15.12.2012

Viljaisan vaniljainen puuropiirakka: bansku-karpalo

Loppuvuosi on ollut varsin tapahtumarikasta aikaa. Ja nimenomaan hyvässä mielessä, kun on ollut kaikenlaisia menoja ja tapaamisia ja pirskeitä. Mutta kokkailun ystävänä on vähän harmittanut se, että (pää)ruokien valmistaminen on jäänyt tosi vähälle. On tullut syötyä ulkona ja vierailla niin usein. Ja silloin harvoin, kun ruokaa on syöty kotosalla, on sitten ollut jotain tosi arkista tai ei-valmistusta-vaativaa ruokaa (tyyliin peruslasagnettea tai valmista savukalaa). Ei siis bloggausmatskua.

Puuroa vai piirakkaa? Aamupalasementtiä vai jälkiruokaherkkua?

Viime aikoina blogissa onkin ollut lähinnä aamupaloja, välipaloja ja pikkuherkkuja. No joo, myös isompia herkkuja. kun tuntuu koko ajan olevan aihetta johonkin juhlaan. :D Ja kuten aiemminkin olen julistanut, myös arkiaamiaiseen saa juhlan tuntua pienillä ideoilla. Esimerkiksi tämä puuropaistos on huipputerveellinen aamupala: sama kuin vetelisit kaurapuuroa, maitoa ja marjoja. Mutta pistetäänpäs ainekset kivasti kerroksittain uunivuokaan paistumaan. Ja maustetaan ministi vaniljalla ja sokerilla. Uunista tulee mainio herkku, ikäänkuin makea piirakka! Njam!

Olen varioinut puuropaistosta monilla marjoilla ja hedelmillä, tsekkaa esimerkiksi tämä versio. Karpalot ja makeaksi kypsytetyt banskut ovat yksi parhaista vaihtoehdoista. Kirpeys ja makeus yhdistettynä viljaisan vaniljaiseen paistokseen... Kokeilkaa ihmeessä!

Kerrokset alhaalta ylös: Neljän viljan hiutaleita, ruisleseitä (tumma) ja neljän viljan hiutaleita. Sitten banskusiivuja ja karpaloita. Päällimmäisenä kaurahiutaleita.Puuropaistos eli puuropiirakka (reipas setti, lasagnevuokaan)

5 dl puurohiutaleita
5 dl maitoa
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
0.5 tl suolaa

1-2 banaania
reilusti karpaloita (pakasteiset käy)

(Sekoita ja yhdistä puuropakettien pohjat, tai pitäydy ihan vaan kaurahiutaleissa. Puolikkaan hiutaledesin voi myös korvata desillä ruisleseitä, jos niitä on hollilla!) Mittaa puolet puurohiutaleista uunivuokaan tasaiseksi pohjakerrokseksi. Pilko ja siivuta päälle banskua, ja heitä päälle niin monta kourallista karpaloita kuin mieli tekee. Mittaa ja ripottele päälle loput puurohiutaleet.

Sekoita maidon joukkoon sokerit ja suola. Ropsauta halutessasi myös vaikka kanelia tai kardemummaa. Sekoittaminen käy Niksi-Niilolta maitotölkissä, jos saat sinne sopivasti puoli litraa kikkailtua. (Mä sain!) Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Hyvää lämpimänä iltapalana sekä jääkaappikylmänä aamupalana!

Kuvia tekovaiheesta. Sokerit ja suolat ravistettiin maidon kanssa sekaisin maitotölkissä. Siitä siis vaahto, joka tietysti uunissa rauhoittui ja katosi. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti