5.12.2012

Tummapaahteinen (?!) taateli-banaanileipä

Joo, joo, joo, joo, TAAS! Banaanileipää... Mutta nyt homma meni oikeasti niin, että banaanit, jotka aioin syödä muussa muodossa, pääsivät ylikypsymään. Ja toisaalta kananmunakennon puolikas muistutteli samanaikaisesti parasta ennen -päiväyksestään. Mitä muutakaan olisin voinut tässä hirveässä hädässä? Vähän omaatuntoa rauhoittaa se, että lisäilin leivonnaiseen reippaasti uusiakin elementtejä.

Ensiksi keksin laittaa kuivien aineiden joukkoon kaakaonibsejä (olen niiin koukussa niihin). Mutta mitä sitten tapahtui? Pohdiskelin taikinan vaativan kasvattelua, koska munia oli kolme, vaikka normibanskuleipä vaatii vain kaksi. Tein sitten sen, mistä olin työpäivän aikana jo vähän haaveillutkin, eli ongin kuivakaapin uumenista taatelipaketin. Nyt poka naitetaan taatelikakku banskukakun kanssa! Ja tässä on sitten tulos. Kunnon sekametelisoppaleipäkakku. Bon appétit!

Nyt on taikinan määrä, vuoan koko ja kohoilu kohdillaan.
Juuri tälla tavalla pitää leivonnaisen kurkkia paistoastiastaan! :D

Tuloksena onkin sitten ehkä paras banskuleipävariaationi. Tahmataatelien ja hyvin kypsyneiden banaanien luonnollinen makeus yhdistettynä kaakaonibsien tummaan makuun ja purutuntumaan... Tässä kakkuleivässä yhdistyy muutenkin ihan täydellisesti viljojen ja kaakaopapujen tuoma rouheisuus ja hedelmien tuoma pehmeä tahmaisuus. Suutuntumanapakymppi! Ja raaka-aineyhdistelmä saa uunissa jotenkin hienostuneen, tummapaahteisen ja pähkinäisen maun... (Vaikka minkään valtakunnan pähkinäähän tässä ei ole.) Meikäläisestä tulisi kyllä mainio ruokakriitikko. Tosin banskuleipien kanssa objektiivisuus voisi olla ongelma. :D

Pakollinen poikkileikkauskuva, rakastan näitä. Juuri leikatun tuoreen leivän sahauspinnassa kaurahiutaleet tosin näyttävät ylivaaleilta. No, niiden lisäksi rakenteesta erottuu jokunen pieni banskumöykky ja taateliaarre. Myös muutamia tummia kaakaonibsejä on löydettävissä. Jopa yksi kaakaonibsin poikkileikkaus! Kulje leivän keskustasta kello viiden suunnassa puoleen väliin, se on siinä! :D

Tämä leipävuoka on kyllä lunastanut paikkansa. Koko ja muoto ovat natsaavat, ja leivonnaiset irtoavatkin hyvin. Tällä kertaa vuoka voideltiin kookosöljyllä.



Taateli-banaanileipä (paremmasta ei väliä)

3 dl kaurahiutaleita
2 dl sämpyläjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2.5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
0.5 tl suolaa
0.5 dl kaakaonibsejä (rouhittuja kaakaopapuja)

250 g taateleita (kuivattuja, prässättyjä)
1.5 dl vettä
2 hyvin kypsää banaania

3 munaa
1.5 tl vanilja-aromia

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään kulhossa sekaisin. Mittaa pieneen kattilaan vesi, ja lisää joukkoon paloitellut taatelit. Kuumenna kattilan sisältö, ja anna taateliseoksen kiehutella hissukseen tasaiseksi massaksi (noin 5 minuuttia). Ota kattila pois levyltä, ja lisää sinne haarukalla ronskisti muusatut banaanit. Varmista, että seos on jäähtynyt, (jottei tuloksena ole munakokkelia) ja sekoita taateli-banskumassaan myös kananmunat sekä vanilja-aromi. Yhdistä lopuksi tahmaseos kuivien aineiden kanssa, sekoita taikina tasaiseksi ja kaavi se voideltuun leipävuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Piti tulla kurkkimaan, miten olis banaanit ja taatelit yhdistänyt :) Aivan superhyvän näköinen, voin jo maistaa maun suussani.. Banaanileivästä ei ikinä voi saada tarpeekseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jesh, Banaanileivän ystävät ry voisi olla menestys... :) Ihme, ettei banskuleipää muuten ole Suomessa kaupoissa, tai ainakaan en ole noteerannut.

      Poista
  2. Ikinä en ole tavannut kaakaopapuja. Mistähän ne tulisi vastaan?
    Inhoan lukea "näyttää hyvältä" -juttuja, vaikkei olla kuin kuvaa katsottu, nyt lankean siihen samaan:)
    Mutta teen jouluksi 20014 tuon leivän. Jukramandeera olen heikkona kauniisiin vuokiin, kuten tuossa kuvassa!
    jah mikä parasta: tuo sinun tuotearvostelusi. Sitä ei voita Australian master chefitkään:)
    tv: Hymyilevä maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mahtavasta kommentista Maija, saat tässä muidenkin suut hymyyn. :D

      Ja niitä kaakaopapuja (kokonaisia tai valmiiksi rouhittuja) löytyy aika hyvin vähänkin isommista ruokakauposta ja marketeista. Ja epäilemättä myös erikoisliikkeistä, hyvinvointi- ja luontaistuotekaupoista tms. Tavan marketissa ota katse siihen hyllyyn, jossa ovat superfoodit ja muut hömpötykset. Kaakaopavut (rouhittuja myyvät siis kaakaonibs-nimellä) löytyvät sieltä omissa pussukoissaan. Myyjiäkin saa vaivata! ;)

      Ja taidanpa itsekin tehdä tämän leivän lähiaikoina uusiksi, hyvä kun muistutit, olin ihan unohtanut tämän!

      Poista