19.12.2012

Stollen on pulla

Viime vuonna löysin saksalaisesta jouluperinteestä omaan makuuni täydellisen herkun nimeltä Stollen. Ensitapaaminen otti paikkansa kaupan leipäosastolla, mutta lähempää tuttavuutta tehtiin reseptigooglailun jälkeen myös kotikeittiön leivontahommissa. Koti-Stollen oli vähintäänkin yhtä hyvää, joten luonnollisestikin tätä joulupötköä piti päästä pyörittelemään myös tänä vuonna. Oma jouluperinteeni on siis jo toista vuotta käynnissä! ;)

Siis onhan kuohkea peruspulla hyvää, mutta tämä värikkäitä
sattumia täynnä oleva tiivis mokkula on nannaa tämäkin.


Viime vuotiset Stollenini leivoin erityisellä Stollen-reseptillä, mutta nyt halusin kokeilla hommaa ihan normipullataikinalla. Kokeilu jäi ennakoidusti aika yllätyksettömäksi, koska eipä Stollenin pohjataikina käytännössä eroa mitenkään tuosta normista. Sen sijaan ero tulee siitä, että taikinan joukkoon veivataan aimo kasa rusinaa, kandeerattua sitruskuoripalaa ja muuta kivaa, mikä tekee siitä raskaan ja vähemmän kohoavan. Ja nimenomaan tämä tuo Stollenille ominaisen tiiviin ja maukkaan rakenteen. Summa summarum: peruspullaohjeella liikkeelle vaan! Ja älyttömästi niitä sattumia sinne sekaan! :D

Ja muuten, kuivatut goji-marjat halusivat välttämättä osallistua Stollen-talkoisiin. Ajattelin niiden tuovan kivan lisän punaista väriä, kun en Stolleneihini halunnut säilykekirsikoita makua pilaamaan. Kyllähän ne väriä toivatkin. Ja hieman makuakin, joka ei tosin ehkä ihan priimasti sopinut Stolleniin. Eli en suosittele miksaamaan. (Sen sijaan esim. goji-pullaa tai -sämpylää kannattaa harkita ihan eri vakavuudella!)

Salamavaloa ja murustellusta kantapalasta aukisahattu poikkileikkaus (lue: palan syöminen oli siis epähuomiossa jo aloitettu ennen kuin muistui mieleen, että oli tarkoitus sahata pala kahtia ja ottaa se pirun halki-poikki-ja-pinoon -räpsy. :D).(Normi)Pullataikina

3 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 muna
0.5 tl suolaa
100 g voita tai margariinia
noin 8 dl vehnäjauhoja
(lisäksi esim. kardemummaa, rusinoita, mantelirouhetta, tms.)

Tee taikina ja kohota. Leivo pulliksi, pitkoiksi, piirakoiksi tai mitä vaan. Kohota ja paista 200-asteisessa uunissa.

Stollenin erikoisohjeet: Vaivaa taikinan joukkoon yhteensä noin 400 grammaa rusinoita, appelsiininkuoripaloja, sukaatteja, yms. Nämä sattumat tekevät taikinasta sen verran normaalia raskaamman, ettei se kohoa normipullan takaan (eli älä huolestu). Kolmen desin taikinasta kannattaa leipoa kolme pienehköä Stollenia. Paistolämpötila on tiiviille pötköille normaalia matalampi: ensimmäiset 10 minuuttia kypsytellään 180-asteisessa uunissa, jonka jälkeen uuni ruuvataan 150 asteeseen. Miedolla lämmöllä paistaminen jatkuu 30-40 minuuttia. Perinteiseen tapaan tarjottuna Stollenin pintaan sihdataan lumipeite tomusokerilla (tänä vuonna skippasin suosiolla, koska pöllyävä sokeri vain ärsyttää).

Tämä on se muoto, mitä haetaan.

4 kommenttia:

 1. Vähänkö on herkullisen näköistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara, tämä pullakaveri saa kyllä niin jouluiselle mielelle... ikäänkuin tässä nyt tarvittaisiin lisäjoulufiiliksiä näiden hankien ja pakkasten keskellä... mutta kumminkin. :D

   Poista
 2. ..ja se MARSIPAANI. Sillä maku-rakenne-osuutta myös. Enpä sanoisi, että ns. normipullataikina noilla hedelmäsälöillä olisi likikään Stollenpulla, mutta sinänsä vaihtelua tavisnisuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhhyhh... En kyllä itse oikein välitä marsipaanista. Joka kyllä on keskeinen (kirjaimellisesti) osa tavan stollenia. Mutta onneksi on marsipaanittomiakin versioita, pitäydyn niissä. (Vaikka täytyy tunnustaa, että juuri äsken tarttui Saksasta minimarsipaanistollenkin mukaan. Pahaa oli sisus! :D)

   Poista