaniljajäätelön kanssa.

Olo oli näiden brownieiden teossa kuin Baker Cat -misulla! Minä en yleensä hauskan komedian ääressä naura ääneen tai edes hymyile, mutta jostain syystä tun hölmön videon ja biisin kanssa naama ei vaan pysy näkkärillä. :D Plus että on tosi hyvä tietää tarkasti kauanko sitä jaksaa kerralla katsoa. (Aika kauan!)

Muffinipapereihin ja kertsilautaselle - enää ei tarvittu kuin ujutus hedelmäpussiin,
ja kahdeksan pikku brownieta olivat lähtökunnossa meidän kahdeksan juhlijan luo.


Samaisissa illanistujaisissa tarjoiltiin muuten erään herravieraan valmistamaa piirakkaa, joka tipautti kyllä pari leidiä tuoleiltaan. Ylipäänsä piirakat oli tehty ajattelevaisesti siten, että eri osissa oli hieman eri täytteitä. Siis tyyliin jos sulle ei maistu paprika, niin otat slaissin vasemmasta reunasta, koska siellä se on korvattu tomaatilla!

No, ei tuossa vielä mitään, mutta yhdessä osiossa kinkkupiirakan päällä oli jänniä keltaisia renkuloita... Banaania! Siis kinkku-banskupiirakkaa. :D Aivan mahtava innovaatio, ja sehän muuten toimi. Tosi hyvä balanssi, tällä kombolla tulisi aivan hävytön pizzakin. (Vertaa vanha tylsä kinkku-ananas.) Leipurimestari kertoi ideoineensa yhdistelmän katsomalla tarjolla olevia aineksia ja pohtien suurin piirtein näin: "Tossa on kinkkua, kinkku on hyvää. Katopas tuossa on banaani, banaanit on hyviä. Laitetaan molempia." You've earned my respect! :D

Tältä se näytti salaatin vierellä: slaissi bansku-kinkkupiirakkaa.



Lime-valkosuklaa-brownies
(noin 10 kpl, paistettu pyöreässä 20 cm vuoassa)

75 g voita
1.5 dl ruokokidesokeria
2 munaa
1 lime (kuori raastettuna)
1.25 dl vehnäjauhoja
0.5 dl kaakaojauhetta
0.25 tl leivinjauhetta
0.5 tl vaniljasokeria
50 g valkosuklaata (40 + 10 g)

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri sekaisin. Lisää munat joukkoon yksitellen, huolella vatkaten (käsivispilöinti riittää hyvin). Raasta joukkoon vielä puolet tai jopa kaikki yhden limen kuoresta.

Sekoita keskenään kuivat ainekset: jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Rouhi sekaan myös 40 grammaa valkosuklaasta. Yhdistä sitten kuivat ja kosteat ainekset, ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaavi brownieseos voideltuun tai leivinpaperoituun vuokaan.

Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, ja poista kakku vuoastaan. Jäähdytä ja säilytä kuvun alla, leikkaa ruuduiksi tai ota paloja piparimuotilla. Sulata loput valkosuklaasta pienessä pakastemuovipussissa mikrossa, ja pursota leivosten päälle pienet koristelut.

Yksi sydämen muotoinenkin tuli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti